Bigos z dyni
- Dynia (1500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Kiełbasa podwawelska (400 g)
- Koncentrat pomidorowy (40 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Kapusta kiszona (400 g)
Przepis na bigos z dyni krok po kroku
Dynię obierz ze skóry, usuń z niej nasiona i pokrój w około 1 cm kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
Kiełbasę pokrój w plasterki o grubości około 3-4 mm.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz dynię.
Następnie do warzyw dodaj bulion warzywny, kapustę kiszoną oraz kiełbasę i duś do miękkości (około 25-30 minut).
Bigos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz siołami prowansalskimi.
Następnie do bigosu dodaj koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki oraz kilka listków bazylii.
Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze 5 minut.
Gotowy bigos podawaj na ciepło, np. z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków.
Więcej informacji na temat bigosu z dyni
Bigos z dyni to doskonały pomysł na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Bigos z dyni i kapusty kiszonej warto podać z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków. Sprawdzony przepis na bigos z dyni jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bigosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia, cebula, olej rzepakowy, bulion warzywny, czosnek, kiełbasa podwawelska, koncentrat pomidorowy, natka pietruszki, kapusta kiszona, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz bazylia.
A jak zrobić bigos z dyni? Dynię obierz ze skóry, usuń z niej nasiona i pokrój w około 1 cm kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Kiełbasę pokrój w plasterki o grubości około 3-4 mm. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz dynię. Następnie do warzyw dodaj bulion warzywny, kapustę kiszoną oraz kiełbasę i duś do miękkości (około 25-30 minut). Bigos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz siołami prowansalskimi. Następnie do bigosu dodaj koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki oraz kilka listków bazylii. Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Gotowy bigos podawaj na ciepło, np. z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków.
Kapusta kiszona jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, a także witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej między innymi witaminę C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Kapusta, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Dynia to również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w niej między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan.
Podsumowując: wiesz już jak ugotować bigos dyniowy. Możesz podać go z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub pieczywa na pożywny obiad dla całej rodziny. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania bigosu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w bigosie z dyni
Lista alergenów dla bigosu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
W przepisie na bigos z dyni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża
Wartości odżywcze bigosu z dyni
Bigos z dyni to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Dynia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wypróbować przepisy z jej wykorzystaniem.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.