Ciasto drożdżowe z cynamonem
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
- Drożdże świeże - 1/2 kostki (40 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Cynamon - 3 łyżki (30 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z cynamonem krok po kroku
Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj drożdże, cukier i odrobinę mąki.
Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Dodaj pozostałe składniki oprócz jednego jajka, cynamonu i 1/4 kostki masła.
Ciasto zagnieć, uformuj w kulę i zostaw w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
Masło wrzuć do rondelka i rozpuść, dodaj cynamon i zostaw do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, posmaruj masłem z cynamonem i zawiń w rulon.
Pokrój rulon w plastry 4-5 cm i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rollsy roztrzepanym jajkiem i posyp cynamonem.
Upiecz ciastka w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Knedliki
-
Chałka drożdżowa
-
Ruchanki
-
Pide
-
Babka drożdżowa
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Szybkie ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Ciasto drożdżowe na słodko
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z cynamonem
Ciasto drożdżowe z cynamonem w moim wykonaniu to cynamonowe rollsy. Słodkie i pyszne domowe bułeczki to szybkie i łatwe w przygotowaniu łakocie.
Są to mini bułeczki na bazie ciasta drożdżowego z cynamonem w środku, a na wierzchu polane lukrem. Będzie to świetny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia lub deser idealnie pasujący do aromatycznej, świeżo palonej kawy. Cynamonowe rollsy sprawdzą się także jako przekąska poza domem, ponieważ przetransportujesz je w prosty sposób. Nie martw się, na drugi dzień będą tak samo dobre, jak w dniu, w którym zostały przygotowane.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto drożdżowe z cynamonem, do jego przygotowania będziesz potrzebować ogólnodostępne produkty spożywcze takie jak: mleko, mąka, cukier, drożdże, jajko, masło, cynamon.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.
Nie ma znaczenia, na jakie drożdże się zdecydujesz, ważne, aby nasze ciasto pięknie urosło. Wtedy bułeczki cynamonowe będą duże i puszyste.
Dodatkowo możesz przygotować lukier.
Koniecznie postaw na domową wersję, która jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu.
Wystarczy, że cukier puder wymieszasz z odrobiną wody lub sokiem z cytryny.
Na końcu, gdy słodka przekąska będzie już gotowa. Polej ją domowym lukrem.
Dokładnie jak zrobić ciasto drożdżowe z cynamonem krok po kroku opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój prosty przepis i przygotuj swoją wersję rollsów.
Alergeny w cieście drożdżowym z cynamonem
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z cynamonem
Dodatkowo możesz przygotować lukier.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.