Calzone z kurczakiem

Opublikowano: 22.12.2022 r., 6:10 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak calzone na desce
Calzone z kurczakiem
Calzone to świetna propozycja dla każdego. Pyszny pieróg można przygotować z ulubionym farszem. Dzisiejsza propozycja będzie z kurczakiem i warzywami.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
568 kcal
Kcal w porcji
392 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 (100 g)
  • Drożdże świeże (10 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Cukier (5 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (150 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (80 g)
  • Ser mozzarella light (60 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, tymianek, bazylia, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, wałek, miseczki

Przepis na calzone z kurczaka krok po kroku

Ciasto na calzone: Do miseczki wlej wodę (około 70 ml), dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw. Do drugiej miseczki wsyp resztę mąki, dodaj olej i sól. Następnie dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw na około 25-30 minut do momentu wyrośnięcia. Gdy ciasto na calzone wyrośnie (możesz podzielić je na dwie części, wówczas będą mniejsze porcje), następnie rozwałkuj jedną większą lub dwie mniejsze części na placek.

Farsz do calzone: Pierś z kurczaka pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka. Przypraw według uznania. W międzyczasie pokrój cebulkę i paprykę w kosteczkę. Dodaj warzywa do mięsa na patelnię. Na sam koniec wrzuć kukurydzę i wymieszaj.

Jeden duży placek lub dwa mniejsze placki posmaruj passatą pomidorową i dodaj farsz z patelni.

Posyp startym serem mozzarella. Jeden duży placek lub dwa mniejsze placki złóż na pół i sklej brzegi.

Piecz w 180 st. C przez około 15-20 minut.

Jak oceniasz przepis na calzone z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat calzone z kurczaka

Smaczne calzone to potrawa kuchni włoskiej, która kształtem przypomina pieroga. Jest to bardzo prosty przepis, który nie zajmuje zbyt wiele czasu. Pomysł na calzone z kurczakiem sprawdzi się świetnie na obiad lub kolacje.

Jak zrobić calzone z kurczakiem?

Poznaj prosty przepis na ciasto na calzone.

Do miseczki wlej wodę (około 70 ml), dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw. Do drugiej miseczki wsyp resztę mąki, dodaj olej i sól. Następnie dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw na około 25-30 minut do momentu wyrośnięcia. Gdy ciasto na calzone wyrośnie (możesz podzielić je na dwie części, wówczas będą mniejsze porcje), następnie rozwałkuj jedną większą lub dwie mniejsze części na placek.

Jak przygotować farsz do calzone?

Pierś z kurczaka pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka. Przypraw według uznania. W międzyczasie pokrój cebulkę i paprykę w kosteczkę. Dodaj warzywa do mięsa na patelnię. Na sam koniec wrzuć kukurydzę i wymieszaj.

Jeden duży placek lub dwa mniejsze placki posmaruj passatą pomidorową i dodaj farsz z patelni. Posyp startym serem mozzarella. Posyp startym serem mozzarella. Jeden duży placek lub dwa mniejsze placki złóż na pół i sklej brzegi. Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.

Mięso to dobre źródło pełnowartościowego białka zawiera witaminy z grupy B i rozpuszczalne w tłuszczach. Poza tym jest cennym źródłem żelaza, cynku, potasu, wapnia i magnezu. W 100 gramach piersi z kurczaka znajduje się 98 kcal, 21.5 g białka, 1.3 g tłuszczu w tym 0,3 g tłuszczów nasyconych. Mięso z kurczaka ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, dlatego osoby chcące zredukować masę ciała lub zbudować masę mięśniową mogą śmiało korzystać z takiego mięsa. Należy jednak mieć na uwadze, że istotny wpływ ma sposób przygotowania mięsa. Należy zrezygnować ze smażenia na głębokim oleju w panierce, ponieważ nie jest to korzystne dla zdrowia.

Domowe calzone z kurczakiem jest dobre i sycące. Potrawa wygląda zupełnie inaczej niż klasyczna pizza. Niemniej wspomniane dania mają ze sobą wiele wspólnego, ponieważ głównym składnikiem jest właśnie ciasto na pizzę. W obu wariantach można podawać potrawy z ulubionymi dodatkami.

Alergeny w calzone z kurczakiem

Lista alergenów dla Calzone z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze calzone z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Calzone świetnie smakuje na ciepło jak i po odgrzaniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(392g)
Energia (kcal)
145.06
568.65
Białko (g)
8.92
34.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(392g)
Węglowodany (g)
15.26
59.82
Węglowodany przyswajalne (g)
12.82
50.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.44
9.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(392g)
Tłuszcz (g)
5.64
22.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
6.93
Tłuszcze nienasycone (g)
3.87
15.17
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, drożdże świeże.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.16
67.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(392g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(392g)
Sód (mg)
126.39
495.44
Potas (mg)
241.20
945.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.54
256.90
Żelazo (mg)
0.97
3.81
Szacunkowy indeks glikemiczny calzone z kurczaka 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania calzone z kurczaka

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
100 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Piersi kurczaka bez skóry
150 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Passata pomidorowa
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
80 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Ser mozzarella light
60 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 60 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
48.50