Cantuccini
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 niepełne szklanki (250 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - 5 łyżeczek (25 g)
- Migdały (200 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na cantuccini krok po kroku
Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut a następnie usuń skórkę i pozostaw do wyschnięcia.
Do miski przełóż wszystkie składniki, dodaj 4 łyżeczki cukru waniliowego oraz 0,5 łyżeczki olejku migdałowego.
Ze składników w misce zagnieć ciasto a następnie wstaw je do lodówki na 30 minut.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
Ciasto podziel na 4 lub 5 części. Każdą część uformuj w wałek i przełóż na blaszkę.
Uformowane wałki z ciasta piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Pozostaw aby lekko ostygły, około 5 minut.
Ciasto pokrój ukośnie w plasterki grubości około 1 cm.
Ciasteczka przełóż ponownie na blaszkę i piecz 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Ciasteczka pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj w słoiku lub puszce.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat cantuccini
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz. Równolegle swoją historię tworzyły ciasteczka, które również zmieniały się wraz z epokami.
Cantuccini to migdałowe, kruche ciasteczka pochodzące z Włoch. Ciasteczka cantucci z migdałami mają zarówno tyle samo miłośników co przeciwników ich smaku. Jednak warto spróbować ich chociaż raz w życiu aby wiedzieć, do której grupy się zaliczamy. Ich smak i struktura idealnie pasują do kawy, możesz maczać je w niej dzięki czemu nabiorą jej wyjątkowego aromatu oraz zmiękną. przepis na włoskie ciasteczka cantuccini jest niezwykle łatwy. Możesz wykonać więcej ciasteczek za jednym podejściem ponieważ idealnie nadają się do przechowywania w słoiku czy puszce. Pamiętaj aby przechowywać ciasteczka w suchym i ciemnym miejscu.
Cantuccini to obowiązkowy przysmak do wypróbowania przez każdego miłośnika kuchni włoskiej.
Alergeny w cantuccini
Lista alergenów dla cantuccini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- olejek migdałowy
Wartości odżywcze cantuccini
Cantuccini są wyśmienitymi, tradycyjnymi włoskimi ciasteczkami. Spożywane okazjonalnie do kawy nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(14g)
Węglowodany
(14g)
Tłuszcze
(14g)
Witaminy
(14g)
Składniki mineralne
(14g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
masło,
migdały,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.