Bliny gryczane
- Mąka gryczana - 1 szklanka (250 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Drożdże świeże - kawałek (30 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na bliny gryczane krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
Dodaj mleko, jajko i drożdże. Całość dokładnie wymieszaj.
Odstaw ciasto na 15 minut przykryte ściereczką bawełnianą.
Po tym czasie usmaż placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Więcej informacji na temat blinów gryczanym
Nie masz pomysłu na szybki obiad w wersji bezglutenowej?
Nic straconego, dzisiaj przedstawię Wam przepis na bliny gryczane w 100% bezglutenowe.
Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne dlatego ze swojej codziennej diety wykluczasz produkty zawierające gluten, koniecznie poznaj ten przepis na bliny gryczane. Są wykonane z mąki gryczanej, która w swoim składzie naturalnie nie zawiera glutenu, czyli charakterystycznych białek zbóż występujących np. w mące pszennej. Dodatkowo są łatwe i szybkie w wykonaniu. Zapewne poradzi sobie z nimi każdy, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę.
Możesz przygotować je na słodko, ale także w wersji wytrawnej.
Zatem jak zrobić bliny gryczane? Poznaj mój sprawdzony przepis.
Będziesz potrzebować: mąkę gryczaną, mleko, drożdże, jajko i odrobinę oleju roślinnego.
W pierwszej kolejności, mąkę przesiej przez sito, w ten sposób nasze bliny będą puszyste i delikatne. Do mąki dodaj mleko, rozgniecione drożdże i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Mleko możesz zastąpić wodą, napojem roślinnym o dowolnym smaku lub mlekiem bez laktozowym. Pamiętaj, że mleko w wersji bez laktozy jest słodsze niż tradycyjna wersja. Prawdopodobnie nie będzie konieczności dodatkowego dosładzania ciasta na bliny. W kwestii drożdży, nie ma znaczenia czy użyjesz suchych drożdży instant czy świeżych.
Skoro mamy wszystkie składniki, wystarczy je tylko dokładnie wymieszać i zostawić na 15 minut przykryte bawełnianą ściereczką. Jeśli masz więcej czasu zostaw ciasto na dłużej, wtedy wyrośnie duże i puszyste. Z tak przygotowanego ciasta wystarczy usmażyć bliny na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron. Po usmażeniu placuszków połóż je na papierowym ręczniku, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Takie pyszne bliny możesz podawać na słodko ze śmietanką ale także z gęstą śmietaną w wersji wytrawnej. Moje ulubione bliny podawane są ze śmietaną, plastrami surowego łososia, a całość posypana jest świeżym koperkiem. A Ty na jaką wersję się zdecydujesz? Wszystkie dodatki będą dobre.
Koniecznie przeczytaj mój przepis i przygotuj bliny z mąki gryczanej.
Tradycyjne danie rosyjskie idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub jako lunch w ciągu dnia.
Alergeny w blinach gryczanych
Lista alergenów dla blinów gryczanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze blinów gryczanym
Po usmażeniu odłóż biliny na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.