Bigos w słoikach
- Kapusta kwaszona (1000 g)
- Suszone grzyby - 1/2 szklanki (125 g)
- Śliwki - 1/2 szklanki (125 g)
- Karkówka wieprzowa (400 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Kiełbasa domowa (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (1 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Przepis na bigos w słoikach krok po kroku
Rozgrzej olej w dużym garnku i zeszklij cebulę.
Dodaj mieloną wieprzowinę i smaż, aż mięso się zrumieni.
Dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy.
Posyp mąką, mieszaj i smaż przez kolejne kilka minut.
Dodaj kapustę, śliwkę i grzyby.
Dodaj przyprawy i gotuj przez chwilę.
Duś bigos na niskim ogniu przez około 1-2 godziny.
Rozlej gorący bigos do słoików, dociskając zawartość lekko, aby nie pozostało dużo powietrza.
Pamiętaj, aby słoiki były wcześniej wyparzone.
Schłodzone słoiki z bigosem możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni lub w chłodnym miejscu przez dłuższy okres.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu w słoikach
Bigos w słoikach z kiszonej kapusty z mięsem to uniwersalna potrawa, która sprawdzi się nie tylko na obiad, ale może być też naszą świąteczną potrawą podczas Świąt Bożego Narodzenia. Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przedstawię Wam przepis na bigos w słoikach, nie dosyć, że jest prosty to jeszcze pyszny.
Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie i na pewno dostaniesz je bez problemu. Zatem jak zrobić bigos w słoikach?
Rozgrzej olej w dużym garnku i zeszklij cebulę.
Dodaj mieloną wieprzowinę i smaż, aż mięso się zrumieni. Dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy. Posyp mąką, mieszaj i smaż przez kolejne kilka minut.
Dodaj kapustę, śliwkę i grzyby. Dodaj przyprawy i gotuj przez chwilę. Zatem ile czasu gotować nasz bigos? Duś bigos na niskim ogniu przez około 1-2 godziny. Rozlej gorący bigos do słoików, dociskając zawartość lekko, aby nie pozostało dużo powietrza. Pamiętaj, aby słoiki były wcześniej wyparzone. Schłodzone słoiki z bigosem możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni lub w chłodnym miejscu przez dłuższy okres.
Ja zazwyczaj wybieram mięso z łopatki wieprzowej, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche, dodaje także kilka kiełbas pokrojonych w półksiężyce. Warto jest wymieszać dwa rodzaje mięs, zapewni to oryginalność Twojego dania.
Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na bigos do słoików.
Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny, dlatego koniecznie zapamiętaj mój sprawdzony przepis na zawekowany bigos.
Pasteryzacja sprawi, że możesz go przechowywać przez dłuższy czas w swoim domu.
Bigos to obowiązkowa potrawa podczas okresu świątecznego jednak nie tylko. To dobry pomysł na obiad w ciągu roku. Dodatkowo bigos możesz przygotować w większej ilości i przechowywać we wcześniej przygotowanych słoikach.
Skoro już wiesz, jak zrobić bigos z kapusty mieszanej, życzę Ci smacznego!
Alergeny w bigosie w słoikach
Lista alergenów dla bigosu w słoikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze bigosu w słoikach
Bigos możesz przygotować z mieszanki kapusty słodkiej i kwaszonej.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.