Przepis na ciasto francuskie z pesto krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia

Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na sporych rozmiarów prostokąty.

Każdy prostokąt posmaruj pesto.

Prostokąty wykręć, by stworzyły paluchy.

Każdy paluch posyp gorgonzolą.

Na talerzyk wbij jajko i rozmieszaj je widelcem.

Za pomocą pędzelka wetrzyj w każdy kawałek odrobinę jajka.

Paluchy przełóż na blachę piekarnika pokrytą papierem do pieczenia.

Piecz całość przez 15 minut w 180 st. C.

Ciasto francuskie z pesto podane z dipami.
ciasto francuskie z pesto
Koszt przygotowania dania
15.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
592 kcal
Liczba alergenów w daniu
6
68

Ciasto francuskie z pesto - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście francuskim z pesto

Ciasto francuskie z pesto to doskonała opcja dla wszystkich osób, które szukają prostego sposobu na naprawdę ciekawą przekąskę. Ciasto z pesto sprawdzi się na imprezy. Choć przekąski na bazie gotowego ciasta francuskiego nie kojarzą się ze zdrowym odżywianiem, można to zmienić. Wystarczy zadbać o odpowiednie dodatki, a także dobrą obróbkę termiczną. Powstaje z niego fantastyczna przekąska, pełna aromatu. To świetny pomysł na podwieczorek, ale także przystawkę na imprezę. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób na diecie roślinnej, które poszukują inspiracji na pyszne i szybkie danie. Ta przekąska jest tak smaczna, że na pewno zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Przepis na ciasto francuskie z pesto to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na imprezę. Te przekąski z gotowego ciasta francuskiego to świetny pomysł na naprawdę zdrowszą opcję na imprezę, zwłaszcza domówkę. Są bardzo ciekawe i pyszne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z pesto, by powstała najlepsza przekąska, to ten prosty przepis stanowi doskonały wybór. Jest smaczna i niezwykle szybka. Ta potrawa ma naprawdę lekki smak i jest bardzo aromatyczna. Pozwala w prosty sposób przenieść do swojej kuchni włoski klimat. To danie, choć zrobione na bazie gotowego ciasta francuskiego też może być zdrowe. Gotowce nie cieszą się zbyt dużą popularnością w fit świecie, zwykle obwinia się je o nadmierną kaloryczność i małą odżywczość. Jednak wystarczy kilka drobnych zmian, właściwa obróbka i dodatki, by całość mogła być naprawdę wartościowym posiłkiem. Do gotowego ciasta w tym przypadku warto dodać pyszny ser, który zwiększy poziom satysfakcji po posiłku, dzięki któremu wystarczy już jeden kwadracik, by w pełni zaspokoić swój apetyt. W tym wypadku świetnie sprawdza się gorgonzola, która charakteryzuje się naprawdę fantastycznym smakiem i aromatem. To ona sprawia, że ta słona przekąska pachnie i smakuje tak wyśmienicie. To świetne źródło wapnia, który jest niezbędny do zbudowania zdrowego i odpornego na uszkodzenia układu kostnego.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z pesto

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
439.20 kcal
592.92 kcal
Białko
8.52 g
11.50 g

Węglowodany w cieście francuskim z pesto

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
25.54 g
34.48 g
Węglowodany przyswajalne
24.20 g
32.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.35 g
1.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
34.09 g
46.02 g
Tłuszcze nasycone
10.50 g
14.18 g
Tłuszcze nienasycone
23.58 g
31.84 g
Tłuszcze jednonasycone
14.23 g
19.21 g
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
7.78 g
10.50 g
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Cholesterol
49.32 mg
66.58 mg
Brak danych dla: pesto zielone.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z pesto

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A
42.57 µg (mcg)
57.47 µg (mcg)
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.14 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina E
1.65 mg
2.23 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Retinol
16.15 µg (mcg)
21.80 µg (mcg)
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.32 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.36 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Niacyna
2.39 mg
3.23 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Foliany
52.80 µg (mcg)
71.28 µg (mcg)
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Beta karoten
316.79 µg (mcg)
427.67 µg (mcg)
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z pesto

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
570.62 mg
770.34 mg
Potas
98.94 mg
133.56 mg
Wapń
95.78 mg
129.30 mg
Fosfor
77.50 mg
104.63 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Magnez
20.44 mg
27.59 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Żelazo
1.69 mg
2.28 mg
Cynk
0.59 mg
0.80 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.12 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z pesto 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z pesto

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gorgonzola
    • Pesto zielone
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta francuskiego z pesto

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Ser gorgonzola
60 g
11.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.67
Za 60 g
Pesto zielone
150 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
4.74
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z pesto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób