Ciasto łaciate
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
Przepis na ciasto łaciate krok po kroku
Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem.
Dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Wlej szklankę wody i olej. Całość dokładnie wymieszaj i podziel na dwie części.
Do jednej z nich dodaj mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao.
Przekładaj ciasto naprzemiennie do foremki, najlepiej łyżką. Raz biała masa, raz czekoladowa.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat ciasta łaciatego
Ciasto łaciate to pyszne połączenie dwóch zupełnie innych kolorystycznie mas, które razem dają niesamowity efekt.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto łaciate, które wykonasz w niecałą godzinę z przygotowaniem i pieczeniem.
Będzie to połączenie tradycyjnego ciasta o białym kolorze z kakaową masą.
Zatem jak zrobić łaciate ciasto?
Będziesz potrzebować podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym sklepie, czyli jajka, cukier, mąka, olej rzepakowy, kakao i skrobia.
W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Przy wyborze kakao, zwróć uwagę na jego wysoką zawartość. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Ciasto nie będzie drożdżowe, dlatego przygotujemy je w bardzo szybki sposób. Teraz wystarczy, że wbijesz jajka do miski i utrzesz z cukrem.
Następnie, dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj całość. Do tak przygotowanej masy wlej szklankę wody. Najlepiej, jeśli będzie gazowana, wtedy nasze pyszne ciasto będzie dodatkowo puszyste, na końcu wlej olej i podziel ciasto na pół.
Do jednej części dodaj mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao.
Nakładaj ciasto naprzemiennie do foremki. Najlepiej, gdyby była ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Wszystko po to, aby ciasto nie przypaliło się i ławo odchodziło od blaszki.
Ciasto łaciate jest pyszne, także z masą sernikową, świetnie sprawdzi się tutaj ser z wiaderka.
Ciasto to świetny pomysł na deser w ciągu dnia, dlatego koniecznie wykorzystaj ten prosty przepis i przygotuj bardzo dobre ciasto dla całej swojej rodziny.
Alergeny w cieście łaciatym
Lista alergenów dla ciasta łaciatego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta łaciatego
Opcjonalnie do ciasta możesz dodać owoce.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.