Babeczki brownie
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Masło (120 g)
Przepis na babeczki brownie krok po kroku
W rondlu umieść masło i połamaną na kostki czekoladę.
Podgrzej do rozpuszczenia składników.
W miejsce umieść mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.
Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier.
Zmiksuj do uzyskania białej masy.
Do jajek wlej masę czekoladową i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.
Zmiksuj do połączenia składników.
Formę na babeczki wyłóż papilotkami.
Wyłóż masę na babeczki do 2/3 objętości papilotek.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Babeczki umieść na paterze.
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z batatów
-
Brownie z nutelli
-
Brownie fit
-
Szybkie brownie
-
Brownie bez cukru
-
Brownie z gruszkami
-
Brownie
Więcej informacji na temat babeczek brownie
Babeczki brownie to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego deseru. Brownie, na bazie czekolady jest bardzo aromatyczne. Przepis na babeczki brownie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, czekolada gorzka, kakao, masło.
Jak zrobić babeczki brownie? W rondlu umieść masło i połamaną na kostki czekoladę. Podgrzej do rozpuszczenia składników. W miejsce umieść mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier. Zmiksuj do uzyskania białej masy. Do jajek wlej masę czekoladową i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Formę na babeczki wyłóż papilotkami. Wyłóż masę na babeczki do 2/3 objętości papilotek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki umieść na paterze.
Czekolada gorzka użyta do przygotowania ciasta jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao, która powinna sięgać 70-90%. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Desery na bazie gorzkiej czekolady są bardziej wyrafinowane i nie są zbyt mdłe. Jajka są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko zawarte w jajkach jest białkiem pełnowartościowym. Białko jest składnikiem niezbędnym do budowy naszego ciała. Bierze ono udział w procesach regeneracyjnych oraz w syntezie enzymów i hormonów. Jajka są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D, E. Zawierają także dużą ilość składników mineralnych.
Podsumowując: pyszne babeczki będą idealne do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi, lub rodziną. Najlepsze babeczki można podawać także z dodatkiem kremu na bazie lekko słonego serka. Deser jest bardzo czekoladowy i ma dość zwartą konsystencję. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Babeczki sprawdzą się także na imprezy urodzinowe dla dzieci.
Alergeny w babeczki brownie
Lista alergenów dla babeczek brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze babeczek brownie
Babeczki brownie to słodki domowy wybór zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny spożywać ich osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.