Beza z owocami
- Białko jajka (3 szt.)
- Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (7 ml)
- Mąka ziemniaczana - 1 łyzeczka (5 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
- Truskawki - 1 szklanka (150 g)
- Maliny - 1 szklanka (120 g)
- Borówka amerykańska - pół szklanki (70 g)
Przepis na beze z owocami krok po kroku
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli.
Do białek dodawaj małymi partiami cukier i ubijaj mikserem.
Do sztywnej piany dodaj mąkę ziemniaczaną i odrobinę soku z cytryny. Ubij wszystko jeszcze raz mikserem na niskich obrotach.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i nałóż masę jajeczną tak, by tworzyła okrąg. Bezę piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 90 minut.
W dużej misce ubij słodką śmietankę na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier puder, cukier waniliowy i dalej ubijaj.
Serek mascarpone nakładaj do ubitej śmietany partiami, cały czas mieszając mikserem na najniższych obrotach.
Upieczoną bezę przełóż na duży talerz. Krem nałóż do szprycy i zrób rozetki na całej powierzchni bezy.
Owoce umyj i udekoruj nimi ciasto.
-
Ciasto z truskawkami
-
Pączki
-
Tarta z owocami
-
Placek z truskawkami
-
Makaron z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Jak zrobić pancake
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Pierogi z truskawkami
-
Placki na maślance
-
Biszkopt z truskawkami
-
Koktajl bananowy
-
Drożdżówki z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Dania z truskawkami
Więcej informacji na temat bezy z owocami
Beza z owocami to pyszny i naprawdę dekoracyjny deser, który ze względu na swój wyjątkowy wygląd stanowi idealną ozdobę imprezowego stołu. Choć wydaje się naprawdę skomplikowany, to jego wykonanie nie jest aż tak pracochłonne, czy trudne. Choć robi się go dość długo, to efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart i wynagradza wszelkie niedogodności.
Przepis na bezę z owocami jest dość łatwy, choć osobą początkującym upieczenie bezy może zająć trochę czasu. Jednak ta z przepisu zawsze się udaje, dlatego warto zacząć właśnie od niej.
Beza ze śmietaną i owocami nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Bardzo duży dodatek owoców ozdabia cale ciasto, ale także sprawia, że całość nie jest zbyt słodka czy mdląca. Kwaskowe owoce jagodowe idealnie nadają się do dekoracji, gdyż są kolorowe, jędrne, a przy tym mają naprawdę mało kalorii. Ich dodatek sprawia, że ciasto staje się zdrowsze, gdyż ten rodzaj owoców zawiera najwięcej antyoksydantów. To ciasto pięknie wygląda z truskawkami, malinami, borówkami, czy z jeżynami.
Tort bezowy z owocami sprawdzi się idealnie jako deser z okazji przyjęcia urodzinowego, czy jako pyszny dodatek do kawy. Smakuje tak znakomicie ze względu na wspaniałe połączenie słodkiej bezy, pysznego kremu i dużej ilości owoców. Krem na bazie bitej śmietan z mascarpone jest niesamowicie pyszny i niezbyt ciężki. Śmietanę do kremu można ubić bez żadnej pomocy, jednak warto doda do niej śmietan fix, by wszystko na pewno się udało. Serek mascarpone sprawia, że całość jest niesamowicie kremowa i aksamitna. Dzięki takiej kompozycji krem jest gęsty i pozwala na utrzymanie owoców w jednym miejscu. Do kremu dodaje się cukru waniliowego, by lepiej smakował. Do kremu można dodać kakao lub odrobinę masła orzechowego, tak by zmienić jego smak, dzięki temu tort nabiera nowego charakteru i może częściej pojawiać się na stole, gdyż na pewno się nie znudzi.
Samą bezę można przygotować 1 lub dwa dni wcześniej, tak by była dobrze wysuszona i odpowiednio krucha. Po udekorowaniu ciasto należy trzymać w lodówce i zjeść w przeciągu 2 dni, by zachowało świeżość.
Alergeny w bezie z owocami
Lista alergenów dla bezy z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze bezy z owocami
To ciasto, tak jak inne słodycze nie powinno gościć w naszym menu zbyt często, ze względu na dużą ilość cukrów prostych. Jednak od czasu do czasu będzie świetnym deserem, zwłaszcza, że zawiera naprawdę dużo owoców.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.