Przepis na calzone z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, tymianek, bazylia, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, wałek, miseczki

Ciasto na calzone: Do miseczki wlej wodę, dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw. Do drugiej miseczki wsyp resztę mąki, dodaj olej i sól. Następnie dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw na około 25-30 minut do momentu wyrośnięcia. Gdy ciasto na calzone wyrośnie, podziel je na dwie części, następnie rozwałkuj na duży placek.

Farsz do calzone: Pierś z kurczaka pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka. Przypraw według uznania. W międzyczasie pokrój cebulkę i paprykę w kosteczkę. Dodaj warzywa do mięsa na patelnię. Na sam koniec wrzuć kukurydzę i wymieszaj.

Placek posmaruj passatą pomidorową i dodaj cały farsz z patelni.

Posyp startym serem mozzarella. Placek złóż na pół i sklej jego brzegi.

Piecz w 180 st. C przez około 15-20 minut.

Calzone z kurczakiem podane na drewnianej desce
Calzone z kurczakiem
Koszt przygotowania dania
13.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
568 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
43

Calzone z kurczakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Calzone z kurczakiem

Smaczne calzone to potrawa kuchni włoskiej, która kształtem przypomina pieroga. Jest to bardzo prosty przepis, który nie zajmuje zbyt wiele czasu. Pomysł na calzone z kurczakiem sprawdzi się świetnie na obiad lub kolacje.

Jak zrobić calzone z kurczakiem?

Poznaj prosty przepis na ciasto na calzone.

Do miseczki wlej wodę, dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw. Do drugiej miseczki wsyp resztę mąki, dodaj olej i sól. Następnie dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw na około 25-30 minut do momentu wyrośnięcia. Gdy ciasto na calzone wyrośnie, podziel je na dwie części, następnie rozwałkuj na duży placek.

Jak przygotować farsz do calzone?

Pierś z kurczaka pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka. Przypraw według uznania. W międzyczasie pokrój cebulkę i paprykę w kosteczkę. Dodaj warzywa do mięsa na patelnię. Na sam koniec wrzuć kukurydzę i wymieszaj.

Placek posmaruj passatą pomidorową i dodaj cały farsz z patelni. Posyp startym serem mozzarella. Placek złóż na pół i sklej jego brzegi. Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.

Mięso to dobre źródło pełnowartościowego białka zawiera witaminy z grupy B i rozpuszczalne w tłuszczach. Poza tym jest cennym źródłem żelaza, cynku, potasu, wapnia i magnezu. W 100 gramach piersi z kurczaka znajduje się 98 kcal, 21.5 g białka, 1.3 g tłuszczu w tym 0,3 g tłuszczów nasyconych. Mięso z kurczaka ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, dlatego osoby chcące zredukować masę ciała lub zbudować masę mięśniową mogą śmiało korzystać z takiego mięsa. Należy jednak mieć na uwadze, że istotny wpływ ma sposób przygotowania mięsa. Należy zrezygnować ze smażenia na głębokim oleju w panierce, ponieważ nie jest to korzystne dla zdrowia.

Domowe calzone z kurczakiem jest dobre i sycące. Potrawa wygląda zupełnie inaczej niż klasyczna pizza. Niemniej wspomniane dania mają ze sobą wiele wspólnego, ponieważ głównym składnikiem jest właśnie ciasto na pizzę. W obu wariantach można podawać potrawy z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze Calzone z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(392g)
Energia (kalorie)
145.06 kcal
568.65 kcal
Białko
8.92 g
34.98 g

Węglowodany w calzone z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(392g)
Węglowodany
15.26 g
59.82 g
Węglowodany przyswajalne
12.82 g
50.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.44 g
9.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(392g)
Tłuszcz
5.64 g
22.10 g
Tłuszcze nasycone
1.45 g
5.68 g
Tłuszcze nienasycone
4.19 g
16.42 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, drożdże świeże.
czytaj dalej
Cholesterol
17.16 mg
67.26 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na calzone z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(392g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na calzone z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(392g)
Sód
126.39 mg
495.44 mg
Potas
241.20 mg
945.49 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
65.54 mg
256.90 mg
Żelazo
0.97 mg
3.81 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Calzone z kurczaka 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Calzone z kurczakiem

Lista alergenów dla Calzone z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania Calzone z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
100 g
4.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cukier
5 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Piersi kurczaka bez skóry
150 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Passata pomidorowa
100 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
80 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Ser mozzarella light
60 g
4.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 60 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na calzone z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób