Ciasto francuskie z marmoladą

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuskie ciasto z marmoladą
Ciasto francuskie z marmoladą
Ciasto francuskie z marmoladą to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest łatwa i szybka. W dodatku smakuje naprawdę fantastycznie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (350 g)
  • Marmolada (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek

Przepis na ciasto francuskie z marmoladą krok po kroku

Ciasto francuskie rozłóż na blacie i trochę je rozwałkuj.

Podziel je na 6 prostokątów

Każdy prostokąt złóż na pół. Na środku rozłóż marmoladę.

Ciasto złóż i sklej końce.

Ułóż ciastka na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 - 20 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z marmoladą

Ciasto francuskie z marmoladą to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest łatwa i szybka. W dodatku smakuje naprawdę fantastycznie.

Przepis na ciasto francuskie z marmoladą to doskonały pomysł na szybką przekąskę. To pyszne ciasto, do którego potrzebne są tylko owoce i arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście spód można również przygotować własnoręcznie, jednak w wersji ekspresowej świetnie sprawdza się to gotowe, które dostępne jest w sklepach. To naprawdę dobre i bardzo szybkie ciasto. Jeśli chce się je nieco udoskonalić, można przygotować i posypać je kruszonką. Natomiast do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Całość robi się w ekspresowym tempie, a jeszcze szybciej znika z talerzy. To wspaniały i prosty deser dla całej rodziny. Na pewno zakochają się w nim nawet najmłodsi domownicy. Całość robi się w piekarniku w kilka chwil. To świetna opcja na naprawdę łatwe ciasto, które można przygotować w kilka chwil. Dodatkowo całość charakteryzuje się naprawdę wspaniałym smakiem, dzięki czemu na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z marmoladą, by było pyszne i naprawdę ciekawe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Powstanie z niego danie smaczne, choć bardzo proste. Ciasto można podawać z dowolnym dżemem. Całość zajmuje tak niewiele czasu ze względu na użycie gotowego ciasta francuskiego. Choć może się wydawać, że jest ono niezbyt zdrowe i nie powinno gościć w menu, to tak naprawdę spokojnie można w sklepie znaleźć również takie, które mają naprawdę dobry skład. Jego użycie naprawdę upraszcza cały proces przygotowania.

Alergeny w cieście francuskim z marmoladą

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
401.85
0.00
Białko (g)
4.96
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
50.88
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
50.08
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
21.16
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
6.53
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
14.62
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.85
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.77
0.00
Cholesterol (mg)
31.24
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina C (mg)
1.15
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
144.98
0.00
Wapń (mg)
10.05
0.00
Żelazo (mg)
1.51
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z marmoladą 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z marmoladą

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
350 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
7.61
Za 350 g
Marmolada
250 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
4.02
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
20.50