Ciasto marlenka

Opublikowano: 29.09.2022 r., 11:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warstwowy miodowy torcik Marlenka
Ciasto marlenka
Niezwykle pyszne ciasto o miodowy posmaku wykończone posiekanymi orzechami to nic innego jak ciasto marlenka. Poznaj mój przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Miksowanie 30 min
533 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Margaryna do pieczenia - 1/2 kostki (125 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Miód - 4 łyżki (40 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (10 g)
  • Budyń (proszek) (140 g)
  • Mleko 2% - 4 łyżki (40 ml)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Kajmak - 1 puszka (400 g)
  • Orzechy włoskie - 1 garść (40 g)
  • Cukier puder - 3/4 szklanki (120 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 łyżka (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska

Przepis na ciasto marlenka krok po kroku

Masło rozpuść w garnku, wsyp cukier puder i dodaj miód.

Dodaj ocet i sodę oczyszczoną.

Ostudź masę, wbij jajka i mąkę. Całość wymieszaj. Zagnieć ciasto i podziel na 6 równych części.

Rozwałkuj kawałki ciasta i upiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 st. C.

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, wsyp budyń wciąż mieszając. Przestań ogrzewać masę.

Obuj masło na delikatny puch, dodaj masę kajmakową i miksuj.

Do masy kajmakowej dodaj ostudzony budyń i delikatnie zmiksuj.

Przełóż upieczone spody kremem, a wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami.

Jak oceniasz przepis na ciasto marlenka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta marlenka

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto marlenkę. Pyszne, puszyste ciasto z miodowym posmakiem i dodatkiem siekanych orzechów. Ja zdecydowałam się na orzechy włoskie, jeśli jednak chcesz śmiało postaw na inne, każde będą dobre.

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo proste i pyszne w przygotowaniu, a efekt końcowy niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.

Domowe ciasto marlenka powstało z mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dodatkowo w moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Oprócz tego potrzebny będzie miód. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Dokładnie jak zrobić ciasto marlenkę opisuję nieco niżej. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na pyszne, miodowe ciasto i przekonaj się sam.

Alergeny w cieście marlenka

Lista alergenów dla ciasta marlenka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • kajmak
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta marlenka

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, aby wybrać prawdziwy miód, który się krystalizuje.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
410.52
533.67
Białko (g)
4.97
6.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
48.77
63.39
Węglowodany przyswajalne (g)
48.15
62.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
0.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
22.08
28.71
Tłuszcze nasycone (g)
11.12
14.45
Tłuszcze nienasycone (g)
10.97
14.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.30
9.49
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.67
4.77
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.88
81.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
191.11
248.45
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.23
Witamina C (mg)
0.68
0.88
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.62
Witamina E (mg)
0.43
0.56
Retinol (µg (mcg))
185.17
240.73
Tiamina (mg)
0.23
0.30
Ryboflawina (mg)
0.25
0.32
Niacyna (mg)
1.70
2.21
Foliany (µg (mcg))
52.46
68.20
Beta karoten (µg (mcg))
71.95
93.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
183.41
238.43
Potas (mg)
138.40
179.92
Wapń (mg)
75.91
98.69
Fosfor (mg)
93.27
121.25
Magnez (mg)
14.33
18.63
Żelazo (mg)
1.98
2.57
Cynk (mg)
0.52
0.68
Miedź (mg)
0.08
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marlenka 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta marlenka

Koszt składników
64.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Margaryna do pieczenia
125 g
1/2 kostki
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Miód
40 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Soda oczyszczona
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Budyń (proszek)
140 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Mleko 2%
40 ml
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 ml
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Orzechy włoskie
40 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 40 g
Cukier puder
120 g
3/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Ocet spirytusowy
20 ml
1 łyżka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 20 ml
Koszt składników
64.50