Barszcz biały
- Zakwas pszeniczny - Jedno opakowanie (500 g)
- Kiełbasa rzeszowska - 6 lasek (750 g)
- Czosnek - 4 ząbki (24 g)
- Cebula - duża główka (100 g)
- Koperek - 2 łodygi koperku (10 g)
- Śmietana 12% - 3 łyżki (75 g)
Przepis na barszcz biały krok po kroku
Do garnka wlej 2,5-3 litra wody (w zależności od tego na ile jest zakwas).
Dodaj obrane ząbki czosnku, cebulę przekrojoną na dwie połówki, koperek (całe łodygi), kiełbasę oraz łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Wodę ze składnikami gotuj 10 minut.
Dolej zakwas i gotuj następne 10 minut.
Do miski dodaj trzy łyżki śmietany, energicznie mieszając rózgą dodaj do niej 4-5 chochelek gorącego barszczu.
Pod barszczem wyłącz gaz, wyjmij czosnek, cebulę oraz łodygi koperku.
Pomału wlewaj śmietanę, energicznie mieszając barszcz.
Dopraw solą jeśli jest taka potrzeba.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Zakwas na barszcz wigilijny
-
Barszcze
Więcej informacji na temat barszczu białemu
Tradycyjny barszcz biały to zupa przyrządzana na zakwasie pszennym. Jest zupełnie inna w smaku niż żurek, różnią się także składniki, z których przygotowuje się te dania. Jednak każda wyjątkowa i każda ma swoich zwolenników.
Przepis na barszcz biały nie jest skomplikowany. Najważniejsze jest aby składniki były dobrej jakości. Przygotowywany jest z zakwasu pszennego, żurek za to przygotowywany jest z zakwasu żytniego. Zakwas na żurek jest również mocniej przyprawiany. Barszcz biały można przygotować również na wodzie z ogórków kiszonych lub na wodzie z kapusty kiszonej, używa się ich zamiast zakwasu. Barszcz biały gotuje się na wodzie z kiełbasą wędzoną i ewentualnie boczkiem a żurek na wywarze warzywnym. Do żurku podaje się białą kiełbasę a do barszczu białego kiełbasę wędzoną. Barszcz biały przyprawiany jest jedynie cebulą, solą, pieprzem, czosnkiem oraz koprem, do żurku dodaj się jeszcze liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Obie zupy można podawać ze śmietaną. Tradycyjnie, barszcz biały, podaje się na Wielkanoc, jednak jest potrawą rozgrzewającą i polecam go spożywać także w zimie. Najlepszy, domowy barszcz biały musi mieć dodatek wędzonki, sporą ilość czosnku, cebuli i kopru. Najlepszym dodatkiem jest boczek wędzony, kiełbasa swojska, kiełbasa wiejska, kiełbasa pilzneńska czy kiełbasa rzeszowska, w każdym regionie naszego kraju kiełbasy takie nazywają się inaczej. Barszcz biały zabiela się śmietaną, do żurku raczej się nie dodaje. Jednak sposób przyrządzenia tych potraw różni się w zależności od regionu ale także wpływ mają na to tradycje rodzinne. W niektórych źródłach podaje się, że staropolskie nazewnictwo tych dań było zupełnie inne. Według nich żur to jest gęsta zupa przygotowywana na zakwasie z mąki żytniej, owsianej lub gryczanej a żurek to dużo rzadsza zupa przygotowywana na zakwasie z mąki pszennej. Żur podawany był z wędzonymi wyrobami oraz z ziemniakami a żurek był mocno zabielany śmietaną i podawany z białą kiełbasą. Jak widać upływ czasu zmienił te dania i stworzył nowe tradycje. Jak ugotować pyszny barszcz biały na święta dowiesz się z przepisu.
Wypróbuj dobry i prosty przepis na najsmaczniejszy barszcz biały. Nie ograniczaj się z przygotowywaniem go tylko na Wielkanoc, w inne dni smakuje równie dobrze.
Alergeny w barszczu białemu
Lista alergenów dla barszczu białemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas pszeniczny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze barszczu białemu
Barszcz biały po bardzo smaczna propozycja dania, które tradycyjnie przygotowywane jest na Wielkanoc. Barszcz poprzez dodatek kiełbasy lub innej wędzonki jest tłusty więc jeśli ograniczasz spożycie tłuszczu lub zmniejszasz wartość energetyczną posiłków ugotuj kiełbasę czy inną wędzonkę osobno i dodaj jej porcję do porcji barszczu. Możesz także pominąć dodatek składnika.
Energia i białka
(318g)
Węglowodany
(318g)
Tłuszcze
(318g)
Witaminy
(318g)
Składniki mineralne
(318g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.