Przepis na ciastka serowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czarnuszka
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

W misce umieść pokrojone w kostkę masło.

Dodaj twaróg i jajka.

Przesiej mąkę pszenną i dodaj sól.

Zagnieć gładkie ciasto.

Podziel je na równe porcje.

Uformuj kulki i spłaszcz je dłonią.

Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciasteczek posyp sezamem i czarnuszką.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15-20 minut.

Podawaj w miseczce.

Ciastka serowe podane w niebieskiej miseczce.
Ciastka serowe
Koszt przygotowania dania
11.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
225 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
73

Ciastka serowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ciastkach serowych

Ciastka serowe to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do piwa dla całej rodziny. Ciasteczka z twarogiem można przygotowywać z różnymi dodatkami. Sprawdzony przepis wykorzystać można także jako przekąskę na drugie śniadanie. Przepis na ciastka serowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, twaróg, masło, sezam, czarnuszka, sól.

Jak zrobić ciasteczka serowe? W misce umieść pokrojone w kostkę masło. Dodaj twaróg i jajka. Przesiej mąkę pszenną i dodaj sól. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na równe porcje. Uformuj kulki i spłaszcz je dłonią. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posyp sezamem i czarnuszką. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Podawaj w miseczce.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg w sklepie możemy kupić w różnych wersjach zawartości tłuszczu oraz stopnia jego rozdrobnienia. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Nasiona sezamu są bogate w białko. Są źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne.

Podsumowując: najlepsze ciasteczka z dodatkiem twarogu sprawdzą się idealnie podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Tradycyjne ciasteczka z twarogiem zastąpią kupne krakersy oraz chipsy. Domowe ciastka zawierają mniejszą ilość tłuszczu i są dużo bardziej odpowiednie dla osób dbających o zdrowie. Ciastka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Ciastka można posypać także słonecznikiem lub siekanymi orzechami.

Wartości odżywcze ciastek serowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
281.76 kcal
225.41 kcal
Białko
11.74 g
9.39 g

Węglowodany w ciastkach serowych

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
26.53 g
21.22 g
Węglowodany przyswajalne
26.26 g
21.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
14.41 g
11.53 g
Tłuszcze nasycone
8.65 g
6.92 g
Tłuszcze nienasycone
5.77 g
4.61 g

Witaminy w przepisie na ciastka serowe

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6
0.09 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.28 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.22 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna
2.34 mg
1.87 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany
63.01 µg (mcg)
50.41 µg (mcg)
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciastka serowe

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
139.84 mg
111.87 mg
Potas
125.81 mg
100.65 mg
Wapń
72.94 mg
58.36 mg
Fosfor
107.57 mg
86.06 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez
23.18 mg
18.54 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo
2.63 mg
2.11 mg
Cynk
0.86 mg
0.69 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.14 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek serowych 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastkach serowych

Lista alergenów dla ciastek serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Masło
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Cena przygotowania ciastek serowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser twarogowy tłusty
250 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Sezam nasiona
20 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na ciastka serowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób