Bouillabaisse

Opublikowano: 24.11.2021 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa rybna w białej misce
Bouillabaisse
Bouillabaisse to tradycyjna zupa pochodząca z okolic Marsylii. Pyszna zupa rybna doskonale sprawdzi się na wystawny obiad podczas uroczystych przyjęć rodzinnych.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
223 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Czosnek (50 g)
  • Masło klarowane (70 g)
  • Brandy (80 ml)
  • Pomidor - 1 duża sztuka (250 g)
  • Pomidory koktajlowe (250 g)
  • Cukinia - 1 mala sztuka (250 g)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
  • Halibut filet (300 g)
  • Dorsz filet (300 g)
  • Krewetki (300 g)
  • Ośmiornica surowa (300 g)
  • Przegrzebki (250 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (30 g)
  • Małże (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, liść laurowy, cukier, anyż
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bouillabaisse krok po kroku

Cebulę obierz z łuski i pokrój razem z czosnkiem w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

Dodaj liść laurowy, anyż i posiekaną papryczkę chilli.

Wlej brandy i gotuj 2 minuty.

Pomidora pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój w połówki i dodaj do garnka razem z przecierem, wlej wodę i gotuj przez 10 minut.

Pokrój cukinię w słupki i dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Filety rybne pokrój w dużą kostkę.

Pokrój na mniejsze kawałki mackę ośmiornicy.

Dodaj do wywaru krewetki i gotuj 3 minuty.

Następnie umieść resztę owoców morza i gotuj jeszcze 4-5 minut.

Posyp świeżym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na bouillabaisse
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat bouillabaisse

Bouillabaisse to pyszna zupa o wielu odmianach najbardziej znana jest ta z Marsylii. Zupa rybna zawierająca w sobie wiele odmian ryb i owoców morza. Jest kwintesencją morza i tego co w nim najlepsze. Tradycyjnie zupę podaje się odcedzając bulion od owoców morza, bulion podaje się w głębokim talerzu z grzanką, owoce morza w osobnym talerzu. Przepis na bouillabaisse jest łatwy, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, brandy, pomidor, pomidory koktajlowe, przecier pomidorowy, krewetki świeże, dorsz, halibut, ośmiornica, małże, przegrzebki, masło klarowane, papryczka chili, cukier, cukinia, liść laurowy, koper, anyż, sól, pieprz.

Jak zrobić bouillabaisse? Cebulę obierz z łuski i pokrój razem z czosnkiem w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj liść laurowy, anyż i posiekaną papryczkę chilli. Wlej brandy i gotuj 2 minuty. Pomidora pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój w połówki i dodaj do garnka razem z przecierem, wlej wodę i gotuj przez 10 minut. Pokrój cukinię w słupki i dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Filety rybne pokrój w dużą kostkę. Pokrój na mniejsze kawałki mackę ośmiornicy. Dodaj do wywaru krewetki i gotuj 3 minuty. Następnie umieść resztę owoców morza i gotuj jeszcze 4-5 minut. Posyp świeżym koperkiem. Pamiętaj, aby kupić świeże owoce morza, wtedy zupa będzie najbardziej esencjonalna.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen.

Podsumowując francuska zupa rybna to doskonały posiłek wykorzystujący świeże owoce morza. Zupę możesz przygotować z winem zamiast brandy. Wspaniały posiłek z owoców morza zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Prowansalska pyszna zupa to esencja morza na talerzu. Zupę podawaj ze świeżą bagietką.

Alergeny w bouillabaisse

Lista alergenów dla bouillabaisse przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • halibut filet
    • Dorsz filet
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ośmiornica surowa
    • przegrzebki
    • małże

Wartości odżywcze bouillabaisse

na 100g gotowej potrawy

Bouillabaisse to bardzo zdrowa zupa. Zawiera bardzo dużo owoców morza, które bogate są w białko zwierzęce oraz wiele cennych składników mineralnych i witamin. Dodatek pomidorów powoduje, że zupa jest także naturalnym źródłem przeciwutleniaczy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
74.39
223.18
Białko (g)
8.23
24.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.29
9.86
Węglowodany przyswajalne (g)
2.70
8.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.64
7.92
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
5.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.94
2.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.73
2.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.63
Cholesterol (mg)
35.00
105.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
38.85
116.54
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.08
6.23
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.64
22.93
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
1.07
Brak danych dla: krewetki, koperek ogrodowy świeży, małże.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.40
76.21
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.26
3.79
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.75
38.25
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
108.81
326.42
Brak danych dla: krewetki, koperek ogrodowy świeży, małże.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
137.80
413.40
Potas (mg)
248.51
745.52
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.40
100.21
Fosfor (mg)
95.07
285.20
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.47
55.42
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.01
3.04
Cynk (mg)
0.48
1.45
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.36
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bouillabaisse 31
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bouillabaisse

Koszt składników
423.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Masło klarowane
70 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Brandy
80 ml
70.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 80 ml
Pomidor
250 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 250 g
Pomidory koktajlowe
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Cukinia
250 g
1 mala sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Halibut filet
300 g
43.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
32.25
Za 300 g
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Krewetki
300 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
36.67
Za 300 g
Ośmiornica surowa
300 g
37.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
37.00
Za 300 g
Przegrzebki
250 g
20.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
50.00
Za 250 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Małże
500 g
23.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
115.00
Za 500 g
Koszt składników
423.50