Przepis na ciasto biedronka krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
garnek, mikser, blaszka do pieczenia

Przygotuj galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostaw to wystudzenia.

Ugotuj budyń zgonie z opisem na opakowaniu na mleku zawartym w przepisie.

Gotowy pozostaw do wystudzenia.

Zimny budyń połącz z mascarpone i cukrem waniliowym na gładki krem.

Ciasto w blaszce ułóż warstwami: biszkopty - krem budyniowy - biszkopty - gęsta galaretka - delicje.

Ciasto odstaw do lodówki, aby zastygło.

Ciasto biedronka na paterze
Ciasto biedronka
Koszt przygotowania dania
33.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
377 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
70

Ciasto biedronka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście biedronka

Pyszne ciasto biedronka z galaretką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek na zimno jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto biedronka bez pieczenia? Przygotowanie go jest proste. Na początku przygotowujemy galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy ją do wystudzenia. Następnie gotujemy budyń z użyciem mleka zawartego w przepisie. Gotowy również odstawiamy do wystudzenia. Zimny budyń łączymy z mascarpone i cukrem waniliowym za pomocą miksera na gładki krem. Na koniec ciasto w blaszce układamy warstwami: biszkopty – krem – biszkopty – gęsta galaretka – delicje. Tak przygotowany deser odstawiamy do lodówki celem zgęstnięcia.

Przepis na ciasto biedronka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mleka krowiego, które posiada wiele wartości odżywczych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne znajdziemy w nim dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz niweluje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, żołądka czy piersi.

Ciasto bez pieczenia odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta biedronka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
269.32 kcal
377.05 kcal
Białko
4.38 g
6.13 g

Węglowodany w cieście biedronka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
43.04 g
60.26 g
Węglowodany przyswajalne
30.92 g
43.29 g
Brak danych dla: delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.49 g
0.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
8.53 g
11.94 g
Tłuszcze nasycone
7.46 g
10.44 g
Tłuszcze nienasycone
1.07 g
1.50 g
Cholesterol
38.51 mg
53.91 mg
Brak danych dla: delicje wedlowskie.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto biedronka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
197.62 mg
276.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biedronka 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście biedronka

Lista alergenów dla ciasta biedronka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
    • Delicje wedlowskie
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
    • Delicje wedlowskie
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania ciasta biedronka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
300 g
3.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 300 g
Delicje wedlowskie
300 g
4.50
Za 147.0 g
Liczba opakowań 3
9.18
Za 300 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Budyń (proszek)
180 g
2 budynie
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 5
4.50
Za 180 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Galaretka
180 g
2 galaretki
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 3
4.32
Za 180 g
Koszt składników
41.90
Jak oceniasz przepis na ciasto biedronka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób