Ciasto francuskie z pesto

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuskie ciasto z pesto
Ciasto francuskie z pesto
Ciasto francuskie z pesto to doskonała opcja dla wszystkich osób, które szukają prostego sposobu na naprawdę ciekawą przekąskę. Ciasto z pesto sprawdzi się na imprezy.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 15 min
592 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciasto francuskie (280 g)
  • Ser gorgonzola (60 g)
  • Pesto zielone (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie z pesto krok po kroku

Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na sporych rozmiarów prostokąty.

Każdy prostokąt posmaruj pesto.

Prostokąty wykręć, by stworzyły paluchy.

Każdy paluch posyp gorgonzolą.

Na talerzyk wbij jajko i rozmieszaj je widelcem.

Za pomocą pędzelka wetrzyj w każdy kawałek odrobinę jajka.

Paluchy przełóż na blachę piekarnika pokrytą papierem do pieczenia.

Piecz całość przez 15 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z pesto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z pesto

Ciasto francuskie z pesto to doskonała opcja dla wszystkich osób, które szukają prostego sposobu na naprawdę ciekawą przekąskę. Ciasto z pesto sprawdzi się na imprezy. Choć przekąski na bazie gotowego ciasta francuskiego nie kojarzą się ze zdrowym odżywianiem, można to zmienić. Wystarczy zadbać o odpowiednie dodatki, a także dobrą obróbkę termiczną. Powstaje z niego fantastyczna przekąska, pełna aromatu. To świetny pomysł na podwieczorek, ale także przystawkę na imprezę. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób na diecie roślinnej, które poszukują inspiracji na pyszne i szybkie danie. Ta przekąska jest tak smaczna, że na pewno zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Przepis na ciasto francuskie z pesto to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na imprezę. Te przekąski z gotowego ciasta francuskiego to świetny pomysł na naprawdę zdrowszą opcję na imprezę, zwłaszcza domówkę. Są bardzo ciekawe i pyszne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z pesto, by powstała najlepsza przekąska, to ten prosty przepis stanowi doskonały wybór. Jest smaczna i niezwykle szybka. Ta potrawa ma naprawdę lekki smak i jest bardzo aromatyczna. Pozwala w prosty sposób przenieść do swojej kuchni włoski klimat. To danie, choć zrobione na bazie gotowego ciasta francuskiego też może być zdrowe. Gotowce nie cieszą się zbyt dużą popularnością w fit świecie, zwykle obwinia się je o nadmierną kaloryczność i małą odżywczość. Jednak wystarczy kilka drobnych zmian, właściwa obróbka i dodatki, by całość mogła być naprawdę wartościowym posiłkiem. Do gotowego ciasta w tym przypadku warto dodać pyszny ser, który zwiększy poziom satysfakcji po posiłku, dzięki któremu wystarczy już jeden kwadracik, by w pełni zaspokoić swój apetyt. W tym wypadku świetnie sprawdza się gorgonzola, która charakteryzuje się naprawdę fantastycznym smakiem i aromatem. To ona sprawia, że ta słona przekąska pachnie i smakuje tak wyśmienicie. To świetne źródło wapnia, który jest niezbędny do zbudowania zdrowego i odpornego na uszkodzenia układu kostnego.

Alergeny w cieście francuskim z pesto

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gorgonzola
    • Pesto zielone
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z pesto

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
439.20
592.92
Białko (g)
8.52
11.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
25.54
34.48
Węglowodany przyswajalne (g)
24.20
32.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
1.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
34.09
46.02
Tłuszcze nasycone (g)
12.08
16.30
Tłuszcze nienasycone (g)
22.01
29.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.23
19.21
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.78
10.50
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.32
66.58
Brak danych dla: pesto zielone.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
42.57
57.47
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.14
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.12
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.65
2.23
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.15
21.80
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.32
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.36
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.39
3.23
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.80
71.28
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
316.79
427.67
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
570.62
770.34
Potas (mg)
98.94
133.56
Wapń (mg)
95.78
129.30
Fosfor (mg)
77.50
104.63
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.44
27.59
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.69
2.28
Cynk (mg)
0.59
0.80
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.12
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z pesto 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z pesto

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Ser gorgonzola
60 g
11.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.67
Za 60 g
Pesto zielone
150 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
4.74
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
33.00