Ciasto jogurtowe z makiem

Opublikowano: 27.11.2021 r., 21:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jogurtowe ciasto z makiem
Ciasto jogurtowe z makiem
Delikatne i puszyste ciasto w połączeniu z wyrazistym makiem? To będzie świetny pomysł na słodki deser dla całej rodziny. Poznaj przepis i koniecznie spróbuj.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
295 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Jogurt naturalny 2% - 2 opakowania (360 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Masa makowa (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na ciasto jogurtowe z makiem krok po kroku

Jajka utrzyj z cukrem.

Dodawaj stopniowo olej i jogurt naturalny. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.

Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia.

Wylej ciasto na blachę z papierem do pieczenia.

Na samym końcu wyłóż masę makową i równomiernie rozsmaruj.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z makiem

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto jogurtowe z makiem. To nietypowe połączenie po upieczeniu jest przepyszne. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z makiem koniecznie spróbuj.

Mak jest spożywany w naszych dietach w niewielkich ilościach, chociaż jest bogatym źródłem chociażby wapnia. Dlatego warto po niego sięgać nie tylko raz do roku ale także jako dodatek do wypieków i dań.

Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Od teraz mak w domowych wypiekach nie będzie kojarzył Ci się tylko z makowcem.

Pyszne ciasto przygotujesz w ekspresowym tempie, będziemy wypiekać tylko delikatny spód.

Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić ciasto jogurtowe z makiem, które jest niezwykle szybkie i dobre.

Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli mąkę, jajka, olej, cukier i oczywiście główny składnik naszego ciasta – jogurt naturalny.

Możesz użyć wersji gęstej, chociaż ja zawsze używam zwykłych jogurtów naturalnych, a ciasto zawsze jest pyszne.

Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.

Na końcu dodaj masę makową i równomiernie ją rozsmaruj lub pozostaw w różnych miejscach. Ciasto pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

I to wszystko, musisz przyznać, że ciasto z makiem jest bardzo łatwe.

Ciasto świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi ale także z rodziną, jest bardzo zjawiskowe, dlatego będzie to dobry pomysł nawet na tort na przyjęcie. Z całą pewnością pokochają go nie tylko dorośli ale także dzieci. Ciasto pełne maku najlepsze będzie jeśli podasz je z ciepłą, aromatyczną herbatą lub świeżo mieloną, mocną kawą. Może w tym roku na Twoim świątecznym stole zamiast tradycyjnego makowca, który gości na nim co roku zdecydujesz się na ciasto jogurtowe z makiem. Jeśli tak, koniecznie zapisz ten przepis.

Skoro już znasz przepis na ciasto jogurtowe z makiem to wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.

Alergeny w cieście jogurtowym z makiem

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • masa makowa
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z makiem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z dodatkiem jogurtu będzie bardziej delikatne i puszyste niż to na drożdżach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
295.84
295.84
Białko (g)
7.70
7.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
50.96
50.96
Węglowodany przyswajalne (g)
50.21
50.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.22
7.22
Tłuszcze nasycone (g)
3.04
3.04
Tłuszcze nienasycone (g)
4.18
4.18
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
52.20
52.20
Wapń (mg)
101.67
101.67
Żelazo (mg)
2.39
2.39
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z makiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego z makiem

Koszt składników
32.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 2%
360 g
2 opakowania
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
3.12
Za 360 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Masa makowa
200 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
2.35
Za 200 g
Koszt składników
32.40