Ciasteczka z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietana 18% (140 g)
- Jabłko - 3 duże sztuki (600 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
Przepis na ciasteczka z jabłkami krok po kroku
Zimne masło pokrój w kostkę, umieść je w malakserze.
Dodaj do masła mąkę, jajka, śmietanę i cukier.
Rozdrobnij, aż składniki utworzą kruszonkę.
Wysyp ciasto na blat i zgnieć przez chwilę.
Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 20 minut.
Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na ćwiartki.
Jabłka posyp cukrem pudrem i cynamonem.
Ciasto kruche rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm.
Wykrawaj szklanką koła.
Na każdym kawałku ciasta umieść ćwiartkę jabłka.
Na każdym kawałku ciasta umieść ćwiartkę jabłka.
Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15-20 minut.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasteczek z jabłkami
Ciasteczka z jabłkami to świetny pomysł na pyszne domowe ciastka, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Kruche ciasto z dodatkiem soczystych jabłek to połączenie doskonałe. Przepis na ciasteczka z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, śmietana kwaśna, jabłka, cynamon, cukier puder.
Jak zrobić ciasteczka z jabłkami? Zimne masło pokrój w kostkę, umieść je w malakserze. Dodaj do masła mąkę, jajka, śmietanę i cukier. Rozdrobnij, aż składniki utworzą kruszonkę. Wysyp ciasto na blat i zgnieć przez chwilę. Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 20 minut. Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na ćwiartki. Jabłka posyp cukrem pudrem i cynamonem. Ciasto kruche rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm. Wykrawaj szklanką koła. Na każdym kawałku ciasta umieść ćwiartkę jabłka. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Jabłka to owoce bardzo popularne na całym świecie. Jabłka są bardzo często wykorzystywane w kuchni. Można z nich przygotowywać słodkie wypieki, przetwory takie jak dżemy czy wino. Z jabłek można przygotować także domowy ocet. Jabłka mają wiele różnych odmian, które różnią się między sobą nie tylko smakiem, ale również wielkością i kolorem. Jabłka są świetnym źródłem witaminy C, która wpływa znacząco na produkcję kolagenu w naszej skórze. Jabłka zawierające kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są także świetnym źródłem pektyn owocowych, umożliwiających produkcję konfitur bez dodatku cukru. Cukier dodany do ciastek możesz zastąpić na ksylitol lub erytrytol.
Podsumowując smaczne domowe ciastka świetnie sprawdzą się jako deser dla dzieci i dorosłych. Ciastka są słodkie o dobre do przechowywania przez 2-3 dni. Ciastka z jabłkami na kruchym spodzie są świetne na deser po niedzielnym obiedzie.
Alergeny w ciasteczkach z jabłkami
Lista alergenów dla ciasteczek z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
Wartości odżywcze ciasteczek z jabłkami
Ciasteczka z jabłkami to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru. Domowe ciastka nie zawierają konserwantów oraz tłuszczów utwardzonych. Ciastka możesz przygotować także z mąki orkiszowej.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.