Ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane

Opublikowano: 29.09.2022 r., 11:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane
Ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane
Ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane to szybki i pyszny przepis na deser dla całej Twojej rodziny. Przygotuj ciasto z jabłkami i przekonaj się sam.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 45 min
243 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Masło (80 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (400 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Rodzynki 1/4 szklanki (60 g)
  • Cynamon 1 łyżka (10 g)
  • Cukier puder 1/2 szklanki (125 g)
  • Sok z cytryny (50 ml)
  • Jabłka prażone (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku, wlej mleko i delikatnie podgrzewaj.

Dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukru. Odstaw zaczyn na 30 minut.

Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wbij jajka i wsyp cukier. Wymieszaj razem z zaczynem.

Wyrób ciasto w rękach i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.

Rozwałkuj ciasto na stole, posmaruj jabłkami, dodaj rodzynki i posyp cynamonem.

Zwiń ciasto w rulon i pokrój na mniejsze kawałki, ułóż ciasto w foremce i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej upieczone ciasto.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z jabłkami zawijane

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane. Pyszne, puszyste ciasto z prażonymi jabłkami to najlepszy deser dla całej rodziny.

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo proste i pyszne w przygotowaniu, a efekt końcowy niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.

Domowe ciasto drożdżowe z jabłkami zawijane z cynamonem powstało z mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dodatkowo w moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Oprócz tego potrzebny będzie miód. Dodatkowo jabłka tarte, które możesz przygotować sam lub kupić gotowe jabłka prażone w szklanym słoiku. O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.

Dokładnie jak zrobić zawijane ciasto drożdżowe z jabłkami opisuję nieco niżej. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na pyszne, zawijane ciasto i przekonaj się sam.

Alergeny w cieście drożdżowym z jabłkami zawijane

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z jabłkami zawijane przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z jabłkami zawijane

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz, możesz zdecydować się na samodzielne prażenie jabłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
243.70
243.70
Białko (g)
4.13
4.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
43.99
43.99
Węglowodany przyswajalne (g)
42.32
42.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
1.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.05
6.05
Tłuszcze nasycone (g)
3.95
3.95
Tłuszcze nienasycone (g)
2.10
2.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.70
1.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
0.40
Cholesterol (mg)
30.05
30.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
64.33
64.33
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.15
Witamina C (mg)
2.10
2.10
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.29
Witamina E (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
63.05
63.05
Tiamina (mg)
0.35
0.35
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Niacyna (mg)
2.53
2.53
Foliany (µg (mcg))
83.61
83.61
Beta karoten (µg (mcg))
12.92
12.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
25.96
25.96
Potas (mg)
140.73
140.73
Wapń (mg)
42.40
42.40
Fosfor (mg)
70.67
70.67
Magnez (mg)
11.38
11.38
Żelazo (mg)
2.64
2.64
Cynk (mg)
0.66
0.66
Miedź (mg)
0.08
0.08
Mangan (mg)
0.35
0.35
Brak danych dla: mleko 2%, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z jabłkami zawijane 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego z jabłkami zawijane

Koszt składników
37.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Rodzynki
60 g
1/4 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Cynamon
10 g
1 łyżka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Jabłka prażone
250 g
9.00
Za 790,0 g
Liczba opakowań 1
2.85
Za 250 g
Koszt składników
37.10