Pieczarki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Grzyby, drożdże

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w pieczarkach oraz jakie alergie mogą powodować.
Pieczarki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze pieczarek - tabela

Energia i białka

Pieczarki Pieczarki marynowane Pieczarki marynowane konserwowe Pieczarki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w pieczarkach
Białko 3.09 g 3.09 g 2.56 g 3.09 g
Fenyloalanina b/d b/d b/d 0.09 mg

Węglowodany w pieczarkach

Pieczarki Pieczarki marynowane Pieczarki marynowane konserwowe Pieczarki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 3.26 g 3.26 g 7.56 g 3.26 g
Węglowodany przyswajalne 2.26 g 2.26 g 6.76 g 2.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.00 g 1.00 g 0.80 g 1.00 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d 1.48 g
Fruktoza b/d b/d b/d 0.17 g
Skrobia b/d b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Pieczarki Pieczarki marynowane Pieczarki marynowane konserwowe Pieczarki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.34 g 0.34 g 0.30 g 0.34 g
Tłuszcze nasycone 0.18 g 0.18 g 0.17 g 0.18 g
Tłuszcze nienasycone 0.16 g 0.16 g 0.13 g 0.16 g
Tłuszcze jednonasycone b/d b/d b/d b/d
Tłuszcze wielonasycone 0.16 g 0.16 g 0.13 g 0.16 g
Tłuszcze trans b/d b/d b/d b/d
Cholesterol b/d b/d b/d b/d

Witaminy w przepisie na pieczarki

Pieczarki Pieczarki marynowane Pieczarki marynowane konserwowe Pieczarki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A b/d b/d b/d b/d
Witamina B6 0.10 mg 0.10 mg 0.08 mg 0.10 mg
Witamina B12 0.04 µg (mcg) 0.04 µg (mcg) 0.03 µg (mcg) 0.04 µg (mcg)
Witamina C 2.10 mg 2.10 mg 1.50 mg 2.10 mg
Witamina D 0.02 µg (mcg) 0.02 µg (mcg) 0.20 µg (mcg) 0.20 µg (mcg)
Witamina E 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.10 mg
Retinol b/d b/d b/d b/d
Tiamina 0.08 mg 0.08 mg 0.06 mg 0.08 mg
Ryboflawina 0.40 mg 0.40 mg 0.32 mg 0.40 mg
Niacyna 3.61 mg 3.61 mg 2.84 mg 3.61 mg
Foliany 17.00 µg (mcg) 17.00 µg (mcg) 12.00 µg (mcg) 17.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d b/d b/d b/d

Składniki mineralne w przepisie na pieczarki

Pieczarki Pieczarki marynowane Pieczarki marynowane konserwowe Pieczarki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 5.00 mg 5.00 mg 948.00 mg 5.00 mg
Potas 318.00 mg 318.00 mg 264.00 mg 318.00 mg
Wapń 1.98 mg 1.98 mg 4.00 mg 3.00 mg
Fosfor 86.00 mg 86.00 mg 72.00 mg 86.00 mg
Magnez 9.00 mg 9.00 mg 8.00 mg 9.00 mg
Żelazo 0.50 mg 0.50 mg 0.42 mg 0.50 mg
Cynk 0.52 mg 0.52 mg 0.43 mg 0.52 mg
Miedź 0.32 mg 0.32 mg 0.27 mg 0.32 mg
Mangan b/d b/d b/d 0.05 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103674/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w pieczarkach

  • brak danych
  • brak danych
  • Pieczarki marynowane konserwowe - Gorczyca i produkty pochodne
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z pieczarkami

Przepisy z pieczarkami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto