Przepis na babeczki halloweenowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
barwnik spożywczy
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, blender, duża miska

Dynie pokrój na kawałki.

Umieść na blasze.

Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 30 minut.

Oddziel miąższ dyni od skórki i umieść w misce.

Dodaj do dyni jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i olej rzepakowy.

Zblenduj do powstania gładkiej masy.

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj.

Formę na babeczki wyłóż papilotkami i wypełnij je ciastem do 3/4 wysokości.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.

W misce umieść cukier puder, sok z cytryny i barwnik spożywczy, wymieszaj.

Wystudzone babeczki polej lukrem.

Babeczki halloweenowe ustawione w papilotkach na drewnianym blacie. Obok nich stoją małe dynie.
Babeczki halloweenowe
Koszt przygotowania dania
13.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
422 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Babeczki halloweenowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babeczkach halloweenowych

Babeczki halloweenowe to świetna propozycja na pyszne babeczki z dynią i kolorowym lukrem. Babeczki są dobre także jako deser w dni powszednie. Przepis na babeczki halloweenowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, dynia, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, cukier puder, sok z cytryny, czerwony barwnik spożywczy.

Jak zrobić babeczki halloweenowe? Dynie pokrój na kawałki. Umieść na blasze. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30 minut. Oddziel miąższ dyni od skórki i umieść w misce. Dodaj do dyni jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i olej rzepakowy. Zblenduj do powstania gładkiej masy. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj. Formę na babeczki wyłóż papilotkami i wypełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. W misce umieść cukier puder, sok z cytryny i barwnik spożywczy, wymieszaj. Wystudzone babeczki polej lukrem.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszne babeczki dla dzieci zasmakują także dorosłym łasuchom. Czerwony lukier możesz zastąpić serkiem mascarpone z barwnikiem. Babeczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Szybkie babeczki można przygotować także z posypką w kolorowych groszków. Babeczki można przygotować z czekoladą zamiast kakao.

Wartości odżywcze babeczek halloweenowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
312.87 kcal
422.38 kcal
Białko
6.86 g
9.27 g

Węglowodany w babeczkach halloweenowych

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
49.96 g
67.44 g
Węglowodany przyswajalne
48.51 g
65.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.45 g
1.96 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
11.02 g
14.88 g
Tłuszcze nasycone
2.06 g
2.78 g
Tłuszcze nienasycone
8.97 g
12.11 g
Cholesterol
58.04 mg
78.36 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babeczki halloweenowe

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina B6
0.08 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.04 mg
2.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
55.50 µg (mcg)
74.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babeczki halloweenowe

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
26.82 mg
36.21 mg
Potas
449.04 mg
606.21 mg
Wapń
144.91 mg
195.64 mg
Fosfor
293.38 mg
396.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
32.40 mg
43.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.70 mg
3.64 mg
Cynk
0.81 mg
1.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek halloweenowych 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babeczkach halloweenowych

Lista alergenów dla babeczek halloweenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania babeczek halloweenowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
40 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
0.80
Za 40 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Dynia
200 g
10.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
38.70
Jak oceniasz przepis na babeczki halloweenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób