Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Opublikowano: 26.09.2022 r., 0:54 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Połączenie słodkiego i puszystego ciasta z delikatnie kwaśnym rabarbarem to idealne połączenie na lato i nie tylko.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
326 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 13 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (230 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
  • Rabarbar (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (10 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1 opakowanie (150 ml)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką krok po kroku

Jajka wbij do miski, utrzyj z cukrem (1/2 szklanki), a następnie wlej olej i jogurt.

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.

Rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do ciasta.

Masło utrzyj z cukrem (1/2 szklanki), powstałą kruszonką posyp ciasto.

Całość wylej do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z rabarbarem i kruszonką

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na pyszne ciasto sezonowe. To nietypowe połączenie po upieczeniu jest przepyszne. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z jogurtem, koniecznie spróbuj. Nie dość, że jest szybkie i proste w przygotowaniu to dodatkowo pyszne.

Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.

Dzisiaj pokaże Ci mój przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką, które jest niezwykle mokre.

Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli: mąka, olej, jogurt grecki, proszek do pieczenia, rabarbar, jajka, soda oczyszczona. Dodatkowo cukier i masło do przygotowania kruszonki.

Możesz użyć wersji gęstej, chociaż ja zawsze używam zwykłych jogurtów greckich 0%, a ciasto zawsze jest pyszne. Śmiało też możesz przygotować ciasto z jogurtem naturalnym, konsystencja i smak niewiele się zmieni. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Dokładnie jak zrobić ciasto z rabarbarem i kruszonką opisuję nieco niżej, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis, na najlepsze ciasto na oleju.

Alergeny w cieście jogurtowym z rabarbarem i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z rabarbarem i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z rabarbarem i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób przygotujesz ciasto z dowolnymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
326.73
326.73
Białko (g)
3.99
3.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
35.76
35.76
Węglowodany przyswajalne (g)
35.05
35.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
0.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
19.09
19.09
Tłuszcze nasycone (g)
6.64
6.64
Tłuszcze nienasycone (g)
12.45
12.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.22
9.22
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.23
3.23
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.52
54.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
82.82
82.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.64
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.17
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
80.54
80.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.31
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.64
40.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
27.78
27.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
66.26
66.26
Potas (mg)
171.29
171.29
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
74.80
74.80
Fosfor (mg)
92.48
92.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.78
6.78
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
1.61
Cynk (mg)
0.26
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z rabarbarem i kruszonką 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego z rabarbarem i kruszonką

Koszt składników
36.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
230 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 230 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Rabarbar
250 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Soda oczyszczona
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
150 ml
1 opakowanie
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 ml
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Koszt składników
36.60