Przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką krok po kroku

Składniki dla 13 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik

Jajka wbij do miski, utrzyj z cukrem (1/2 szklanki), a następnie wlej olej i jogurt.

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.

Rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do ciasta.

Masło utrzyj z cukrem (1/2 szklanki), powstałą kruszonką posyp ciasto.

Całość wylej do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Koszt przygotowania dania
11.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
326 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście jogurtowym z rabarbarem i kruszonką

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na pyszne ciasto sezonowe. To nietypowe połączenie po upieczeniu jest przepyszne. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z jogurtem, koniecznie spróbuj. Nie dość, że jest szybkie i proste w przygotowaniu to dodatkowo pyszne.

Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.

Dzisiaj pokaże Ci mój przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką, które jest niezwykle mokre.

Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli: mąka, olej, jogurt grecki, proszek do pieczenia, rabarbar, jajka, soda oczyszczona. Dodatkowo cukier i masło do przygotowania kruszonki.

Możesz użyć wersji gęstej, chociaż ja zawsze używam zwykłych jogurtów greckich 0%, a ciasto zawsze jest pyszne. Śmiało też możesz przygotować ciasto z jogurtem naturalnym, konsystencja i smak niewiele się zmieni. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Dokładnie jak zrobić ciasto z rabarbarem i kruszonką opisuję nieco niżej, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis, na najlepsze ciasto na oleju.

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z rabarbarem i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
326.73 kcal
326.73 kcal
Białko
3.99 g
3.99 g

Węglowodany w cieście jogurtowym z rabarbarem i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
35.76 g
35.76 g
Węglowodany przyswajalne
35.05 g
35.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.71 g
0.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
19.09 g
19.09 g
Tłuszcze nasycone
6.64 g
6.64 g
Tłuszcze nienasycone
12.45 g
12.45 g
Tłuszcze jednonasycone
9.22 g
9.22 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.23 g
3.23 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
54.52 mg
54.52 mg

Witaminy w przepisie na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
82.82 µg (mcg)
82.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
1.64 mg
1.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.33 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
80.54 µg (mcg)
80.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
1.31 mg
1.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
40.64 µg (mcg)
40.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
27.78 µg (mcg)
27.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
66.26 mg
66.26 mg
Potas
171.29 mg
171.29 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
74.80 mg
74.80 mg
Fosfor
92.48 mg
92.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
6.78 mg
6.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
1.61 mg
1.61 mg
Cynk
0.26 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z rabarbarem i kruszonką 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście jogurtowym z rabarbarem i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z rabarbarem i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Masło

Cena przygotowania ciasta jogurtowego z rabarbarem i kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
230 g
1 szklanka
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 230 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Rabarbar
250 g
10.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Soda oczyszczona
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
150 ml
1 opakowanie
2.20
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 ml
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Koszt składników
36.60
Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób