Bigos w słoikach

Opublikowano: 30.08.2023 r., 2:25 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny bigos w słoikach
Bigos w słoikach
Bigos to idealne danie, które możesz zamknąć w słoiku i cieszyć się jego smakiem w późniejszym czasie. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na bigos w słoikach.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 45 min
140 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta kwaszona (1000 g)
  • Suszone grzyby - 1/2 szklanki (125 g)
  • Śliwki - 1/2 szklanki (125 g)
  • Karkówka wieprzowa (400 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Kiełbasa domowa (200 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (1 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bigos w słoikach krok po kroku

Rozgrzej olej w dużym garnku i zeszklij cebulę.

Dodaj mieloną wieprzowinę i smaż, aż mięso się zrumieni.

Dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy.

Posyp mąką, mieszaj i smaż przez kolejne kilka minut.

Dodaj kapustę, śliwkę i grzyby.

Dodaj przyprawy i gotuj przez chwilę.

Duś bigos na niskim ogniu przez około 1-2 godziny.

Rozlej gorący bigos do słoików, dociskając zawartość lekko, aby nie pozostało dużo powietrza.

Pamiętaj, aby słoiki były wcześniej wyparzone.

Schłodzone słoiki z bigosem możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni lub w chłodnym miejscu przez dłuższy okres.

Jak oceniasz przepis na bigos w słoikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat bigosu w słoikach

Bigos w słoikach z kiszonej kapusty z mięsem to uniwersalna potrawa, która sprawdzi się nie tylko na obiad, ale może być też naszą świąteczną potrawą podczas Świąt Bożego Narodzenia. Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przedstawię Wam przepis na bigos w słoikach, nie dosyć, że jest prosty to jeszcze pyszny.

Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie i na pewno dostaniesz je bez problemu. Zatem jak zrobić bigos w słoikach?

Rozgrzej olej w dużym garnku i zeszklij cebulę.

Dodaj mieloną wieprzowinę i smaż, aż mięso się zrumieni. Dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy. Posyp mąką, mieszaj i smaż przez kolejne kilka minut.

Dodaj kapustę, śliwkę i grzyby. Dodaj przyprawy i gotuj przez chwilę. Zatem ile czasu gotować nasz bigos? Duś bigos na niskim ogniu przez około 1-2 godziny. Rozlej gorący bigos do słoików, dociskając zawartość lekko, aby nie pozostało dużo powietrza. Pamiętaj, aby słoiki były wcześniej wyparzone. Schłodzone słoiki z bigosem możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni lub w chłodnym miejscu przez dłuższy okres.

Ja zazwyczaj wybieram mięso z łopatki wieprzowej, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche, dodaje także kilka kiełbas pokrojonych w półksiężyce. Warto jest wymieszać dwa rodzaje mięs, zapewni to oryginalność Twojego dania.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na bigos do słoików.

Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny, dlatego koniecznie zapamiętaj mój sprawdzony przepis na zawekowany bigos.

Pasteryzacja sprawi, że możesz go przechowywać przez dłuższy czas w swoim domu.

Bigos to obowiązkowa potrawa podczas okresu świątecznego jednak nie tylko. To dobry pomysł na obiad w ciągu roku. Dodatkowo bigos możesz przygotować w większej ilości i przechowywać we wcześniej przygotowanych słoikach.

Skoro już wiesz, jak zrobić bigos z kapusty mieszanej, życzę Ci smacznego!

Alergeny w bigosie w słoikach

Lista alergenów dla bigosu w słoikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze bigosu w słoikach

na 100g gotowej potrawy

Bigos możesz przygotować z mieszanki kapusty słodkiej i kwaszonej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
117.24
140.69
Białko (g)
8.70
10.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
7.83
9.39
Węglowodany przyswajalne (g)
4.38
5.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.45
4.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
5.65
6.79
Tłuszcze nasycone (g)
1.96
2.35
Tłuszcze nienasycone (g)
3.70
4.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.59
3.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
1.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: karkówka wieprzowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.69
23.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
3.32
3.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.19
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.45
12.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.32
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.00
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.19
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.51
1.82
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.00
18.00
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.93
29.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
437.09
524.51
Potas (mg)
202.05
242.46
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.26
26.71
Fosfor (mg)
80.34
96.40
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.44
16.13
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
2.08
Cynk (mg)
0.88
1.05
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu w słoikach 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu w słoikach

Koszt składników
96.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kwaszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Suszone grzyby
125 g
1/2 szklanki
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 7
43.75
Za 125 g
Śliwki
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Karkówka wieprzowa
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kiełbasa domowa
200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Czosnek
1 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
96.50