Przepis na ciastka anyżowe krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
anyż mielony
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska, foremki do ciastek

Do miski, na deskę lub na blat wysyp mąkę.

Do mąki dodaj pokrojone w kostkę masło i zrób kruszonkę.

Do kruszonki dodaj jajko, żółtko, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i 2,5 łyżeczki mielonego anyżu.

Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 30 minut.

Rozwałkuj ciasto, wykrój ciasteczka, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciastka piecz 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.

Ciastka anyżowe podane na metalowej tacy, obok miseczka z mąką, gałązki choinki, szyszki, pomarańcze
Ciastka anyżowe
Koszt przygotowania dania
10.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
234 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
81

Ciastka anyżowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciastkach anyżowych

Ciastka anyżowe to dla wielu osób smak dzieciństwa. Kruche, aromatyczne ciasteczka lekko ostre i słodkie są wyśmienitą, świąteczną przekąską.

Anyż, tak jak goździki kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak możesz przygotować je przez cały rok, szczególnie smaczne będą w okresie jesiennym oraz wczesnej wiosny. Anyżki możesz wykonać w dwóch wersjach. Jedna, taka jak w przepisie, to tradycyjne kruche ciasteczka anyżowe. Druga wersja to kruche ciasteczka a la beziki. Te wykonane a la beziki to włoskie ciasteczka anyżowe, które są wyśmienite i zupełnie inne w smaku. Domowe ciastka anyżowe to fajna propozycja na wypieki, które możesz przygotować z dziećmi. Dzieci chętnie będą wykrawać ciasteczka. Możecie także przygotować własne kształty foremek do wykrawania ciasteczek z folii aluminiowej. Przepis na ciastka anyżowe jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciasteczka możesz przygotować też jako ciasteczka na choinkę oraz łatwo się je przechowuje w metalowej puszce. Im dłużej są przechowywane, tym są smaczniejsze tak jak pierniki. Ciasteczka możesz przygotować także w zdrowszej wersji. Zamień mąkę pszenną "białą" na mąkę pszenną pełnoziarnistą, a cukier zastąp ksylitole. Takie dietetyczne ciasteczka anyżki będą smakować równie dobrze i wyjątkowo jak te przygotowane z tradycyjnego przepisu. A jak upiec ciastka anyżki dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Ciastka anyżowe to smaczna i fajna propozycja na oryginalne w smaku kruche ciasteczka. Wyjątkowe w smaku, z nutą anyżu, maślane i kruche ciasteczka są wyśmienitym dodatkiem do kawy lub herbaty. Z ich użyciem możesz przygotować także różne desery. Ciasteczka anyżki to uniwersalny wypiek, który wykorzystasz na wiele sposobów.

Wartości odżywcze ciastek anyżowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(52g)
Energia (kalorie)
450.63 kcal
234.33 kcal
Białko
5.31 g
2.76 g

Węglowodany w ciastkach anyżowych

Na 100g
Na porcję
(52g)
Węglowodany
53.19 g
27.66 g
Węglowodany przyswajalne
51.97 g
27.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.22 g
0.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(52g)
Tłuszcz
24.34 g
12.66 g
Tłuszcze nasycone
16.03 g
8.33 g
Tłuszcze nienasycone
8.32 g
4.33 g
Tłuszcze jednonasycone
7.09 g
3.69 g
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
0.64 g
Cholesterol
107.76 mg
56.04 mg

Witaminy w przepisie na ciastka anyżowe

Na 100g
Na porcję
(52g)
Witamina A
210.58 µg (mcg)
109.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina C
0.34 mg
0.18 mg
Witamina D
0.24 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina E
0.81 mg
0.42 mg
Retinol
206.71 µg (mcg)
107.49 µg (mcg)
Tiamina
0.39 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.12 mg
Niacyna
3.08 mg
1.60 mg
Foliany
84.51 µg (mcg)
43.95 µg (mcg)
Beta karoten
46.36 µg (mcg)
24.11 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciastka anyżowe

Na 100g
Na porcję
(52g)
Sód
18.98 mg
9.87 mg
Potas
150.36 mg
78.19 mg
Wapń
24.75 mg
12.87 mg
Fosfor
77.22 mg
40.16 mg
Magnez
13.73 mg
7.14 mg
Żelazo
3.27 mg
1.70 mg
Cynk
0.46 mg
0.24 mg
Miedź
0.09 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek anyżowych 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastkach anyżowych

Lista alergenów dla ciastek anyżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

W przepisie na ciastka anyżowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • anyż mielony
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ciastek anyżowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
360 g
2,75 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 360 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
0,5 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Masło
250 g
1,25 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
125 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Koszt składników
31.30
Jak oceniasz przepis na ciastka anyżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób