Bogracz z kluseczkami

Opublikowano: 12.04.2022 r., 7:55 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny węgierski Bogracz na talerzu
Bogracz z kluseczkami
Bogracz z kluseczkami to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Zupa jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj jej koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
777 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Ziemniaki średnie (500 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Papryka zielona - 1 papryka (150 g)
  • Papryka czerwona - 1 papryka (150 g)
  • Papryka żółta - 1 papryka (150 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 3 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na bogracz z kluseczkami krok po kroku

Na początku z papryki usuwamy gniada nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a z obranymi ziemniakami robimy dokładnie to samo.

Mięso i boczek wędzony kroimy w kostkę. Łopatkę doprawiamy (przyprawy+olej) i odstawiamy na bok.

Do rozgrzanego garnka wsypujemy boczek. Podsmażamy go i czekamy, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodajemy mięso i również poddajemy je obróbce termicznej.

Na koniec wsypujemy cebulę i czekamy, aż się zarumieni. Raz na jakiś czas mieszamy składniki.

Wlewamy wodę tak, aby przykrywała mięso. Dodajemy przecier pomidorowy oraz paprykę wędzoną. Całość gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Następnie dodajemy ziemniaki, pomidory w puszce oraz papryki. W razie potrzeby dolewamy wodę oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy ją do momentu uzyskania miękkości przez ziemniaki.

Na koniec z mąki, wody (60 ml) i szczypty soli wyrabiamy ciasto na kluseczki. Układamy je na stolicy i gotujemy w osolonej wodzie.

Zupę podajemy z przygotowanymi kluseczkami.

Jak oceniasz przepis na bogracz z kluseczkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat bograczku z kluseczkami

Pyszny bogracz z kluseczkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa z mięsem z łopatki, boczkiem wędzonym do tego papryka, pomidory i ziemniaki oraz przecier pomidorowy jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza zupa zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić bogracz z kluseczkami? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a z obranymi ziemniakami robimy dokładnie to samo. Mięso i boczek wędzony kroimy w kostkę. Łopatkę doprawiamy (przyprawy+olej) i odstawiamy na bok. Do rozgrzanego garnka wsypujemy boczek. Podsmażamy go i czekamy, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodajemy mięso i również poddajemy je obróbce termicznej. Na koniec wsypujemy cebulę i czekamy, aż się zarumieni. Raz na jakiś czas mieszamy składniki. Wlewamy wodę tak, aby przykrywała mięso. Dodajemy przecier pomidorowy oraz paprykę wędzoną. Całość gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy ziemniaki, pomidory w puszce oraz papryki. W razie potrzeby dolewamy wodę oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy ją do momentu uzyskania miękkości przez ziemniaki. Na koniec z mąki, wody (60 ml) i szczypty soli wyrabiamy ciasto na kluseczki. Układamy je na stolicy i gotujemy w osolonej wodzie. Zupę podajemy z przygotowanymi kluseczkami.

Sprawdzony przepis na bogracz z kluseczkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Smaczny bogracz odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Bogracz może być również wołowy. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na zupę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w bograczku z kluseczkami

Lista alergenów dla bograczku z kluseczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze bograczku z kluseczkami

na 100g gotowej potrawy

Zupa posiada wiele wartości odżywczych, dlatego powinniśmy wprowadzić ją do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
155.56
777.80
Białko (g)
9.23
46.14
Fenyloalanina (mg)
0.29
1.44
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
8.54
42.68
Węglowodany przyswajalne (g)
7.48
37.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
5.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
9.32
46.59
Tłuszcze nasycone (g)
3.79
18.95
Tłuszcze nienasycone (g)
5.53
27.64
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.25
21.24
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.28
6.39
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
13.30
66.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.92
134.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
3.20
Witamina E (mg)
0.38
1.92
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.33
6.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
1.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.73
13.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.48
92.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
128.79
643.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
144.65
723.25
Potas (mg)
303.46
1517.31
Wapń (mg)
16.25
81.25
Fosfor (mg)
110.76
553.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.13
90.64
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.13
5.65
Cynk (mg)
1.31
6.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bograczku z kluseczkami 79
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bograczku z kluseczkami

Koszt składników
72.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Papryka zielona
150 g
1 papryka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Papryka czerwona
150 g
1 papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Papryka żółta
150 g
1 papryka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Przecier pomidorowy bez soli
30 g
3 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
100 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
72.60