Ciasto biedronka
- Biszkopty (300 g)
- Delicje wedlowskie (300 g)
- Mascarpone (250 g)
- Budyń (proszek) - 2 budynie (180 g)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Galaretka - 2 galaretki (180 g)
Przepis na ciasto biedronka krok po kroku
Przygotuj galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostaw to wystudzenia.
Ugotuj budyń zgonie z opisem na opakowaniu na mleku zawartym w przepisie.
Gotowy pozostaw do wystudzenia.
Zimny budyń połącz z mascarpone i cukrem waniliowym na gładki krem.
Ciasto w blaszce ułóż warstwami: biszkopty - krem budyniowy - biszkopty - gęsta galaretka - delicje.
Ciasto odstaw do lodówki, aby zastygło.
- Śmietanowiec
- Galaretkowiec
- Malinowa księżniczka
- Ciasto pszczółka
- Ciasto balladyna
- Sernik na zimno z galaretką
- Boża krówka
- Ciasto kubuś
- Sernik mango
- Biszkopt z galaretką
- Ciasto popapraniec
- Sernik bez sera
- Biszkopt z owocami
- Ciasto z truskawkami i mascarpone
- Malinowa chmurka Thermomix
- Ciasto orchidea
- Kora orzechowa
- Ciasto jajko sadzone
- Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat ciasta biedronka
Pyszne ciasto biedronka z galaretką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek na zimno jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto biedronka bez pieczenia? Przygotowanie go jest proste. Na początku przygotowujemy galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy ją do wystudzenia. Następnie gotujemy budyń z użyciem mleka zawartego w przepisie. Gotowy również odstawiamy do wystudzenia. Zimny budyń łączymy z mascarpone i cukrem waniliowym za pomocą miksera na gładki krem. Na koniec ciasto w blaszce układamy warstwami: biszkopty – krem – biszkopty – gęsta galaretka – delicje. Tak przygotowany deser odstawiamy do lodówki celem zgęstnięcia.
Przepis na ciasto biedronka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mleka krowiego, które posiada wiele wartości odżywczych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne znajdziemy w nim dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz niweluje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, żołądka czy piersi.
Ciasto bez pieczenia odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście biedronka
Lista alergenów dla ciasta biedronka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
- Delicje wedlowskie
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
- Delicje wedlowskie
- Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Delicje wedlowskie
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze ciasta biedronka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.