Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Śliwki (500 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 3 i 1/2 szklanki (470 g)
- Drożdże świeże - 1/3 opakowania (33 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Żółtko jajka - 4 żółtka (4 szt.)
- Sól - 1/3 łyżeczki, szczypta (2 g)
- Mleko 2% (130 ml)
- Masło - 1/2 kostki do kruszonki, 1/2 kostka do ciasta (200 g)
- Cukier - 80 g do kruszonki, 130 g do ciasta (210 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka do kruszonki (160 g)
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami krok po kroku
Do miski wklej ciepłe mleko. Dodaj rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki (typ 550). Całość dobrze wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 min.
Masło roztop w mikrofalówce i pozostał do wystygnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę (typ 550), następnie kolejno dodaj jajko i żółtka, cukier (120 g), sól, ostudzone masło i rozczyn.
Szpatułką połącz składniki, a później wyrabiaj ciasto ręcznie przez ok. 15 min.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na ok. 50 min w ciepłe miejsce.
Na stolnicę wysyp mąkę (typ 450), dodaj cukier (80 g) i masło (100 g). Siekaj całość nożem, aż masło będzie bardzo rozdrobnione, następnie zagnieć całość w kulkę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki.
Blaszkę wysmarują masłem i przełóż na nią gotowe ciasto.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wypestkuj. Połówki śliwek układaj na cieście miąższem do góry. Następnie całość obsyp pokruszonym ciastem na kruszonkę. Odstaw tak przygotowane ciasto na 25 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz ciasto ok. 40-45 min (grzanie góra-dół).
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Biszkopt ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką idealnie nadaje się na podwieczorek przy herbacie. To ciasto sprawdzi się także na śniadanie z filiżanką kawy. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Z kolei drożdżówka ze śliwkami sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania rozczynu z drożdży. Zwróć uwagę na to, aby mleko, do którego dodaje się drożdże, nie było gorące, a tylko letnie. W tym przepisie duże znaczenie ma czas. Trzeba pozwolić na to, żeby zarówno rozczyn, jak i wyrobione ciasto mogło powiększyć swoją objętość. Ciasto należy odstawić także po włożeniu do formy i dodaniu śliwek z kruszonką.
Wbrew pozorom nie jest to aż tak łatwe ani szybkie ciasto. Od mąki, na jaką się zdecydujesz, zależy to, czy ciasto będzie dobre. Z kolei czas, jaki będzie miało ciasto na wyrośnięcie, wpływanie na to, czy będzie puszyste. Jeżeli nie lubisz wyrabiać ciasta ręcznie, możesz zdecydować się na mikser, ale pamiętaj o wyborze odpowiedniego haka (do ciasta drożdżowego).
Ten przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami zakłada użycie drożdży świeżych, ale ten placek wyjdzie również przy zastosowaniu drożdży suchych. Warto zdecydować się na dodanie śliwek węgierek. Ile piec placek drożdżowy ze śliwkami? Zazwyczaj wystarczy 40-45 min, ale po tym czasie należy sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem. Jeżeli jest suchy, ciasto jest już upieczone. W przypadku mokrego patyczka placek należy piec jeszcze ok. 5-10 min.
To pyszne ciasto króluje na stołach głównie na przełomie lata i jesieni, ponieważ wtedy drzewa uginają się od owoców. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się tym ciastem także w zimowe wieczory. Wystarczy wykorzystać mrożone owoce. Pamiętaj o tym, aby przed dodaniem ich do ciasta, wcześniej je odmrozić i odsączyć z wody. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką sprawdzi się w wielu sytuacjach. Możesz być pewien, że bardzo szybko zniknie ze stołu, a twoi goście poproszę cię o dokładkę.
Alergeny w cieście drożdżowym ze śliwkami
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego ze śliwkami
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
-
śliwki,
mąka pszenna,
jajka,
jajka,
mleko,
masło,
cukier,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.