Biszkopt genueński

Opublikowano: 25.10.2021 r., 19:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek biszkoptu na talerzu
Biszkopt genuański
Bardziej puszysta i wilgotna wersja tradycyjnego biszkoptu jako słodki lunch lub idealna podstawa do tortów. Biszkopt genueński, słyszałeś kiedyś?
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
548 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło (100 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki (30 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, rondelek

Przepis na biszkopt genuański krok po kroku

W pierwszej kolejności podgrzej jajka. Możesz zrobić to w kąpieli wodnej lub w piekarniku (około 2 minut).

Ogrzane jajka ubij mikserem, stopniowo dodając cukier.

Do masy dodaj 2 łyżki wrzątku.

Ubijaj jajka około 10 minut, aż masa będzie puszysta i powiększy swoją objętość o połowę.

W tym czasie rozpuść masło w małym garnku i odstaw do ostudzenia.

Do ubitej piany dodaj przesianą mąkę (to ważne aby najpierw ją przesiać). Dodawaj ostrożnie cały czas delikatnie mieszając.

Na samym końcu dodaj wcześniej rozpuszczone masło.

Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanego masłem i upiecz w piecu przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na biszkopt genuański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu genuańskiego

Przepis na tradycyjny biszkopt chyba każdy z nas zna, a na pewno każdy z nas miał okazje go spróbować. Ale czy znacie przepis na biszkopt genueński? Co to w ogóle jest biszkopt genueński? To po prostu biszkopt maślany. Różni się od tradycyjnego tym, że pieczemy go bez dodatku proszku do pieczenia, a ubite białka jajek zamienimy na całe jajka. Niektórzy mówią, że ten przepis jest łatwiejszy, ponieważ nie trzeba bawić się w rozdzielanie białka od żółtek co niekiedy kończy się pomieszaniem i piana nie ubija się na sztywno. Dodatkowo cale jajka ubijają się szybciej niż same białka ze szczypta soli. Jajka jednak przed ubijaniem powinny być nieco ciepłe, nie ugotowane ale lekko podgrzane delikatnie np. w kąpieli wodnej lub w piekarniku. Biszkopt jest niezwykle maślany, ponieważ jest z masłem. Tak naprawdę to forma w jakiej go dodajemy jest istotna. Ubite jajka i mąkę łączymy z roztopionym masłem

To wszystko sprawia, że biszkopt jest pyszny i wilgotny.

Od tradycyjnej wersji rożni się zdecydowanie tym, że jest mniej suchy. Należy do ciast, które są niesamowicie wilgotne, a przy tym puszyste. Taki rodzaj biszkoptu jeszcze lepiej nada się na tort. Możesz podawać go osobno jako pomysł na przekąskę w ciągu dnia np. ze świeżymi owocami. Ale ten rodzaj biszkoptu może posłużyć jako baza na tort. Wystarczy, że przygotujesz biszkopt genueński, który idealnie rośnie i z reguły nie opada. Przetnij go na pół, dodaj krem, który może być na bazie mascarpone lub słodkiej śmietany. Warto dodać świeże owoce idealnie sprawdzą się tutaj maliny, borówki lub truskawki. Co więcej możesz cały tort na bazie biszkoptu posmarować przygotowanym kremem. Wedy to już będzie prawdziwy tort. To dobry pomysł jest nie chcesz zamawiać ciasta na przyjęcie w cukierni, tylko chcesz postawić na samodzielność. Zawsze masz pewność co tak naprawdę znajduje się w środku. Dlatego tym bardziej warto spróbować. Bardzo Cię zachęcam, na pewno nie pożałujesz.

Poznaj prosty przepis na pyszny maślany biszkopt. Jak zrobić biszkopt genueński?

Alergeny w biszkopcie genuańskim

Lista alergenów dla biszkoptu genuańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze biszkoptu genuańskiego

na 100g gotowej potrawy

Mąkę pszenną możesz zamienić na wersję bezglutenową, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
365.83
548.75
Białko (g)
6.22
9.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
45.54
68.32
Węglowodany przyswajalne (g)
44.83
67.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
1.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
18.05
27.07
Tłuszcze nasycone (g)
11.41
17.11
Tłuszcze nienasycone (g)
6.64
9.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.42
8.13
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
1.84
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
152.07
228.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
173.94
260.92
Witamina B6 (mg)
0.10
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.45
Witamina C (mg)
0.21
0.31
Witamina D (µg (mcg))
0.61
0.91
Witamina E (mg)
0.76
1.14
Retinol (µg (mcg))
171.56
257.34
Tiamina (mg)
0.23
0.35
Ryboflawina (mg)
0.25
0.38
Niacyna (mg)
1.78
2.67
Foliany (µg (mcg))
58.82
88.22
Beta karoten (µg (mcg))
28.99
43.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
48.72
73.09
Potas (mg)
125.77
188.66
Wapń (mg)
28.38
42.56
Fosfor (mg)
93.09
139.64
Magnez (mg)
11.25
16.87
Żelazo (mg)
2.30
3.45
Cynk (mg)
0.58
0.87
Miedź (mg)
0.07
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu genuańskiego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu genuańskiego

Koszt składników
20.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
20.80