Przepis na bifteki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, czosnek, mięta świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia grillowa, duża miska

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W misce umieść mięso, dodaj cebulę, czosnek i wbij jajko.

Dopraw mięso solą, pieprzem i oregano.

Posiekaj drobno miętę i dodaj do składników.

Pokrusz ser feta i wymieszaj z masą mięsną.

Uformuj owalne kotlety.

Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotlety przez 5 minut z jednej strony.

Podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw na dużym talerzu.

Bifteki podane na ciemnym talerzu.
Bifteki
Koszt przygotowania dania
22.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
489 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Bifteki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bifteki

Bifteki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie kuchni greckiej przygotować można z różnymi dodatkami. Najlepsze grillowane kotlety z mięsa wołowego będą idealnym dodatkiem do pieczonych warzyw i kaszy bulgur. Przepis na bifteki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, cebula, ser feta, czosnek, mięta świeża, jajko, oregano, bułka tarta, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Jak zrobić bifteki? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W misce umieść mięso, dodaj cebulę, czosnek i wbij jajko. Dopraw mięso solą, pieprzem i oregano. Posiekaj drobno miętę i dodaj do składników. Pokrusz ser feta i wymieszaj z masą mięsną. Uformuj owalne kotlety. Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotlety przez 5 minut z jednej strony. Podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw na dużym talerzu.

Wołowe mięso jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Mięta ma silne właściwości bakteriobójcze. Zawarte w niej olejki eteryczne mają działanie chłodzące. Mięta ma działanie relaksujące i rozluźniające. Dodawać ją można do ciężko strawnych, tłustych posiłków, ponieważ poprawia wydzielanie soku żołądkowego, co powoduje lepsze trawienie.

Podsumowując: sprawdzony przepis na kotlety kuchni śródziemnomorskiej będzie idealny na danie podczas spotkania ze znajomymi. Smaczne kotlety dzięki dodatkowi mięty mają bardzo orzeźwiający smak. Danie kuchni greckiej można przygotować w wersji z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Kotlety z fetą są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pyszne kotlety podać można jako dodatek do domowych burgerów.

Wartości odżywcze bifteki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
244.82 kcal
489.64 kcal
Białko
13.45 g
26.90 g

Węglowodany w bifteki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
2.75 g
5.50 g
Węglowodany przyswajalne
2.45 g
4.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.30 g
0.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
19.72 g
39.45 g
Tłuszcze nasycone
9.18 g
18.37 g
Tłuszcze nienasycone
10.54 g
21.08 g
Tłuszcze jednonasycone
9.50 g
18.99 g
Tłuszcze wielonasycone
1.04 g
2.09 g
Cholesterol
78.62 mg
157.24 mg

Witaminy w przepisie na bifteki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
28.24 µg (mcg)
56.48 µg (mcg)
Witamina B6
0.28 mg
0.56 mg
Witamina B12
1.37 µg (mcg)
2.73 µg (mcg)
Witamina C
1.08 mg
2.15 mg
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Witamina E
0.93 mg
1.86 mg
Retinol
28.24 µg (mcg)
56.48 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.47 mg
Niacyna
2.84 mg
5.67 mg
Foliany
15.32 µg (mcg)
30.63 µg (mcg)
Beta karoten
0.51 µg (mcg)
1.02 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bifteki

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
197.20 mg
394.40 mg
Potas
206.44 mg
412.87 mg
Wapń
79.41 mg
158.81 mg
Fosfor
157.24 mg
314.47 mg
Magnez
15.38 mg
30.76 mg
Żelazo
1.51 mg
3.01 mg
Cynk
3.04 mg
6.08 mg
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bifteki 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bifteki

Lista alergenów dla bifteki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania bifteki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
120 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
10 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
65.80
Jak oceniasz przepis na bifteki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób