Przepis na ciasto francuskie z marmoladą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, wałek

Ciasto francuskie rozłóż na blacie i trochę je rozwałkuj.

Podziel je na 6 prostokątów

Każdy prostokąt złóż na pół. Na środku rozłóż marmoladę.

Ciasto złóż i sklej końce.

Ułóż ciastka na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 - 20 minut.

Ciasto francuskie z marmoladą podane na czarnym bloku.
ciasto francuskie z marmoladą
Koszt przygotowania dania
12.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
2
89

Ciasto francuskie z marmoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście francuskim z marmoladą

Ciasto francuskie z marmoladą to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest łatwa i szybka. W dodatku smakuje naprawdę fantastycznie.

Przepis na ciasto francuskie z marmoladą to doskonały pomysł na szybką przekąskę. To pyszne ciasto, do którego potrzebne są tylko owoce i arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście spód można również przygotować własnoręcznie, jednak w wersji ekspresowej świetnie sprawdza się to gotowe, które dostępne jest w sklepach. To naprawdę dobre i bardzo szybkie ciasto. Jeśli chce się je nieco udoskonalić, można przygotować i posypać je kruszonką. Natomiast do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Całość robi się w ekspresowym tempie, a jeszcze szybciej znika z talerzy. To wspaniały i prosty deser dla całej rodziny. Na pewno zakochają się w nim nawet najmłodsi domownicy. Całość robi się w piekarniku w kilka chwil. To świetna opcja na naprawdę łatwe ciasto, które można przygotować w kilka chwil. Dodatkowo całość charakteryzuje się naprawdę wspaniałym smakiem, dzięki czemu na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie z marmoladą, by było pyszne i naprawdę ciekawe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Powstanie z niego danie smaczne, choć bardzo proste. Ciasto można podawać z dowolnym dżemem. Całość zajmuje tak niewiele czasu ze względu na użycie gotowego ciasta francuskiego. Choć może się wydawać, że jest ono niezbyt zdrowe i nie powinno gościć w menu, to tak naprawdę spokojnie można w sklepie znaleźć również takie, które mają naprawdę dobry skład. Jego użycie naprawdę upraszcza cały proces przygotowania.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
401.85 kcal
0.00 kcal
Białko
4.96 g
0.00 g

Węglowodany w cieście francuskim z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
50.88 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
50.08 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.80 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
21.16 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
6.53 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
14.62 g
0.00 g
Tłuszcze jednonasycone
11.85 g
0.00 g
Tłuszcze wielonasycone
2.77 g
0.00 g
Cholesterol
31.24 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina C
1.15 mg
0.00 mg

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
144.98 mg
0.00 mg
Wapń
10.05 mg
0.00 mg
Żelazo
1.51 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z marmoladą 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z marmoladą

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta francuskiego z marmoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
350 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
7.61
Za 350 g
Marmolada
250 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
4.02
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób