Jak zrobić sos pieczarkowy?

Jak zrobić sos pieczarkowy
Jak zrobić sos pieczarkowy
ikona podziel się
Opublikowano: 09.11.2022 r., 12:24 | Autor: Magda Panek
  1. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki.
  4. Na patelni rozgrzej olej, zeszklić cebulę oraz czosnek, następnie dodaj pieczarki i smaż przez około 5 minut, aby woda z pieczarek odparowała (zawartość patelni mieszaj co chwilę, aby nic się nie przypaliło). 5. Przesmażone warzywa i grzyby dopraw solą, dodaj masło i smaż kolejne 3 minuty.
  5. Po tym czasie wlej śmietankę, dopraw do smaku pieprzem oraz solą i odparuj sos do odpowiedniej gęstości.
  6. Gotowy sos podawaj na ciepło.

Jak zrobić sos pieczarkowy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Sos pieczarkowy to doskonały na pyszny dodatek do mięsa lub makaronu. Sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na sos pieczarkowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Sos możesz przygotować ze świeżych pieczarek lub z mrożonych pieczarek.

A więc jak zrobić sos pieczarkowy? Na początek przygotuj pieczarki, cebulę, czosnek, śmietankę 30%, olej rzepakowy, masło, sól oraz pieprz. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklić cebulę oraz czosnek, następnie dodaj pieczarki i smaż przez około 5 minut, aby woda z pieczarek odparowała (zawartość patelni mieszaj co chwilę, aby nic się nie przypaliło). Przesmażone warzywa i grzyby dopraw solą, dodaj masło i smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie wlej śmietankę, dopraw do smaku pieprzem oraz solą i odparuj sos do odpowiedniej gęstości. Gotowy sos podawaj na ciepło. Do sosu możesz również dodać posiekaną pastę pietruszki.

Pieczarki to rodzaj grzybów z rodziny pieczarkowatych. Są to najbardziej popularne grzyby w kuchni polskiej. Pieczarki posiadają wiele zastosowań w kuchni, możemy wykorzystać je do przygotowania pysznych sosów, zup czy farszów. Farsz z pieczarek możemy podać w naleśnikach, pierogach lub krokietach. Dodatkowo pieczarki wykorzystywane są do przygotowania gołąbków. Pieczarki nadają się również do faszerowania i pieczenia ich w piekarniku. Grzyby stanowią dodatek gulaszy lub są podawane w formie grillowanej jako dodatek do dań. Możemy wyróżnić 3 rodzaje pieczarek: białe, brązowe oraz portobello.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Odpowiednia podaż żelaza jest szczególnie ważna w diecie osób chorujących na anemię — lepiej wchłaniane jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując szybki i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy stanowi doskonały dodatek do wielu dań. Pyszny sos świetnie sprawdzi się z dodatkiem mięs. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Łatwy sos będzie idealnym dodatkiem do pieczonych warzyw lub grillowanego mięsa. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepszy sos pieczarkowy to również doskonały pomysł na dodatek do zapiekanek z piekarnika. Produkty do przygotowania sosu pieczarkowego dostępne są w większości sklepów spożywczych. Dodatek mięsa z piersi kurczaka wzbogaci sos w białko zwierzęce i taki sos świetnie sprawdzi się z dodatkiem makaronu jako szybki w przygotowaniu obiad.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić sos pieczarkowy?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto