Ciasto łaciate

Opublikowano: 16.01.2022 r., 12:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto waniliowo-czekoladowe warstwowe
Ciasto łaciate
Niezwykle atrakcyjne i pyszne ciasto łaciate to połączenie dwóch mas, które razem świetnie się uzupełniają. Ciasto jest puszyste i wilgotne, koniecznie poznaj mój przepis i wypróbuj go.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
349 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska

Przepis na ciasto łaciate krok po kroku

Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem.

Dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Wlej szklankę wody i olej. Całość dokładnie wymieszaj i podziel na dwie części.

Do jednej z nich dodaj mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao.

Przekładaj ciasto naprzemiennie do foremki, najlepiej łyżką. Raz biała masa, raz czekoladowa.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciasto łaciate
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta łaciatego

Ciasto łaciate to pyszne połączenie dwóch zupełnie innych kolorystycznie mas, które razem dają niesamowity efekt.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto łaciate, które wykonasz w niecałą godzinę z przygotowaniem i pieczeniem.

Będzie to połączenie tradycyjnego ciasta o białym kolorze z kakaową masą.

Zatem jak zrobić łaciate ciasto?

Będziesz potrzebować podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym sklepie, czyli jajka, cukier, mąka, olej rzepakowy, kakao i skrobia.

W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Przy wyborze kakao, zwróć uwagę na jego wysoką zawartość. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Ciasto nie będzie drożdżowe, dlatego przygotujemy je w bardzo szybki sposób. Teraz wystarczy, że wbijesz jajka do miski i utrzesz z cukrem.

Następnie, dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj całość. Do tak przygotowanej masy wlej szklankę wody. Najlepiej, jeśli będzie gazowana, wtedy nasze pyszne ciasto będzie dodatkowo puszyste, na końcu wlej olej i podziel ciasto na pół.

Do jednej części dodaj mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao.

Nakładaj ciasto naprzemiennie do foremki. Najlepiej, gdyby była ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Wszystko po to, aby ciasto nie przypaliło się i ławo odchodziło od blaszki.

Ciasto łaciate jest pyszne, także z masą sernikową, świetnie sprawdzi się tutaj ser z wiaderka.

Ciasto to świetny pomysł na deser w ciągu dnia, dlatego koniecznie wykorzystaj ten prosty przepis i przygotuj bardzo dobre ciasto dla całej swojej rodziny.

Alergeny w cieście łaciatym

Lista alergenów dla ciasta łaciatego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta łaciatego

na 100g gotowej potrawy

Opcjonalnie do ciasta możesz dodać owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
349.85
349.85
Białko (g)
6.91
6.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
62.32
62.32
Węglowodany przyswajalne (g)
60.77
60.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.38
8.38
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
1.65
Tłuszcze nienasycone (g)
6.73
6.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.61
4.61
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.11
2.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.21
77.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
33.21
33.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.42
Witamina E (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.21
33.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.29
3.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
98.33
98.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
31.57
31.57
Potas (mg)
116.83
116.83
Wapń (mg)
21.49
21.49
Fosfor (mg)
96.62
96.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.07
20.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.10
4.10
Cynk (mg)
0.70
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta łaciatego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta łaciatego

Koszt składników
27.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
27.80