Polędwica faszerowana

Opublikowano: 05.11.2023 r., 13:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica faszerowana podana na białym półmisku.
Polędwica faszerowana
Polędwica faszerowana to doskonała propozycja na pyszne danie świąteczne. Świetnie sprawdzi się równiej w formie obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
200 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (450 g)
  • Musztarda sarepska (30 g)
  • Pieczarki - 10 średnich sztuk (250 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, folia spożywcza, tłuczek do mięsa, ręcznik papierowy

Przepis na polędwicę faszerowaną krok po kroku

Polędwicę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie przekrój ją na pół, a każdą połowę rozetnij wzdłuż na pół, ale nie do końca - tak, aby uzyskać jeden duży płat mięsa.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki oraz cebulę. Następnie do farszu dodaj natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.

Farsz pozostaw do przestygnięcia.

Wcześniej przygotowane polędwiczki rozbij przez folię spożywczą przy pomocy tłuczka.

Rozbite mięso ułóż na folii aluminiowej, każdy z płatów na osobnym arkuszu.

Każdy z płatków mięsa posól, popieprz oraz posmaruj musztardą. Na wierzch ułóż przesmażone pieczarki i zawiń z nich roladki.

Następnie mięso owiń folią spożywczą i przełóż do blaszki do pieczenia.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Gotowe polędwice faszerowane podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na polędwicę faszerowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 69,0% osób

Więcej informacji na temat polędwicy faszerowanej

Polędwica faszerowana to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Soczysta polędwica nadziewana świetnie sprawdzi się również jako potrawa na święta. Polędwica może być smażona lub pieczona - w tym przepisie dowiesz się jak upiec soczyste mięso. Przepis na faszerowaną polędwicę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawę potrzebne będą następujące produkty: polędwiczki wieprzowe, musztarda sarepska, pieczarki, cebula, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić faszerowaną polędwicę? Polędwicę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie przekrój ją na pół, a każdą połowę rozetnij wzdłuż na pół, ale nie do końca - tak, aby uzyskać jeden duży płat mięsa. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki oraz cebulę. Następnie do farszu dodaj natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wcześniej przygotowane polędwiczki rozbij przez folię spożywczą przy pomocy tłuczka. Rozbite mięso ułóż na folii aluminiowej, każdy z płatów na osobnym arkuszu. Każdy z płatków mięsa posól, popieprz oraz posmaruj musztardą. Na wierzch ułóż przesmażone pieczarki i zawiń z nich roladki. Następnie mięso owiń folią spożywczą i przełóż do blaszki do pieczenia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując pyszna polędwica faszerowana to doskonała propozycja na danie świąteczne. Polędwicę faszerowaną warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw i owoców. Smaczne polędwica jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów.

Alergeny w polędwicy faszerowanej

Lista alergenów dla polędwicy faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze polędwicy faszerowanej

na 100g gotowej potrawy

Polędwica faszerowana to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso faszerowane grzybami jest bardzo aromatyczne i świetnie sprawdzi się jako potrawa świąteczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
100.06
200.12
Białko (g)
12.54
25.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.91
3.82
Węglowodany przyswajalne (g)
1.27
2.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
1.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.63
9.26
Tłuszcze nasycone (g)
1.25
2.49
Tłuszcze nienasycone (g)
3.38
6.77
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.36
4.73
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
2.04
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.67
71.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
10.41
20.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.47
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.35
8.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.34
Witamina E (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.57
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.79
9.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.30
20.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
124.37
248.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
71.91
143.83
Potas (mg)
340.52
681.05
Wapń (mg)
10.97
21.94
Fosfor (mg)
166.71
333.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.15
42.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
1.81
Cynk (mg)
1.24
2.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy faszerowanej 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy faszerowanej

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
450 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 450 g
Musztarda sarepska
30 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Pieczarki
250 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
39.00