Chai latte
- Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki (20 g)
- Mleko 2% (125 ml)
Przepis na chai latte krok po kroku
Zagotuj 150 ml wody w garnku.
W moździerzu zmiażdż 5 ziaren czarnego pieprzu wraz z 2 ziarnami kardamonu. Odłóż do osobnego naczynia.
Ponownie w moździerzu rozdrobnij pół laski cynamonu. Przesyp do kolejnego naczynia (pustego).
1,5 cm świeżego imbiru pokrój w plastry i również zmiażdż w moździerzu.
Od razu po rozdrobnieniu przypraw dodaj je do wody (pojedynczo - najpierw pieprz i kardamon, potem cynamon i na końcu imbir).
Wszystko gotuj 8 minut na minimalnym ogniu.
Jeżeli słodzisz - zrób to teraz, gdy minie 8 minut gotowania (najlepiej użyć miodu).
Od razu dodaj proszek kawy (ilość można dostosować indywidualnie) i gotuj przez 2 minuty.
Ugotowany napar odcedź na sitku i wlej do szklanki.
Mleko wlej do czystego garnka i zagotuj.
Gdy mleko się zagotuje, ubij je mikserem (by było puszyste i zwiększyło objętość).
Ubite mleko wlej do kawy - smacznego!
Więcej informacji na temat chai latte
Pyszna, aromatyczna kawa z mlekiem w indyjskim stylu? Najlepsza chai latte poleca się nie tylko na zimowe dni. Sprawdź jak zrobić chai latte. Jeśli znudziła Ci się zwykła kawa, spróbuj tego sprawdzonego przepisu. Ta kawa z mlekiem jest zdrowa i zawiera mnóstwo związków antynowotworowych. Przepis na chai latte jest bardzo prosty. Znajdziesz w niej pyszne przyprawy, które są dobre nie tylko na rozgrzanie organizmu.. Najlepsze chai latte zrobisz ze świeżymi przyprawami. Ten sprawdzony przepis jest dobrym pomysłem na smaczne, domowe chai latte.
Chai latte to napój kawowy z przyprawami. Oryginalne, indyjskie chai latte przygotowuje się ze specjalnej herbaty indyjskiej. Ten sprawdzony przepis na chai latte nie ma więc w składzie herbaty, a kawę rozpuszczalną. Przepis na chai latte przygotowuje się także z wody, mleka i przypraw. Najlepsze przyprawy do przepisu na chai latte to: cynamon (kora), kardamon (ziarna), pieprz w ziarnach i imbir. Dobre chai latte będzie także z takimi przyprawami jak m.in. anyż, goździki, pieprz cayenne czy gałka muszkatołowa. Chai latte będzie smaczne w każdej odsłonie.
Jak zrobisz chai latte, dostarczysz dużą ilość dobrych dla organizmu antyoksydantów. To najlepszy pomysł na coś, co świetnie wpłynie na Twoje zdrowie. Domowy napój kawowy z taką dawką cennych związków można bez zawahania określić jako super food. Takim najlepszym sposobem doskonale się rozgrzejesz i pobudzisz. Zarówno kofeina, jak i przyprawy zawarte w tym przepisie, wpływają na walkę z wolnymi rodnikami. Ponadto te składniki mogą zwiększać tempo przemiany materii – to bardzo pożądane w redukcji masy ciała.
Jak zrobić chai latte? Zagotuj w garnku wodę. Utrzyj ze sobą: pieprz oraz kardamon, oddzielnie cynamon oraz oddzielnie imbir. Do wody dodaj przyprawy i dosyć długo gotuj (8 minut). Następnie dodaj kawę (opcjonalnie słodzik) i gotuj kolejne 2 minuty. Napar przecedź i wlej do szklanki. Na końcu zgotuj mleko w garnku, ubij (zrób z mleka puszystą piankę) i dodaj do chai latte.
*Można wykorzystać dowolne przyprawy – wg uznania.
*Zamiast świeżych przypraw dobre będą także przyprawy mielone i suszone. Najlepsza kawa chai latte jest jednak ze świeżymi przyprawami, ponieważ mają najwięcej aromatu.
*Do słodzenia najlepiej jest użyć miodu, ale pyszne będzie również z erytrytolem lub ksylitolem (w zdrowszej wersji). Możesz również posłodzić zwykłym cukrem.
*Domowe chai latte możesz przygotować z napojem roślinnym zamiast mleka krowiego. To równie smaczny pomysł na pyszne chai latte.
Alergeny w chai latte
Lista alergenów dla chai latte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze chai latte
Kawa chai latte ma właściwości rozgrzewające (zwiększanie termogenezy). Przyprawy mogą zwiększać tempo przemiany materii. Jest to zdrowy napój, który zawiera związki przeciwnowotworowe.
Energia i białka
(295g)
Węglowodany
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy
(295g)
Składniki mineralne
(295g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.