Bogracz z kluseczkami
- Łopatka wieprzowa (1000 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Ziemniaki średnie (500 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Papryka zielona - 1 papryka (150 g)
- Papryka czerwona - 1 papryka (150 g)
- Papryka żółta - 1 papryka (150 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 3 łyżki (30 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na bogracz z kluseczkami krok po kroku
Na początku z papryki usuwamy gniada nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a z obranymi ziemniakami robimy dokładnie to samo.
Mięso i boczek wędzony kroimy w kostkę. Łopatkę doprawiamy (przyprawy+olej) i odstawiamy na bok.
Do rozgrzanego garnka wsypujemy boczek. Podsmażamy go i czekamy, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodajemy mięso i również poddajemy je obróbce termicznej.
Na koniec wsypujemy cebulę i czekamy, aż się zarumieni. Raz na jakiś czas mieszamy składniki.
Wlewamy wodę tak, aby przykrywała mięso. Dodajemy przecier pomidorowy oraz paprykę wędzoną. Całość gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Następnie dodajemy ziemniaki, pomidory w puszce oraz papryki. W razie potrzeby dolewamy wodę oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy ją do momentu uzyskania miękkości przez ziemniaki.
Na koniec z mąki, wody (60 ml) i szczypty soli wyrabiamy ciasto na kluseczki. Układamy je na stolicy i gotujemy w osolonej wodzie.
Zupę podajemy z przygotowanymi kluseczkami.
Więcej informacji na temat bograczku z kluseczkami
Pyszny bogracz z kluseczkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa z mięsem z łopatki, boczkiem wędzonym do tego papryka, pomidory i ziemniaki oraz przecier pomidorowy jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza zupa zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić bogracz z kluseczkami? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a z obranymi ziemniakami robimy dokładnie to samo. Mięso i boczek wędzony kroimy w kostkę. Łopatkę doprawiamy (przyprawy+olej) i odstawiamy na bok. Do rozgrzanego garnka wsypujemy boczek. Podsmażamy go i czekamy, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodajemy mięso i również poddajemy je obróbce termicznej. Na koniec wsypujemy cebulę i czekamy, aż się zarumieni. Raz na jakiś czas mieszamy składniki. Wlewamy wodę tak, aby przykrywała mięso. Dodajemy przecier pomidorowy oraz paprykę wędzoną. Całość gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy ziemniaki, pomidory w puszce oraz papryki. W razie potrzeby dolewamy wodę oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy ją do momentu uzyskania miękkości przez ziemniaki. Na koniec z mąki, wody (60 ml) i szczypty soli wyrabiamy ciasto na kluseczki. Układamy je na stolicy i gotujemy w osolonej wodzie. Zupę podajemy z przygotowanymi kluseczkami.
Sprawdzony przepis na bogracz z kluseczkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Smaczny bogracz odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Bogracz może być również wołowy. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na zupę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w bograczku z kluseczkami
Lista alergenów dla bograczku z kluseczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze bograczku z kluseczkami
Zupa posiada wiele wartości odżywczych, dlatego powinniśmy wprowadzić ją do naszego menu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.