Przepis na bliny gryczane krok po kroku
- Mąka gryczana 250 g 1 szklanka
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
- Drożdże świeże 30 g kawałek
- Jajko 1 szt.
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
Dodaj mleko, jajko i drożdże. Całość dokładnie wymieszaj.
Odstaw ciasto na 15 minut przykryte ściereczką bawełnianą.
Po tym czasie usmaż placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Bliny gryczane - cechy przepisu
Więcej o blinach gryczanych
Nie masz pomysłu na szybki obiad w wersji bezglutenowej?
Nic straconego, dzisiaj przedstawię Wam przepis na bliny gryczane w 100% bezglutenowe.
Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne dlatego ze swojej codziennej diety wykluczasz produkty zawierające gluten, koniecznie poznaj ten przepis na bliny gryczane. Są wykonane z mąki gryczanej, która w swoim składzie naturalnie nie zawiera glutenu, czyli charakterystycznych białek zbóż występujących np. w mące pszennej. Dodatkowo są łatwe i szybkie w wykonaniu. Zapewne poradzi sobie z nimi każdy, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę.
Możesz przygotować je na słodko, ale także w wersji wytrawnej.
Zatem jak zrobić bliny gryczane? Poznaj mój sprawdzony przepis.
Będziesz potrzebować: mąkę gryczaną, mleko, drożdże, jajko i odrobinę oleju roślinnego.
W pierwszej kolejności, mąkę przesiej przez sito, w ten sposób nasze bliny będą puszyste i delikatne. Do mąki dodaj mleko, rozgniecione drożdże i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Mleko możesz zastąpić wodą, napojem roślinnym o dowolnym smaku lub mlekiem bez laktozowym. Pamiętaj, że mleko w wersji bez laktozy jest słodsze niż tradycyjna wersja. Prawdopodobnie nie będzie konieczności dodatkowego dosładzania ciasta na bliny. W kwestii drożdży, nie ma znaczenia czy użyjesz suchych drożdży instant czy świeżych.
Skoro mamy wszystkie składniki, wystarczy je tylko dokładnie wymieszać i zostawić na 15 minut przykryte bawełnianą ściereczką. Jeśli masz więcej czasu zostaw ciasto na dłużej, wtedy wyrośnie duże i puszyste. Z tak przygotowanego ciasta wystarczy usmażyć bliny na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron. Po usmażeniu placuszków połóż je na papierowym ręczniku, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Takie pyszne bliny możesz podawać na słodko ze śmietanką ale także z gęstą śmietaną w wersji wytrawnej. Moje ulubione bliny podawane są ze śmietaną, plastrami surowego łososia, a całość posypana jest świeżym koperkiem. A Ty na jaką wersję się zdecydujesz? Wszystkie dodatki będą dobre.
Koniecznie przeczytaj mój przepis i przygotuj bliny z mąki gryczanej.
Tradycyjne danie rosyjskie idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub jako lunch w ciągu dnia.
Wartości odżywcze blinów gryczanym
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w blinach gryczanych
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy w przepisie na bliny gryczane
(80g)
Składniki mineralne w przepisie na bliny gryczane
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w blinach gryczanych
Lista alergenów dla blinów gryczanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko