Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (230 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Rabarbar (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (10 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1 opakowanie (150 ml)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
Przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką krok po kroku
Jajka wbij do miski, utrzyj z cukrem (1/2 szklanki), a następnie wlej olej i jogurt.
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
Rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do ciasta.
Masło utrzyj z cukrem (1/2 szklanki), powstałą kruszonką posyp ciasto.
Całość wylej do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z rabarbarem i kruszonką
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na pyszne ciasto sezonowe. To nietypowe połączenie po upieczeniu jest przepyszne. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z jogurtem, koniecznie spróbuj. Nie dość, że jest szybkie i proste w przygotowaniu to dodatkowo pyszne.
Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.
Dzisiaj pokaże Ci mój przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką, które jest niezwykle mokre.
Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli: mąka, olej, jogurt grecki, proszek do pieczenia, rabarbar, jajka, soda oczyszczona. Dodatkowo cukier i masło do przygotowania kruszonki.
Możesz użyć wersji gęstej, chociaż ja zawsze używam zwykłych jogurtów greckich 0%, a ciasto zawsze jest pyszne. Śmiało też możesz przygotować ciasto z jogurtem naturalnym, konsystencja i smak niewiele się zmieni. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Dokładnie jak zrobić ciasto z rabarbarem i kruszonką opisuję nieco niżej, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis, na najlepsze ciasto na oleju.
Alergeny w cieście jogurtowym z rabarbarem i kruszonką
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z rabarbarem i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Masło
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z rabarbarem i kruszonką
W podobny sposób przygotujesz ciasto z dowolnymi owocami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.