Bułki drożdżowe z dżemem
- Mąka pszenna typ 550 - 3,6 szklanki (500 g)
- Masło - 0,5 kostki (100 g)
- Mleko 1,5% - 0,8 szklanki (200 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 2 łyżki (25 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Dżem śliwkowy niskosłodzony (280 g)
Przepis na bułki drożdżowe z dżemem krok po kroku
Mąkę przesyp do miski i wymieszaj z cukrem oraz drożdżami.
W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim masło i odstaw do ostygnięcia.
Gdy mleko z masłem będzie ciepłe, ale nie gorące dodaj do mąki.
Zacząć zagniatać ciasto i dodać 1 całe jajka oraz żółtko z drugiego. Białko zostawimy aby posmarować później nim bułeczki.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie podziel ciasto na 14 części.
Każdą część ciasta rozciągnij aby miało kształt kółka i było dość grube.
Na każdą porcję ciasta połóż niepełną łyżkę dżemu i zlep dokładnie końce ciasta.
Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem tak aby łączenie ciasto było na spodzie.
Bułeczki pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Bułeczki posmaruj białkiem z łyżką mleka.
Piecz 25 minut w temperaturze 170 stopni C.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe z jabłkami
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat bułek drożdżowych z dżemem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Bułki drożdżowe z dżemem to kolejna propozycja pysznych, słodkich wypieków z użyciem drożdży. Szybkie i proste bułeczki są świetną propozycją na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Pyszne bułki drożdżowe możesz wykonać z kruszonką lub bez niej. Kruszonka dodaje chrupiącego i słodkiego akcentu puszystym i lekkim bułeczkom. Bułeczki możesz wykonać z każdym rodzajem dżemu czy powideł, jednak najlepiej sprawdzą się te z kwaśny owoców, takie jak z czarnej porzeczki, malin, wiśni, śliwek czy truskawek. Do bułeczek możesz dodać także marmoladę wieloowocową. Przepis na bułeczki drożdżowe z dżemem jest łatwy w wykonaniu, z powodzeniem wykonasz je z dziećmi na późne, niedzielne śniadanie. Prosty przepis sprawi, że będziesz je chętnie wykonywać. A jak zrobić bułeczki drożdżowe z dżemem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Łatwe bułki drożdżowe z dżemem to fajna i pyszna propozycja na słodką przekąskę, którą możesz dołączyć do śniadania w domu, drugiego śniadania do szkoły i pracy lub podać z popołudniową kawą, lub herbatą.
Alergeny w bułkach drożdżowych z dżemem
Lista alergenów dla bułek drożdżowych z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bułek drożdżowych z dżemem
Bułki drożdżowe z dżemem to kolejna, pyszna propozycja słodkich wypieków z użyciem drożdży. Wykonane są z tradycyjnych składników dlatego aby negatywnie nie wpływały na nasze zdrowie, powinny być spożywane okazjonalnie.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.