Ciasto biedronka

Opublikowano: 11.01.2022 r., 18:49 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto biedronka na paterze
Ciasto biedronka
Ciasto biedronka bez pieczenia to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Deser jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 45 min
377 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Biszkopty (300 g)
  • Delicje wedlowskie (300 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Budyń (proszek) 2 budynie (180 g)
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Galaretka 2 galaretki (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto biedronka krok po kroku

Przygotuj galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostaw to wystudzenia.

Ugotuj budyń zgonie z opisem na opakowaniu na mleku zawartym w przepisie.

Gotowy pozostaw do wystudzenia.

Zimny budyń połącz z mascarpone i cukrem waniliowym na gładki krem.

Ciasto w blaszce ułóż warstwami: biszkopty - krem budyniowy - biszkopty - gęsta galaretka - delicje.

Ciasto odstaw do lodówki, aby zastygło.

Jak oceniasz przepis na ciasto biedronka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta biedronka

Pyszne ciasto biedronka z galaretką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek na zimno jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto biedronka bez pieczenia? Przygotowanie go jest proste. Na początku przygotowujemy galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy ją do wystudzenia. Następnie gotujemy budyń z użyciem mleka zawartego w przepisie. Gotowy również odstawiamy do wystudzenia. Zimny budyń łączymy z mascarpone i cukrem waniliowym za pomocą miksera na gładki krem. Na koniec ciasto w blaszce układamy warstwami: biszkopty – krem – biszkopty – gęsta galaretka – delicje. Tak przygotowany deser odstawiamy do lodówki celem zgęstnięcia.

Przepis na ciasto biedronka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mleka krowiego, które posiada wiele wartości odżywczych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne znajdziemy w nim dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz niweluje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, żołądka czy piersi.

Ciasto bez pieczenia odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście biedronka

Lista alergenów dla ciasta biedronka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
    • Delicje wedlowskie
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
    • Delicje wedlowskie
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze ciasta biedronka

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
269.32
377.05
Białko (g)
4.38
6.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
43.04
60.26
Węglowodany przyswajalne (g)
30.92
43.29
Brak danych dla: delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
8.53
11.94
Tłuszcze nasycone (g)
7.46
10.44
Tłuszcze nienasycone (g)
1.07
1.50
Cholesterol (mg)
38.51
53.91
Brak danych dla: delicje wedlowskie.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
197.62
276.67
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biedronka 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biedronka

Koszt składników
41.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
300 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 300 g
Delicje wedlowskie
300 g
4.50
Za 147,0 g
Liczba opakowań 3
9.18
Za 300 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Budyń (proszek)
180 g
2 budynie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 5
4.50
Za 180 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Galaretka
180 g
2 galaretki
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
4.32
Za 180 g
Koszt składników
41.90