Babeczki halloweenowe
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Dynia (200 g)
- Cukier puder (75 g)
- Sok z cytryny (15 ml)
Przepis na babeczki halloweenowe krok po kroku
Dynie pokrój na kawałki.
Umieść na blasze.
Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 30 minut.
Oddziel miąższ dyni od skórki i umieść w misce.
Dodaj do dyni jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i olej rzepakowy.
Zblenduj do powstania gładkiej masy.
Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj.
Formę na babeczki wyłóż papilotkami i wypełnij je ciastem do 3/4 wysokości.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.
W misce umieść cukier puder, sok z cytryny i opcjonalnie barwnik spożywczy, wymieszaj.
Wystudzone babeczki polej lukrem.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babeczek halloweenowych
Babeczki halloweenowe to świetna propozycja na pyszne babeczki z dynią i kolorowym lukrem. Babeczki są dobre także jako deser w dni powszednie. Przepis na babeczki halloweenowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, dynia, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, cukier puder, sok z cytryny, czerwony barwnik spożywczy.
Jak zrobić babeczki halloweenowe? Dynie pokrój na kawałki. Umieść na blasze. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30 minut. Oddziel miąższ dyni od skórki i umieść w misce. Dodaj do dyni jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i olej rzepakowy. Zblenduj do powstania gładkiej masy. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj. Formę na babeczki wyłóż papilotkami i wypełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. W misce umieść cukier puder, sok z cytryny i barwnik spożywczy, wymieszaj. Wystudzone babeczki polej lukrem.
Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując pyszne babeczki dla dzieci zasmakują także dorosłym łasuchom. Czerwony lukier możesz zastąpić serkiem mascarpone z barwnikiem. Babeczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Szybkie babeczki można przygotować także z posypką w kolorowych groszków. Babeczki można przygotować z czekoladą zamiast kakao.
Alergeny w babeczkach halloweenowych
Lista alergenów dla babeczek halloweenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babeczek halloweenowych
Babeczki halloweenowe to słodki domowy wypiek zawierający duża ilość cukru. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Babeczki nie zawierają konserwantów oraz sztucznych dodatków do żywności.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.