Przepis na ciasto mrowisko krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, wałek, rondelek, ręcznik papierowy, duży talerz

Jajka wybij do miski i ubij przy pomocy miksera.

Następnie do jajek dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Do masy dodawaj partiami mąkę, ciągle miksując masę.

Na koniec ciasto wyrabiaj ręcznie, aż będzie jednolite i elastyczne.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.

Ciasto podziel na kilka części, każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 1 mm. Każdy placek potnij na kwadraty o wymiarach 5 × 5 cm.

W garnku rozgrzej olej i smaż na nim kwadraty z ciasta z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone ciasto odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

W rondelku rozpuść miód, cukier, masło oraz łyżkę wody. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej.

Na dużym talerzu ułóż warstwę usmażonego ciasta, polej ją syropem cukrowym i posyp makiem oraz rodzynkami.

Na warstwie ciasta układaj kolejne warstwy polane syropem oraz posypane makiem, oraz rodzynkami.

Gotowe ciasto przechowuj pod przykryciem.

Ciasto mrowisko podane na brązowym talerzu.
Ciasto mrowisko
Koszt przygotowania dania
18.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
924 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Ciasto mrowisko - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście mrowisku

Ciasto mrowisko to tradycyjne ciasto z Podlasia. Ciasto wyglądem przypomina mrowisko, po którym poruszają się mrówki. Mrowisko stanowi doskonały pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na ciasto mrowisko jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, miód, cukier, masło, mak, rodzynki, olej rzepakowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić ciasto mrowisko? Jajka wybij do miski i ubij przy pomocy miksera ze szczyptą soli. Do masy dodawaj partiami mąkę, ciągle miksując masę. Na koniec ciasto wyrabiaj ręcznie, aż będzie jednolite i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut. Ciasto rozwałkuj i potnij na kwadraty o wymiarach 5 × 5 cm. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim ciasto. Usmażone ciasto odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W rondelku rozpuść miód, cukier, masło oraz łyżkę wody. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej. Na dużym talerzu ułóż warstwę usmażonego ciasta, polej ją syropem cukrowym i posyp makiem oraz rodzynkami. Na warstwie ciasta układaj kolejne warstwy polane syropem oraz posypane makiem, oraz rodzynkami. Gotowe ciasto przechowuj pod przykryciem.

Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy.

Podsumowując: pyszne ciasto mrowisko stanowi to doskonały dodatek do kawy i herbaty. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Gotowe ciasto przechowuj pod przykryciem, aby nie wyschło. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Wartości odżywcze ciasta mrowiska

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
660.68 kcal
924.96 kcal
Białko
4.37 g
6.11 g

Węglowodany w cieście mrowisku

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
21.42 g
29.98 g
Węglowodany przyswajalne
20.46 g
28.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.96 g
1.35 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
62.40 g
87.35 g
Tłuszcze nasycone
6.50 g
9.09 g
Tłuszcze nienasycone
55.90 g
78.26 g
Tłuszcze jednonasycone
39.24 g
54.93 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
16.66 g
23.33 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
41.57 mg
58.20 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto mrowisko

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto mrowisko

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
16.85 mg
23.59 mg
Potas
105.86 mg
148.20 mg
Wapń
52.63 mg
73.68 mg
Żelazo
1.57 mg
2.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta mrowiska 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście mrowisku

Lista alergenów dla ciasta mrowiska przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ciasta mrowiska

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Miód
60 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 60 g
Cukier
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mak niebieski
50 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na ciasto mrowisko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.4% osób