Ciasto jogurtowe z makiem
- Jogurt naturalny 2% - 2 opakowania (360 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Masa makowa (200 g)
Przepis na ciasto jogurtowe z makiem krok po kroku
Jajka utrzyj z cukrem.
Dodawaj stopniowo olej i jogurt naturalny. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia.
Wylej ciasto na blachę z papierem do pieczenia.
Na samym końcu wyłóż masę makową i równomiernie rozsmaruj.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z makiem
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto jogurtowe z makiem. To nietypowe połączenie po upieczeniu jest przepyszne. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z makiem koniecznie spróbuj.
Mak jest spożywany w naszych dietach w niewielkich ilościach, chociaż jest bogatym źródłem chociażby wapnia. Dlatego warto po niego sięgać nie tylko raz do roku ale także jako dodatek do wypieków i dań.
Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Od teraz mak w domowych wypiekach nie będzie kojarzył Ci się tylko z makowcem.
Pyszne ciasto przygotujesz w ekspresowym tempie, będziemy wypiekać tylko delikatny spód.
Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić ciasto jogurtowe z makiem, które jest niezwykle szybkie i dobre.
Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli mąkę, jajka, olej, cukier i oczywiście główny składnik naszego ciasta – jogurt naturalny.
Możesz użyć wersji gęstej, chociaż ja zawsze używam zwykłych jogurtów naturalnych, a ciasto zawsze jest pyszne.
Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.
Na końcu dodaj masę makową i równomiernie ją rozsmaruj lub pozostaw w różnych miejscach. Ciasto pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
I to wszystko, musisz przyznać, że ciasto z makiem jest bardzo łatwe.
Ciasto świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi ale także z rodziną, jest bardzo zjawiskowe, dlatego będzie to dobry pomysł nawet na tort na przyjęcie. Z całą pewnością pokochają go nie tylko dorośli ale także dzieci. Ciasto pełne maku najlepsze będzie jeśli podasz je z ciepłą, aromatyczną herbatą lub świeżo mieloną, mocną kawą. Może w tym roku na Twoim świątecznym stole zamiast tradycyjnego makowca, który gości na nim co roku zdecydujesz się na ciasto jogurtowe z makiem. Jeśli tak, koniecznie zapisz ten przepis.
Skoro już znasz przepis na ciasto jogurtowe z makiem to wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.
Alergeny w cieście jogurtowym z makiem
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- masa makowa
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z makiem
Ciasto z dodatkiem jogurtu będzie bardziej delikatne i puszyste niż to na drożdżach.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.