Ile cukru dodać do białek na bezy?

Ile cukru dodać do białek na bezy
Ile cukru dodać do białek na bezy
ikona podziel się
Opublikowano: 15.04.2023 r., 20:23 | Autor: Magda Panek

Idealne proporcje białka i cukru do przygotowania bezy powinny wynosić jedno białko jaja o wielkości L oraz 50 gram drobnego cukru (czyli około 5 płaskich łyżek stołowych) - jeśli chcesz przygotować większą bezę, użyj odpowiednio więcej białek oraz cukru.

Ile cukru dodać do białek na bezy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Beza to słodki wyrób cukierniczy, który wykonuje się z masy z białek jaj kurzych oraz drobnego cukru. Beze piecze się w niskiej temperaturze i często wykorzystuje się ją do przygotowania pysznych tortów przełożonych kremem oraz ozdobionych świeżymi owocami. Pyszną, domową bezę można przygotowywać również jako ciastka w formie nieregularnych stożków. W zależności od temperatury pieczenia bezy w środku mogą być kruche lub lekko ciągliwe. Bezy kruche piecze się w wyższych temperaturach natomiast bezy lekko ciągliwe w niższych. Najbardziej popularnym torcikiem bezowym jest beza Pavlova, która udekorowana jest bitą śmietaną oraz świeżymi owocami (np. truskawkami, malinami, jagodami lub kawałkami kiwi). W dalszej części dowiesz się ile cukru na jedno białko wykorzystać oraz jak przygotować pyszną bezę. Przepis na bezę nie jest zbyt skomplikowany, jednak wymaga umiejętności kulinarnych.

Jak zrobić bezę? Aby przygotować bezę potrzebne będą białka jaj kurzych oraz cukier. Białka do przygotowania bazy powinny być w temperaturze pokojowej i dokładnie oddzielone od żółtek. Białka umieść w metalowej lub szklanej misce i zacznij ubijać przy pomocy miksera. Gdy białka spienią się, dodaj szczyptę soli i wciąż ubijaj masę do powstania sztywnej piany. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj drobny cukier, nie przerywając ubijania. Pianę wyłóż na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia w formie dużej bezy lub małych bezików i piecz w piekarniku nagrzanym do 130-140°C przez około 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę do wystygnięcia.

A ile cukru do białek na bezy dodać? Idealne proporcje białka i cukru do przygotowania bezy powinny wynosić jedno białko jaja o wielkości L oraz 50 gram drobnego cukru (czyli około 5 płaskich łyżek stołowych) - jeśli chcesz przygotować większą bezę, użyj odpowiednio więcej białek oraz cukru. Szklanka białek waży około 150 gram, stanowi to 4 białka jaja kurzego - do przygotowania bezy z tej ilości białek potrzebujesz około 200 gram cukru. Do przygotowania bezy warto wykorzystać cukier drobny lub cukier puder. Dodatkowo możesz użyć cukier trzcinowy, jednak beza będzie miał wtedy ciemniejszy kolor. Na ciasto można wykorzystać dowolną ilość białek, jednak warto dopilnować, aby były dobrze ubite.

Białko jaja kurzego stanowi około 65-70% całkowitej masy jajka, jednak zawiera dużo mniej składników mineralnych oraz witamin niż żółtko. Zawartość wody w białku jaja kurzego wynosi około 88%, białko stanowi natomiast 11% całej masy białka jaja kurzego. Białko stanowi doskonałe źródło aminokwasów, które są niezbędne go prawidłowej regeneracji tkanek (mięśni, ścięgien, skóry czy paznokci). Białko nie zawiera cholesterolu oraz tłuszczów (te składniki obecne są w żółtku jaja kurzego).

Podsumowując: wiesz już, ile gram białka oraz cukru wykorzystać do przygotowania idealnej bezy. Ilość cukru jest dość duża, dlatego wypiek jest wysokokaloryczny. Sprawdzony przepis na bezę warto wykorzystać w celu przygotowania pysznego i pięknie wyglądającego ciasta. Upieczoną bezę bez żadnych dodatków możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do dwóch tygodni - to wszystko dzięki długiemu procesowi suszenia.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto