Bouillabaisse
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Czosnek (50 g)
- Masło klarowane (70 g)
- Brandy (80 ml)
- Pomidor - 1 duża sztuka (250 g)
- Pomidory koktajlowe (250 g)
- Cukinia - 1 mala sztuka (250 g)
- Koncentrat pomidorowy (50 g)
- Halibut filet (300 g)
- Dorsz filet (300 g)
- Krewetki (300 g)
- Ośmiornica surowa (300 g)
- Przegrzebki (250 g)
- Koperek ogrodowy świeży (30 g)
- Małże (500 g)
Przepis na bouillabaisse krok po kroku
Cebulę obierz z łuski i pokrój razem z czosnkiem w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
Dodaj liść laurowy, anyż i posiekaną papryczkę chilli.
Wlej brandy i gotuj 2 minuty.
Pomidora pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój w połówki i dodaj do garnka razem z przecierem, wlej wodę i gotuj przez 10 minut.
Pokrój cukinię w słupki i dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Filety rybne pokrój w dużą kostkę.
Pokrój na mniejsze kawałki mackę ośmiornicy.
Dodaj do wywaru krewetki i gotuj 3 minuty.
Następnie umieść resztę owoców morza i gotuj jeszcze 4-5 minut.
Posyp świeżym koperkiem.
Więcej informacji na temat bouillabaisse
Bouillabaisse to pyszna zupa o wielu odmianach najbardziej znana jest ta z Marsylii. Zupa rybna zawierająca w sobie wiele odmian ryb i owoców morza. Jest kwintesencją morza i tego co w nim najlepsze. Tradycyjnie zupę podaje się odcedzając bulion od owoców morza, bulion podaje się w głębokim talerzu z grzanką, owoce morza w osobnym talerzu. Przepis na bouillabaisse jest łatwy, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, brandy, pomidor, pomidory koktajlowe, przecier pomidorowy, krewetki świeże, dorsz, halibut, ośmiornica, małże, przegrzebki, masło klarowane, papryczka chili, cukier, cukinia, liść laurowy, koper, anyż, sól, pieprz.
Jak zrobić bouillabaisse? Cebulę obierz z łuski i pokrój razem z czosnkiem w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj liść laurowy, anyż i posiekaną papryczkę chilli. Wlej brandy i gotuj 2 minuty. Pomidora pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój w połówki i dodaj do garnka razem z przecierem, wlej wodę i gotuj przez 10 minut. Pokrój cukinię w słupki i dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Filety rybne pokrój w dużą kostkę. Pokrój na mniejsze kawałki mackę ośmiornicy. Dodaj do wywaru krewetki i gotuj 3 minuty. Następnie umieść resztę owoców morza i gotuj jeszcze 4-5 minut. Posyp świeżym koperkiem. Pamiętaj, aby kupić świeże owoce morza, wtedy zupa będzie najbardziej esencjonalna.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen.
Podsumowując francuska zupa rybna to doskonały posiłek wykorzystujący świeże owoce morza. Zupę możesz przygotować z winem zamiast brandy. Wspaniały posiłek z owoców morza zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Prowansalska pyszna zupa to esencja morza na talerzu. Zupę podawaj ze świeżą bagietką.
Alergeny w bouillabaisse
Lista alergenów dla bouillabaisse przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- halibut filet
- Dorsz filet
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ośmiornica surowa
- przegrzebki
- małże
Wartości odżywcze bouillabaisse
Bouillabaisse to bardzo zdrowa zupa. Zawiera bardzo dużo owoców morza, które bogate są w białko zwierzęce oraz wiele cennych składników mineralnych i witamin. Dodatek pomidorów powoduje, że zupa jest także naturalnym źródłem przeciwutleniaczy.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.