Kurczak pod pierzynką
Opublikowano: 22.11.2024 r.
Kurczak pod pierzynką to doskonała opcja na danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Jest kremowy i pełen smaku. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Majonez - 100 g
- Ser żółty - 50 g
- Suszone pomidory - 25 g
- Pieczarki - 50 g
- Cebula - 50 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę do miękkości.
- Pierś podziel na plastry i rozbij je lekko dłonią. Posyp przyprawami.
- Do naczynia żaroodpornego wlej 1 łyżkę oliwy i ułóż kotlety.
- Suszone pomidory pokrój w kostkę i wyłóż je na mięso. Dodaj również pieczarki i cebule.
- Mięso przykryj majonezem.
- Posyp wierzch startym serem.
- Kurczaka umieść w piekarniku nagrzanym do 190 st. C i piecz przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych ze względu na obecność majonezu i sera. Jeśli chcesz przygotować wersję nieco zdrowszą, możesz wybrać wersje "light" tych produktów.