Chai latte

Opublikowano: 09.01.2023 r., 12:49 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kubek chai latte z cynamonem
Chai latte
Pyszna, aromatyczna kawa z mlekiem w indyjskim stylu? Najlepsza chai latte poleca się nie tylko na zimowe dni. Sprawdź jak zrobić chai latte.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas ubijania 10 min
270 kcal
Kcal w porcji
295 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki (20 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, pieprz ziarna, kardamon, cynamon cały
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, sitko, szklanka, miseczki, moździerz

Przepis na chai latte krok po kroku

Zagotuj 150 ml wody w garnku.

W moździerzu zmiażdż 5 ziaren czarnego pieprzu wraz z 2 ziarnami kardamonu. Odłóż do osobnego naczynia.

Ponownie w moździerzu rozdrobnij pół laski cynamonu. Przesyp do kolejnego naczynia (pustego).

1,5 cm świeżego imbiru pokrój w plastry i również zmiażdż w moździerzu.

Od razu po rozdrobnieniu przypraw dodaj je do wody (pojedynczo - najpierw pieprz i kardamon, potem cynamon i na końcu imbir).

Wszystko gotuj 8 minut na minimalnym ogniu.

Jeżeli słodzisz - zrób to teraz, gdy minie 8 minut gotowania (najlepiej użyć miodu).

Od razu dodaj proszek kawy (ilość można dostosować indywidualnie) i gotuj przez 2 minuty.

Ugotowany napar odcedź na sitku i wlej do szklanki.

Mleko wlej do czystego garnka i zagotuj.

Gdy mleko się zagotuje, ubij je mikserem (by było puszyste i zwiększyło objętość).

Ubite mleko wlej do kawy - smacznego!

Jak oceniasz przepis na chai latte
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat chai latte

Pyszna, aromatyczna kawa z mlekiem w indyjskim stylu? Najlepsza chai latte poleca się nie tylko na zimowe dni. Sprawdź jak zrobić chai latte. Jeśli znudziła Ci się zwykła kawa, spróbuj tego sprawdzonego przepisu. Ta kawa z mlekiem jest zdrowa i zawiera mnóstwo związków antynowotworowych. Przepis na chai latte jest bardzo prosty. Znajdziesz w niej pyszne przyprawy, które są dobre nie tylko na rozgrzanie organizmu.. Najlepsze chai latte zrobisz ze świeżymi przyprawami. Ten sprawdzony przepis jest dobrym pomysłem na smaczne, domowe chai latte.

Chai latte to napój kawowy z przyprawami. Oryginalne, indyjskie chai latte przygotowuje się ze specjalnej herbaty indyjskiej. Ten sprawdzony przepis na chai latte nie ma więc w składzie herbaty, a kawę rozpuszczalną. Przepis na chai latte przygotowuje się także z wody, mleka i przypraw. Najlepsze przyprawy do przepisu na chai latte to: cynamon (kora), kardamon (ziarna), pieprz w ziarnach i imbir. Dobre chai latte będzie także z takimi przyprawami jak m.in. anyż, goździki, pieprz cayenne czy gałka muszkatołowa. Chai latte będzie smaczne w każdej odsłonie.

Jak zrobisz chai latte, dostarczysz dużą ilość dobrych dla organizmu antyoksydantów. To najlepszy pomysł na coś, co świetnie wpłynie na Twoje zdrowie. Domowy napój kawowy z taką dawką cennych związków można bez zawahania określić jako super food. Takim najlepszym sposobem doskonale się rozgrzejesz i pobudzisz. Zarówno kofeina, jak i przyprawy zawarte w tym przepisie, wpływają na walkę z wolnymi rodnikami. Ponadto te składniki mogą zwiększać tempo przemiany materii – to bardzo pożądane w redukcji masy ciała.

Jak zrobić chai latte? Zagotuj w garnku wodę. Utrzyj ze sobą: pieprz oraz kardamon, oddzielnie cynamon oraz oddzielnie imbir. Do wody dodaj przyprawy i dosyć długo gotuj (8 minut). Następnie dodaj kawę (opcjonalnie słodzik) i gotuj kolejne 2 minuty. Napar przecedź i wlej do szklanki. Na końcu zgotuj mleko w garnku, ubij (zrób z mleka puszystą piankę) i dodaj do chai latte.

*Można wykorzystać dowolne przyprawy – wg uznania.

*Zamiast świeżych przypraw dobre będą także przyprawy mielone i suszone. Najlepsza kawa chai latte jest jednak ze świeżymi przyprawami, ponieważ mają najwięcej aromatu.

*Do słodzenia najlepiej jest użyć miodu, ale pyszne będzie również z erytrytolem lub ksylitolem (w zdrowszej wersji). Możesz również posłodzić zwykłym cukrem.

*Domowe chai latte możesz przygotować z napojem roślinnym zamiast mleka krowiego. To równie smaczny pomysł na pyszne chai latte.

Alergeny w chai latte

Lista alergenów dla chai latte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze chai latte

na 100g gotowej potrawy

Kawa chai latte ma właściwości rozgrzewające (zwiększanie termogenezy). Przyprawy mogą zwiększać tempo przemiany materii. Jest to zdrowy napój, który zawiera związki przeciwnowotworowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kcal)
91.79
270.79
Białko (g)
4.57
13.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany (g)
14.63
43.17
Węglowodany przyswajalne (g)
14.63
43.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz (g)
1.71
5.04
Tłuszcze nasycone (g)
1.28
3.77
Tłuszcze nienasycone (g)
0.43
1.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.35
1.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.23
Cholesterol (mg)
6.90
20.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A (µg (mcg))
71.55
211.08
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.40
Witamina C (mg)
0.17
0.51
Witamina D (µg (mcg))
0.95
2.80
Witamina E (mg)
0.03
0.08
Retinol (µg (mcg))
71.55
211.08
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Ryboflawina (mg)
0.13
0.38
Niacyna (mg)
3.98
11.75
Foliany (µg (mcg))
1.72
5.09
Beta karoten (µg (mcg))
2.59
7.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód (mg)
38.72
114.24
Potas (mg)
625.34
1844.77
Wapń (mg)
128.07
377.80
Fosfor (mg)
130.59
385.23
Magnez (mg)
55.45
163.57
Żelazo (mg)
0.61
1.79
Cynk (mg)
0.42
1.24
Miedź (mg)
0.24
0.70
Szacunkowy indeks glikemiczny chai latte 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chai latte

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kawa rozpuszczalna
20 g
2 łyżeczki
20.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Koszt składników
22.50