Przepis na bouillabaisse krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, liść laurowy, cukier, anyż
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę obierz z łuski i pokrój razem z czosnkiem w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

Dodaj liść laurowy, anyż i posiekaną papryczkę chilli.

Wlej brandy i gotuj 2 minuty.

Pomidora pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój w połówki i dodaj do garnka razem z przecierem, wlej wodę i gotuj przez 10 minut.

Pokrój cukinię w słupki i dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Filety rybne pokrój w dużą kostkę.

Pokrój na mniejsze kawałki mackę ośmiornicy.

Dodaj do wywaru krewetki i gotuj 3 minuty.

Następnie umieść resztę owoców morza i gotuj jeszcze 4-5 minut.

Posyp świeżym koperkiem.

Bouillabaisse podane w białej miseczce. W oddali stoi buteleczka z przezroczywtym płynem. Obok miski leży kawałek pieczywa.
Bouillabaisse
Koszt przygotowania dania
311.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
223 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
31

Bouillabaisse - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bouillabaisse

Bouillabaisse to pyszna zupa o wielu odmianach najbardziej znana jest ta z Marsylii. Zupa rybna zawierająca w sobie wiele odmian ryb i owoców morza. Jest kwintesencją morza i tego co w nim najlepsze. Tradycyjnie zupę podaje się odcedzając bulion od owoców morza, bulion podaje się w głębokim talerzu z grzanką, owoce morza w osobnym talerzu. Przepis na bouillabaisse jest łatwy, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, brandy, pomidor, pomidory koktajlowe, przecier pomidorowy, krewetki świeże, dorsz, halibut, ośmiornica, małże, przegrzebki, masło klarowane, papryczka chili, cukier, cukinia, liść laurowy, koper, anyż, sól, pieprz.

Jak zrobić bouillabaisse? Cebulę obierz z łuski i pokrój razem z czosnkiem w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj liść laurowy, anyż i posiekaną papryczkę chilli. Wlej brandy i gotuj 2 minuty. Pomidora pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój w połówki i dodaj do garnka razem z przecierem, wlej wodę i gotuj przez 10 minut. Pokrój cukinię w słupki i dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Filety rybne pokrój w dużą kostkę. Pokrój na mniejsze kawałki mackę ośmiornicy. Dodaj do wywaru krewetki i gotuj 3 minuty. Następnie umieść resztę owoców morza i gotuj jeszcze 4-5 minut. Posyp świeżym koperkiem. Pamiętaj, aby kupić świeże owoce morza, wtedy zupa będzie najbardziej esencjonalna.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen.

Podsumowując francuska zupa rybna to doskonały posiłek wykorzystujący świeże owoce morza. Zupę możesz przygotować z winem zamiast brandy. Wspaniały posiłek z owoców morza zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Prowansalska pyszna zupa to esencja morza na talerzu. Zupę podawaj ze świeżą bagietką.

Wartości odżywcze bouillabaisse

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
74.39 kcal
223.18 kcal
Białko
8.23 g
24.69 g

Węglowodany w bouillabaisse

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
3.29 g
9.86 g
Węglowodany przyswajalne
2.70 g
8.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.59 g
1.76 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
2.64 g
7.92 g
Tłuszcze nasycone
1.70 g
5.10 g
Tłuszcze nienasycone
0.94 g
2.82 g
Tłuszcze jednonasycone
0.73 g
2.19 g
Tłuszcze wielonasycone
0.21 g
0.63 g
Cholesterol
35.00 mg
105.00 mg

Witaminy w przepisie na bouillabaisse

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
38.85 µg (mcg)
116.54 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.52 mg
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Witamina B12
2.08 µg (mcg)
6.23 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Witamina C
7.64 mg
22.93 mg
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina E
0.36 mg
1.07 mg
Brak danych dla: krewetki, koperek ogrodowy świeży, małże.
czytaj dalej
Retinol
25.40 µg (mcg)
76.21 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.27 mg
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Niacyna
1.26 mg
3.79 mg
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Foliany
12.75 µg (mcg)
38.25 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki, małże.
czytaj dalej
Beta karoten
108.81 µg (mcg)
326.42 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki, koperek ogrodowy świeży, małże.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bouillabaisse

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
137.80 mg
413.40 mg
Potas
248.51 mg
745.52 mg
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Wapń
33.40 mg
100.21 mg
Fosfor
95.07 mg
285.20 mg
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Magnez
18.47 mg
55.42 mg
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Żelazo
1.01 mg
3.04 mg
Cynk
0.48 mg
1.45 mg
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.36 mg
Brak danych dla: małże.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bouillabaisse 31
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bouillabaisse

Lista alergenów dla bouillabaisse przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • halibut filet
    • Dorsz filet
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ośmiornica surowa
    • przegrzebki
    • małże

Cena przygotowania bouillabaisse

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Masło klarowane
70 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Brandy
80 ml
70.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 80 ml
Pomidor
250 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 250 g
Pomidory koktajlowe
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Cukinia
250 g
1 mala sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Halibut filet
300 g
43.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
32.25
Za 300 g
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Krewetki
300 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
36.67
Za 300 g
Ośmiornica surowa
300 g
37.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
37.00
Za 300 g
Przegrzebki
250 g
20.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
50.00
Za 250 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Małże
500 g
23.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
115.00
Za 500 g
Koszt składników
423.50
Jak oceniasz przepis na bouillabaisse
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób