Przepis na calzone z kurczaka krok po kroku
- Mąka pszenna typ 1850 100 g
- Drożdże świeże 10 g
- Olej rzepakowy 30 ml
- Cukier 5 g
- Piersi kurczaka bez skóry 150 g
- Passata pomidorowa 100 g
- Papryka czerwona 200 g
- Kukurydza konserwowa 80 g
- Ser mozzarella light 60 g
- Cebula czerwona 50 g
Ciasto na calzone: Do miseczki wlej wodę, dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw. Do drugiej miseczki wsyp resztę mąki, dodaj olej i sól. Następnie dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw na około 25-30 minut do momentu wyrośnięcia. Gdy ciasto na calzone wyrośnie, podziel je na dwie części, następnie rozwałkuj na duży placek.
Farsz do calzone: Pierś z kurczaka pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka. Przypraw według uznania. W międzyczasie pokrój cebulkę i paprykę w kosteczkę. Dodaj warzywa do mięsa na patelnię. Na sam koniec wrzuć kukurydzę i wymieszaj.
Placek posmaruj passatą pomidorową i dodaj cały farsz z patelni.
Posyp startym serem mozzarella. Placek złóż na pół i sklej jego brzegi.
Piecz w 180 st. C przez około 15-20 minut.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Kurczak po tajwańsku
-
Kotlety z kalafiora
-
Kluski na parze
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Kotlety z soczewicy
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kotlety z cukinii
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Polędwica z indyka
-
Pieczona gęś
-
Zdrowy obiad

(liczba kalorii)
Calzone z kurczakiem - cechy przepisu
Więcej o Calzone z kurczakiem
Smaczne calzone to potrawa kuchni włoskiej, która kształtem przypomina pieroga. Jest to bardzo prosty przepis, który nie zajmuje zbyt wiele czasu. Pomysł na calzone z kurczakiem sprawdzi się świetnie na obiad lub kolacje.
Jak zrobić calzone z kurczakiem?
Poznaj prosty przepis na ciasto na calzone.
Do miseczki wlej wodę, dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw. Do drugiej miseczki wsyp resztę mąki, dodaj olej i sól. Następnie dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw na około 25-30 minut do momentu wyrośnięcia. Gdy ciasto na calzone wyrośnie, podziel je na dwie części, następnie rozwałkuj na duży placek.
Jak przygotować farsz do calzone?
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka. Przypraw według uznania. W międzyczasie pokrój cebulkę i paprykę w kosteczkę. Dodaj warzywa do mięsa na patelnię. Na sam koniec wrzuć kukurydzę i wymieszaj.
Placek posmaruj passatą pomidorową i dodaj cały farsz z patelni. Posyp startym serem mozzarella. Placek złóż na pół i sklej jego brzegi. Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Mięso to dobre źródło pełnowartościowego białka zawiera witaminy z grupy B i rozpuszczalne w tłuszczach. Poza tym jest cennym źródłem żelaza, cynku, potasu, wapnia i magnezu. W 100 gramach piersi z kurczaka znajduje się 98 kcal, 21.5 g białka, 1.3 g tłuszczu w tym 0,3 g tłuszczów nasyconych. Mięso z kurczaka ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, dlatego osoby chcące zredukować masę ciała lub zbudować masę mięśniową mogą śmiało korzystać z takiego mięsa. Należy jednak mieć na uwadze, że istotny wpływ ma sposób przygotowania mięsa. Należy zrezygnować ze smażenia na głębokim oleju w panierce, ponieważ nie jest to korzystne dla zdrowia.
Domowe calzone z kurczakiem jest dobre i sycące. Potrawa wygląda zupełnie inaczej niż klasyczna pizza. Niemniej wspomniane dania mają ze sobą wiele wspólnego, ponieważ głównym składnikiem jest właśnie ciasto na pizzę. W obu wariantach można podawać potrawy z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze Calzone z kurczaka
Energia i białka
(392g)
Węglowodany w calzone z kurczakiem
(392g)
Tłuszcze
(392g)
Witaminy w przepisie na calzone z kurczaka
(392g)
Składniki mineralne w przepisie na calzone z kurczaka
(392g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Calzone z kurczakiem
Lista alergenów dla Calzone z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
- pieprz ziołowy