Ciastka kruche
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 i 1/5 szklanki (350 g)
- Masło (125 g)
- Cukier puder - 4/5 szklanki (100 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Sól - 1/4 łyżeczki (1 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Żółtko jajka - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
Przepis na ciastka kruche krok po kroku
Mąkę tortową przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.
Schłodzone masło prosto z lodówki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Ręcznie wymieszaj składniki, aż powstanie takie sypkie ciasto.
Dodaj jajko i żółtko. Wstępnie wymieszaj. Zawartość miski wysyp na stolnicę i szybko ugnieć na jednolitą masę.
Ciasto umieść na folii spożywczej i nieco spłaszcz. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 60 min (powinno być dobrze schłodzone).
Stolicę podsyp mąką.
Ciasto wyjmij z folii, a następnie rozwałkuj je i wytnij ciastka.
Ciastka układają na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę z ciastkami włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz ok. 15-18 min (do złotego koloru).
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Pychotka
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciastek kruchych
Ciastka kruche to idealny pomysł na podwieczorek dla dzieci. Te ciasteczka są bardzo smaczne, więc nic dziwnego, że chętnie sięgają po nie także dorośli. Kruche ciastka są łatwe do przygotowania, ale warto wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę.
Jak zrobić kruche ciasto na ciasteczka? Przede wszystkim trzeba zacząć od wymieszania sypkich produktów. Bardzo ważne jest to, aby masło i jajka były schłodzone. Po zagnieceniu ciasta należy je odstawić do lodówki. Gdy zrobi się twarde, można przygotować ciasteczka.
Ten łatwy przepis możesz nieco zmodyfikować. Jeśli chcesz zrobić nieco słodsze ciasteczka, dodaj więcej cukru. Ciasto będzie bardziej lub mniej maślane, w zależności od tego, ile dodasz masła. Masło do tych ciasteczek powinno mieć co najmniej 80% tłuszczu. Jeśli zdecydujesz się na margarynę, ciasteczka będą inaczej smakowały.
Schłodzone masło możesz zetrzeć na tarce bezpośrednio do miski z suchymi składnikami. Jeśli jednak nie chcesz później czyścić tarki z masła, zawartość miski możesz wysypać na stolnicę i to tam dodać masło, a potem posiekać je na drobne kawałeczki.
Jeżeli chcesz uniknąć kropek (malutkich wgłębień) na ciastkach, to zrezygnuje z dodania cukru wanilinowego. Możesz też zrezygnować z proszku do pieczenia. Wtedy ciastka wyrosną tylko odrobinę. Jeżeli nie chcesz podsypywać ciasta mąką, możesz rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
Sprawdzaj tylko przez szybkę piekarnika, jak pieką się ciasteczka (nie otwieraj drzwiczek w czasie pieczenia). Warto mieć na uwadze to, że każdy piekarnik piecze inaczej. Czas pieczenia uzależniony jest także od tego, jak mocno ciasto było schłodzone i ile razy je zagniatałeś. Ciasteczka będą dobre, gdy będą miały złoty odcień.
Przepis na kruche ciasteczka jest łatwy, więc te pyszne ciasteczka może przygotować także ta osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. To, ile ciastek wyjdzie z tych składników, zależy od tego, jak mocno rozwałkujesz ciasto i jak duże będziesz wycinać ciastka. Możesz spodziewać się, że będzie ok. 50-55 sztuk.
Alergeny w ciastkach kruchych
Lista alergenów dla ciastek kruchych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciastek kruchych
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.