Ciastka serowe
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser twarogowy tłusty (250 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Sezam nasiona (20 g)
Przepis na ciastka serowe krok po kroku
W misce umieść pokrojone w kostkę masło.
Dodaj twaróg i jajka.
Przesiej mąkę pszenną i dodaj sól.
Zagnieć gładkie ciasto.
Podziel je na równe porcje.
Uformuj kulki i spłaszcz je dłonią.
Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasteczek posyp sezamem i czarnuszką.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15-20 minut.
Podawaj w miseczce.
Więcej informacji na temat ciastek serowych
Ciastka serowe to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do piwa dla całej rodziny. Ciasteczka z twarogiem można przygotowywać z różnymi dodatkami. Sprawdzony przepis wykorzystać można także jako przekąskę na drugie śniadanie. Przepis na ciastka serowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, twaróg, masło, sezam, czarnuszka, sól.
Jak zrobić ciasteczka serowe? W misce umieść pokrojone w kostkę masło. Dodaj twaróg i jajka. Przesiej mąkę pszenną i dodaj sól. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na równe porcje. Uformuj kulki i spłaszcz je dłonią. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posyp sezamem i czarnuszką. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Podawaj w miseczce.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg w sklepie możemy kupić w różnych wersjach zawartości tłuszczu oraz stopnia jego rozdrobnienia. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Nasiona sezamu są bogate w białko. Są źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne.
Podsumowując: najlepsze ciasteczka z dodatkiem twarogu sprawdzą się idealnie podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Tradycyjne ciasteczka z twarogiem zastąpią kupne krakersy oraz chipsy. Domowe ciastka zawierają mniejszą ilość tłuszczu i są dużo bardziej odpowiednie dla osób dbających o zdrowie. Ciastka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Ciastka można posypać także słonecznikiem lub siekanymi orzechami.
Alergeny w ciastkach serowych
Lista alergenów dla ciastek serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Masło
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze ciastek serowych
Ciastka serowe to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich, dlatego spożywać osoby mające problemy z metabolizmem węglowodanów.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
-
mąka pszenna,
jajka,
twaróg,
masło,
sezam,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.