Przepis na ciasto marlenka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska

Masło rozpuść w garnku, wsyp cukier puder i dodaj miód.

Dodaj ocet i sodę oczyszczoną.

Ostudź masę, wbij jajka i mąkę. Całość wymieszaj. Zagnieć ciasto i podziel na 6 równych części.

Rozwałkuj kawałki ciasta i upiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 st. C.

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, wsyp budyń wciąż mieszając. Przestań ogrzewać masę.

Obuj masło na delikatny puch, dodaj masę kajmakową i miksuj.

Do masy kajmakowej dodaj ostudzony budyń i delikatnie zmiksuj.

Przełóż upieczone spody kremem, a wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami.

ciasto marlenka
Ciasto marlenka
Koszt przygotowania dania
24.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
533 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
100

Ciasto marlenka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście marlenka

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto marlenkę. Pyszne, puszyste ciasto z miodowym posmakiem i dodatkiem siekanych orzechów. Ja zdecydowałam się na orzechy włoskie, jeśli jednak chcesz śmiało postaw na inne, każde będą dobre.

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo proste i pyszne w przygotowaniu, a efekt końcowy niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.

Domowe ciasto marlenka powstało z mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dodatkowo w moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Oprócz tego potrzebny będzie miód. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Dokładnie jak zrobić ciasto marlenkę opisuję nieco niżej. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na pyszne, miodowe ciasto i przekonaj się sam.

Wartości odżywcze ciasta marlenka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
410.52 kcal
533.67 kcal
Białko
4.97 g
6.46 g

Węglowodany w cieście marlenka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
48.77 g
63.39 g
Węglowodany przyswajalne
48.15 g
62.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
0.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
22.08 g
28.71 g
Tłuszcze nasycone
11.12 g
14.45 g
Tłuszcze nienasycone
10.97 g
14.26 g
Tłuszcze jednonasycone
7.30 g
9.49 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.67 g
4.77 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol
62.88 mg
81.75 mg

Witaminy w przepisie na ciasto marlenka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
191.11 µg (mcg)
248.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina C
0.68 mg
0.88 mg
Witamina D
0.48 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Witamina E
0.43 mg
0.56 mg
Retinol
185.17 µg (mcg)
240.73 µg (mcg)
Tiamina
0.23 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.32 mg
Niacyna
1.70 mg
2.21 mg
Foliany
52.46 µg (mcg)
68.20 µg (mcg)
Beta karoten
71.95 µg (mcg)
93.53 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto marlenka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
183.41 mg
238.43 mg
Potas
138.40 mg
179.92 mg
Wapń
75.91 mg
98.69 mg
Fosfor
93.27 mg
121.25 mg
Magnez
14.33 mg
18.63 mg
Żelazo
1.98 mg
2.57 mg
Cynk
0.52 mg
0.68 mg
Miedź
0.08 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marlenka 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście marlenka

Lista alergenów dla ciasta marlenka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • kajmak
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasta marlenka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Margaryna do pieczenia
125 g
1/2 kostki
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Miód
40 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Soda oczyszczona
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Budyń (proszek)
140 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Mleko 2%
40 ml
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 ml
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Orzechy włoskie
40 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 40 g
Cukier puder
120 g
3/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Ocet spirytusowy
20 ml
1 łyżka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 20 ml
Koszt składników
64.50
Jak oceniasz przepis na ciasto marlenka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób