Roladki drobiowe w sosie

Opublikowano: 18.10.2023 r., 0:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki drobiowe w sosie podane na patelni.
Roladki drobiowe w sosie
Roladki drobiowe w sosie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną potrawę z piersi kurczaka.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
359 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Pieczarki - 10 średnich sztuk (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, miska, tłuczek do mięsa, patelnia głęboka, wykałaczki

Przepis na roladki drobiowe w sosie krok po kroku

Filety z kurczaka umyj, osusz i rozbij na cieńsze płaty. Mięso dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem.

Pieczarki oczyść i zetrzyj do miseczki na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim pieczarki, aby odparowała z nich woda.

Na środek każdego płata mięsa ułóż porcję pieczarek, zawiń mięso w roladki i zepnij je wykałaczkami.

Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim roladki z każdej strony (roladki odwróć dopiero w momencie, gdy będą zarumienione).

Na patelnię z roladkami dodaj śmietankę i całość gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Sos możesz doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowe roladki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na roladki drobiowe w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat roladek drobiowych w sosie

Roladki drobiowe w sosie doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Roladki z kurczaka w sosie śmietanowym warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw. Sprawdzony przepis na roladki drobiowe w sosie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Przygotowanie potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, pieczarki, śmietanka 30%, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić roladki drobiowe w sosie? Filety z kurczaka umyj, osusz i rozbij na cieńsze płaty. Mięso dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem. Pieczarki oczyść i zetrzyj do miseczki na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim pieczarki, aby odparowała z nich woda. Na środek każdego płata mięsa ułóż porcję pieczarek, zawiń mięso w roladki i zepnij je wykałaczkami. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim roladki z każdej strony (roladki odwróć dopiero w momencie, gdy będą zarumienione). Na patelnię z roladkami dodaj śmietankę i całość gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Gotowe roladki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując smaczne roladki drobiowe w sosie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepsze roladki z kurczaka są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać je na ciepło z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Produkty niezbędne do wykonania roladek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w roladkach drobiowych w sosie

Lista alergenów dla roladek drobiowych w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze roladek drobiowych w sosie

na 100g gotowej potrawy

Roladki drobiowe w sosie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Grzyby wykorzystane do przygotowania potrawy wpływają na jej walory smakowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
163.60
359.91
Białko (g)
13.00
28.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
1.44
3.16
Węglowodany przyswajalne (g)
1.22
2.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
11.54
25.39
Tłuszcze nasycone (g)
7.66
16.85
Tłuszcze nienasycone (g)
3.88
8.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.68
5.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
2.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.42
84.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
24.79
54.53
Potas (mg)
245.53
540.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
3.07
6.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.30
0.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek drobiowych w sosie 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek drobiowych w sosie

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Pieczarki
250 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
50.00