Przepis na badridżani krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, kolendra świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, blender

Bakłażany umyj i pokrój w cienkie, ale długie plastry.

Każdy plaster posól odrobinę i odstaw na 20 minut

Do blendera wlej 2 łyżki oliwy i dodaj orzechy, przyprawy, a także obrane ząbki czosnku. Całość dokładnie zblenduj.

Na patelni rozgrzej pozostały olej.

Bakłażany opłucz z nadmiaru soli i podsmaż je z każdej strony na patelni.

Na podsmażone plastry bakłażana nałóż łyżeczkę pasty orzechowej i dokładnie zroluj.

Gotowe roladki udekoruj posiekaną natką.

Badridżani podane na półmisku z kolendrą i granatem.
Badridżani
Koszt przygotowania dania
16.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
335 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
43

Badridżani - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Badridżani

Badridżani to gruzińskie roladki przygotowane na bazie bakłażanów i domowej pasty z orzechów włoskich. To wspaniały pomysł na zdrową przekąskę pełną smaku. Są lekkie, a przy okazji niezwykle pyszne. Sprawdzą się równie na drugie śniadanie, czy podwieczorek, ale również jako przekąska na imprezy. Pięknie się prezentują, ze względu na ciekawą formę.

Roladki z bakłażana nie są typowym sposobem na imprezowe przekąski w Polsce. Warto to zmienić. Badridżani są zdrowe, a smakują naprawdę świetnie. Do ich przygotowania używa się tylko kilku prostych składników. Głównym z nich jest oczywiście bakłażan. W tym wypadku najlepiej wybierać okazy, które nie są zbyt dojrzałe, gdyż może to negatywnie wpłynąć na ich obróbkę termiczną i sprawić, że będą się rozpadać. Dobrze wybierać również takie, które są dość chude, ale też długie. To ułatwienie, które pozwoli przygotować roladki w dużo prostszy sposób.

Składnikiem, który sprawia, że całość jest tak wspaniała i pełna smaku jest pasta z orzechów włoskich. Jej zrobienie zajmuje tylko kilka chwil, ale naprawdę warto po nią sięgnąć. Do jej przygotowania wystarczy spora ilość orzechów, a także czosnek. Czosnek nadaje jej nieco ostrego smaku, dzięki czemu nie jest zbyt mdła. Pastę najlepiej jest zblendować na gładką masę. Można użyć do tego zarówno blendera ręcznego, jak i robota kuchennego. Pasta jest tak dobra, że sprawdzi się nie tylko jako wypełnienie roladek, ale również jako pasta na kanapki, czy dodatek do świeżych warzyw.

Ta przekąska to nie tylko pyszna opcja, która dobrze syci, ale też niezwykle zdrowe danie. Jest w pełni roślinne, więc sprawdzi się nawet na takiej właśnie diecie. Bakłażan, który jest głównym składnikiem tego dania, to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Ma też mało kalorii, więc sprawdzi się również na diecie redukcyjnej. Podobnie orzechy włoskie, które dostarczają zdrowych tłuszczów, chroniących układ krwionośny przed chorobami. Ten sposób na przemycenie tych produktów do diety jest naprawdę wspaniały, a przy okazji prosty.

Wartości odżywcze Badridżani

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
191.85 kcal
335.74 kcal
Białko
3.17 g
5.55 g

Węglowodany w badridżani

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
7.11 g
12.43 g
Węglowodany przyswajalne
3.83 g
6.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.27 g
5.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
18.07 g
31.62 g
Tłuszcze nasycone
2.79 g
4.89 g
Tłuszcze nienasycone
15.28 g
26.73 g
Tłuszcze jednonasycone
7.57 g
13.24 g
Tłuszcze wielonasycone
7.71 g
13.49 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na badridżani

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
27.89 µg (mcg)
48.81 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.29 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
10.91 mg
19.10 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.54 mg
2.70 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.10 mg
Niacyna
0.70 mg
1.23 mg
Foliany
38.92 µg (mcg)
68.11 µg (mcg)
Beta karoten
336.06 µg (mcg)
588.11 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na badridżani

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
5.79 mg
10.14 mg
Potas
264.32 mg
462.56 mg
Wapń
33.01 mg
57.76 mg
Fosfor
72.89 mg
127.56 mg
Magnez
35.92 mg
62.86 mg
Żelazo
1.06 mg
1.85 mg
Cynk
0.64 mg
1.13 mg
Miedź
0.30 mg
0.52 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Badridżani 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Badridżani

Lista alergenów dla Badridżani przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania Badridżani

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
480 g
2 szt
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.73
Za 480 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
42.60
Jak oceniasz przepis na badridżani
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób