Ciasto francuskie z pesto
- Ciasto francuskie (280 g)
- Ser gorgonzola (60 g)
- Pesto zielone (150 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na ciasto francuskie z pesto krok po kroku
Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na sporych rozmiarów prostokąty.
Każdy prostokąt posmaruj pesto.
Prostokąty wykręć, by stworzyły paluchy.
Każdy paluch posyp gorgonzolą.
Na talerzyk wbij jajko i rozmieszaj je widelcem.
Za pomocą pędzelka wetrzyj w każdy kawałek odrobinę jajka.
Paluchy przełóż na blachę piekarnika pokrytą papierem do pieczenia.
Piecz całość przez 15 minut w 180 st. C.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z pesto
Ciasto francuskie z pesto to doskonała opcja dla wszystkich osób, które szukają prostego sposobu na naprawdę ciekawą przekąskę. Ciasto z pesto sprawdzi się na imprezy. Choć przekąski na bazie gotowego ciasta francuskiego nie kojarzą się ze zdrowym odżywianiem, można to zmienić. Wystarczy zadbać o odpowiednie dodatki, a także dobrą obróbkę termiczną. Powstaje z niego fantastyczna przekąska, pełna aromatu. To świetny pomysł na podwieczorek, ale także przystawkę na imprezę. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób na diecie roślinnej, które poszukują inspiracji na pyszne i szybkie danie. Ta przekąska jest tak smaczna, że na pewno zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Przepis na ciasto francuskie z pesto to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na imprezę. Te przekąski z gotowego ciasta francuskiego to świetny pomysł na naprawdę zdrowszą opcję na imprezę, zwłaszcza domówkę. Są bardzo ciekawe i pyszne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z pesto, by powstała najlepsza przekąska, to ten prosty przepis stanowi doskonały wybór. Jest smaczna i niezwykle szybka. Ta potrawa ma naprawdę lekki smak i jest bardzo aromatyczna. Pozwala w prosty sposób przenieść do swojej kuchni włoski klimat. To danie, choć zrobione na bazie gotowego ciasta francuskiego też może być zdrowe. Gotowce nie cieszą się zbyt dużą popularnością w fit świecie, zwykle obwinia się je o nadmierną kaloryczność i małą odżywczość. Jednak wystarczy kilka drobnych zmian, właściwa obróbka i dodatki, by całość mogła być naprawdę wartościowym posiłkiem. Do gotowego ciasta w tym przypadku warto dodać pyszny ser, który zwiększy poziom satysfakcji po posiłku, dzięki któremu wystarczy już jeden kwadracik, by w pełni zaspokoić swój apetyt. W tym wypadku świetnie sprawdza się gorgonzola, która charakteryzuje się naprawdę fantastycznym smakiem i aromatem. To ona sprawia, że ta słona przekąska pachnie i smakuje tak wyśmienicie. To świetne źródło wapnia, który jest niezbędny do zbudowania zdrowego i odpornego na uszkodzenia układu kostnego.
Alergeny w cieście francuskim z pesto
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gorgonzola
- Pesto zielone
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z pesto
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.