Bliny gryczane

Opublikowano: 06.12.2021 r., 20:42 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
bliny gryczane
Bliny gryczane
Bezglutenowe, puszyste i pyszne bliny to świetny pomysł na obiad z Twoimi ulubionymi dodatkami. Poznaj przepis i zrób pyszne danie dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 10 min
174 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka gryczana 1 szklanka (250 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże świeże kawałek (30 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, miska

Przepis na bliny gryczane krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.

Dodaj mleko, jajko i drożdże. Całość dokładnie wymieszaj.

Odstaw ciasto na 15 minut przykryte ściereczką bawełnianą.

Po tym czasie usmaż placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na bliny gryczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat blinów gryczanym

Nie masz pomysłu na szybki obiad w wersji bezglutenowej?

Nic straconego, dzisiaj przedstawię Wam przepis na bliny gryczane w 100% bezglutenowe.

Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne dlatego ze swojej codziennej diety wykluczasz produkty zawierające gluten, koniecznie poznaj ten przepis na bliny gryczane. Są wykonane z mąki gryczanej, która w swoim składzie naturalnie nie zawiera glutenu, czyli charakterystycznych białek zbóż występujących np. w mące pszennej. Dodatkowo są łatwe i szybkie w wykonaniu. Zapewne poradzi sobie z nimi każdy, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę.

Możesz przygotować je na słodko, ale także w wersji wytrawnej.

Zatem jak zrobić bliny gryczane? Poznaj mój sprawdzony przepis.

Będziesz potrzebować: mąkę gryczaną, mleko, drożdże, jajko i odrobinę oleju roślinnego.

W pierwszej kolejności, mąkę przesiej przez sito, w ten sposób nasze bliny będą puszyste i delikatne. Do mąki dodaj mleko, rozgniecione drożdże i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Mleko możesz zastąpić wodą, napojem roślinnym o dowolnym smaku lub mlekiem bez laktozowym. Pamiętaj, że mleko w wersji bez laktozy jest słodsze niż tradycyjna wersja. Prawdopodobnie nie będzie konieczności dodatkowego dosładzania ciasta na bliny. W kwestii drożdży, nie ma znaczenia czy użyjesz suchych drożdży instant czy świeżych.

Skoro mamy wszystkie składniki, wystarczy je tylko dokładnie wymieszać i zostawić na 15 minut przykryte bawełnianą ściereczką. Jeśli masz więcej czasu zostaw ciasto na dłużej, wtedy wyrośnie duże i puszyste. Z tak przygotowanego ciasta wystarczy usmażyć bliny na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron. Po usmażeniu placuszków połóż je na papierowym ręczniku, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Takie pyszne bliny możesz podawać na słodko ze śmietanką ale także z gęstą śmietaną w wersji wytrawnej. Moje ulubione bliny podawane są ze śmietaną, plastrami surowego łososia, a całość posypana jest świeżym koperkiem. A Ty na jaką wersję się zdecydujesz? Wszystkie dodatki będą dobre.

Koniecznie przeczytaj mój przepis i przygotuj bliny z mąki gryczanej.

Tradycyjne danie rosyjskie idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub jako lunch w ciągu dnia.

Alergeny w blinach gryczanych

Lista alergenów dla blinów gryczanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze blinów gryczanym

na 100g gotowej potrawy

Po usmażeniu odłóż biliny na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
218.32
174.65
Białko (g)
8.02
6.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
31.64
25.31
Węglowodany przyswajalne (g)
27.18
21.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.46
3.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
7.85
6.28
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
1.45
Tłuszcze nienasycone (g)
6.05
4.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.15
3.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.90
1.52
Cholesterol (mg)
36.52
29.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
48.05
38.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.09
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.63
0.50
Witamina E (mg)
0.24
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
48.05
38.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.15
2.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
65.26
52.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.22
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
34.49
27.59
Potas (mg)
340.85
272.68
Wapń (mg)
73.82
59.06
Fosfor (mg)
212.96
170.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
109.93
87.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.97
1.57
Cynk (mg)
2.04
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny blinów gryczanym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania blinów gryczanym

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
250 g
1 szklanka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
30 g
kawałek
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
26.50