Bulletproof coffee
- Kawa, gotowy napar bez cukru - najlepiej z ekspresu (250 ml)
- Masło ghee (20 g)
- Olej kokosowy (20 ml)
- Cynamon (1 g)
Przepis na bulletproof coffee krok po kroku
Do pojemnika blendera wlej kawę oraz dodaj masło i olej kokosowy.
Składniki zblenduj do momentu uzyskania pianki.
Następnie do kawy dodaj cynamon i wymieszaj.
Gotową kawę przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat bulletproof coffee
Bulletproof coffee to kawa z masłem, która została wynaleziona przez amerykańskiego autora. Domowa kawa kuloodporna jest popularnym posiłkiem na diecie ketogenicznej oraz niskowęglowodanowej. Kawa ta ma na celu zastąpienie śniadania. Smaczna kawa to doskonały pomysł na szybki posiłek w diecie osób zabieganych. Prosty przepis na bulletproof coffee nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: kawa z ekspresu, masło ghee, olej kokosowy oraz cynamon.
Jak zrobić bulletproof coffee? Do pojemnika blendera wlej kawę oraz dodaj masło i olej kokosowy. Składniki zblenduj do momentu uzyskania pianki. Następnie do kawy dodaj cynamon i wymieszaj. Gotową kawę przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Masło ghee to produkt wysokokaloryczny, ponieważ w większości składa się z tłuszczu. Masło zawiera również spore ilości nasyconych oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. W maśle klarowanym znajdziemy również spore ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (czyli witaminy A, witamin D, witaminy E oraz witaminy K). Olej kokosowy również jest produktem wysokokalorycznym. Olej kokosowy w większości składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych.
Kawa jest jednym ze źródeł kofeiny, która wykorzystywana jest w produkcji preparatów przeciwbólowych czy przeciwmigrenowych. Dodatkowo kawa jest źródłem antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, ponieważ neutralizują działanie wolnych rodników. Dodatkowo spożywanie kawy wpływa na nasz układ nerwowy, dzięki czemu zwiększa się nasza pamięć krótkotrwała.
Podsumowując pyszna kawa kuloodporna z dodatkiem masła oraz oleju kokosowego stanowi zamiennik śniadania w diecie ketogenicznej, oraz niskowęglowodanowej. Najlepsza bulletproof coffee jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Przepis na kawę z masłem jest bardzo prosty i nie wymaga doświadczenia kulinarnego. Dodatkowo kawa posiada charakterystyczny smak kokosowo-cynamonowy.
Alergeny w bulletproof coffee
Lista alergenów dla bulletproof coffee przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło ghee
Wartości odżywcze bulletproof coffee
Bulletproof coffee to kawa wywodząca się z diety ketogenicznej. Kawa ma na celu zapewnienie dłuższego uczucia sytości.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.