Ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane
- Masło (80 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Rodzynki - 1/4 szklanki (60 g)
- Cynamon - 1 łyżka (10 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
- Sok z cytryny (50 ml)
- Jabłka prażone (250 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane krok po kroku
Masło rozpuść w rondelku, wlej mleko i delikatnie podgrzewaj.
Dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukru. Odstaw zaczyn na 30 minut.
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wbij jajka i wsyp cukier. Wymieszaj razem z zaczynem.
Wyrób ciasto w rękach i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
Rozwałkuj ciasto na stole, posmaruj jabłkami, dodaj rodzynki i posyp cynamonem.
Zwiń ciasto w rulon i pokrój na mniejsze kawałki, ułóż ciasto w foremce i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej upieczone ciasto.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z jabłkami zawijane
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane. Pyszne, puszyste ciasto z prażonymi jabłkami to najlepszy deser dla całej rodziny.
Ciasto wbrew pozorom jest bardzo proste i pyszne w przygotowaniu, a efekt końcowy niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.
Domowe ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane z cynamonem powstało z mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Dodatkowo w moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Oprócz tego potrzebny będzie miód. Dodatkowo jabłka tarte, które możesz przygotować sam lub kupić gotowe jabłka prażone w szklanym słoiku. O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.
Dokładnie jak zrobić zawijane ciasto drożdżowe z jabłkami opisuję nieco niżej. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na pyszne, zawijane ciasto i przekonaj się sam.
Alergeny w cieście drożdżowym z jabłkami zawijane
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z jabłkami zawijane przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z jabłkami zawijane
Jeśli chcesz, możesz zdecydować się na samodzielne prażenie jabłek.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.