Ciasto buraczane

Opublikowano: 18.08.2022 r., 8:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto buraczane na talerzyku
Ciasto buraczane
Ciasto buraczane to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Buraczane ciasto idealnie sprawdzi się dla osób lubiących eksperymenty w kuchni. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
431 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (170 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Burak - 2 średnie sztuki (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Cukier (200 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto buraczane krok po kroku

Buraki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Wystudź je i obierz ze skórki.

Buraki zetrzyj na tarce.

W rondlu umieść masło i czekoladę.

Podgrzej do rozpuszczenia składników.

Wbij jajka do miski, wsyp cukier.

Ubij do powstania białej puszystej masy.

Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i wymieszaj.

Dodaj proszek do pieczenia, buraki oraz masło i czekoladę.

Wymieszaj dokładnie składniki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut.

Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na ciasto buraczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta buraczanego

Ciasto buraczane to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z czekoladą jest bardzo wilgotne i świetnie sprawdzi się podane jako dodatek do kawy i herbaty. Proste ciasto wykorzystać można jako deser podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Przepis na ciasto buraczane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, czekolada gorzka, buraki, jajka, proszek do pieczenia, cukier, masło.

Jak zrobić ciasto buraczane? Buraki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Wystudź je i obierz ze skórki. Buraki zetrzyj na tarce. W rondlu umieść masło i czekoladę. Podgrzej do rozpuszczenia składników. Wbij jajka do miski, wsyp cukier. Ubij do powstania białej puszystej masy. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, buraki oraz masło i czekoladę. Wymieszaj dokładnie składniki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Czekolada gorzka jest świetnym źródłem magnezu oraz wapnia. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych.

Podsumowując proste ciasto czekoladowe jest łatwe do zrobienia i nie sprawi większych problemów. Smaczne ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie idealnego ciasta.

Alergeny w cieście buraczanym

Lista alergenów dla ciasta buraczanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta buraczanego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto buraczane to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Możesz zamienić białą mąkę pszenną, na razową uzyskasz ciasto o niższym indeksie glikemicznym i z wyższą zawartością błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
345.18
431.48
Białko (g)
6.28
7.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
34.75
43.44
Węglowodany przyswajalne (g)
33.08
41.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
2.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
20.76
25.95
Tłuszcze nasycone (g)
13.42
16.78
Tłuszcze nienasycone (g)
7.34
9.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.21
7.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
126.48
158.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
144.39
180.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.84
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.62
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
141.67
177.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.18
Ryboflawina (mg)
0.19
0.24
Niacyna (mg)
1.05
1.31
Foliany (µg (mcg))
49.11
61.38
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
30.76
38.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
52.40
65.50
Potas (mg)
342.98
428.72
Wapń (mg)
97.69
122.11
Fosfor (mg)
218.64
273.30
Magnez (mg)
38.52
48.15
Żelazo (mg)
2.37
2.96
Cynk (mg)
0.94
1.17
Miedź (mg)
0.25
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta buraczanego 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta buraczanego

Koszt składników
30.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
170 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 170 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Burak
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
30.10