Dewolaje z pieczarkami i serem

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dewolaje z pieczarkami i serem podane na talerzu z ziołami.
Dewolaje z pieczarkami i serem
Dewolaje z pieczarkami i serem to doskonała opcja na smaczny posiłek dla całej rodziny. Całość jest niezwykle smaczna, a przy tym prosta do przygotowania.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
491 kcal
Kcal w porcji
223 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Ser żółty (60 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na dewolaje z pieczarkami i serem krok po kroku

Filety podziel na mniejsze kotlety. Każdy lekko rozbij tłuczkiem ,obsyp solą i pieprzem z każdej strony.

Pieczarki oczyść, umyj i pokrój na plasterki. Usmaż na łyżce oleju, aż odparuje płyn. Dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na każdy kotlet połóż kawałek sera i porcję pieczarek. Zwiń dobrze, obtocz w mące, następnie umocz w rozmąconym jajku i obtocz w bułce tartej.

Smaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub we frytkownicy.

Na końcu przykryj pokrywką na parę minut.

Jak oceniasz przepis na dewolaje z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 99,1% osób

Więcej informacji na temat dewolajów z pieczarkami i serem

Dewolaje z pieczarkami i serem to doskonała opcja na smaczny posiłek dla całej rodziny. Całość jest niezwykle smaczna, a przy tym prosta do przygotowania.

Przepis na dewolaje z pieczarkami i serem to doskonała opcja na obiad w niedzielę. Są pyszne, a przy tym bardzo odżywcze. Dewolaj to kotlet tradycyjnie przygotowywany z mięsa drobiowego z dodatkami. Najprostsza wersja to ta tylko z dodatkiem masła ziołowego, które wypływa po przekrojeniu mięsa. Jednak zwykle sięga się po różne wariacje na temat tego przepisu. Można dewolaja podać z serem, czy szynką, a także szpinakiem. Jednym z niezwykle popularnych jest ten z pieczarkami. Wersja z przepisu jest niezwykle prosta i niezbyt czasochłonna. Jeśli lubisz mięso z kurczaka i chcesz nieco poeksperymentować, sięgnij po tę recepturę. Pieczarki i ser idealnie łączą się z delikatną piersią, nadając jej charakteru.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dewolaje z pieczarkami i serem, by były smaczne, a przy tym dobre dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Najlepsze są w połączeniu z frytkami lub ziemniakami. Z tej receptury dowiesz się jak usmażyć je w najprostszy sposób. Dewolaje najlepiej jest przygotowywać z mięsa drobiowego. Zwykle sięga się po pierś z kurczaka. To dobry wybór, gdyż to mięso jest niezwykle delikatne, a także łatwo dostępne. Wiele osób wybiera je ze względu na smak, ale warto rozważyć jego wykorzystanie w kuchni głównie ze względu na dobry wpływ na zdrowie. Jeśli nie możemy sobie wyobrazić obiadu bez mięsa najlepiej sięgnąć po mięso, które nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, a także jest bogate w witaminy i minerały. Pierś z kurczaka taka właśnie jest. Filet jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz krwionośnego. Spożywając piersi kurczaka, uzupełniamy również składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, selen oraz cynk. W mięsie kurczaka znajduje się wiele niacyny (witaminy B3) oraz pirydoksyny (witaminy B6). Niezbędne do prawidłowego działania mózgu i układu nerwowego.

Alergeny w dewolajach z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla dewolajów z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze dewolajów z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(223g)
Energia (kcal)
220.44
491.58
Białko (g)
15.54
34.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(223g)
Węglowodany (g)
14.03
31.30
Węglowodany przyswajalne (g)
13.34
29.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(223g)
Tłuszcz (g)
11.06
24.67
Tłuszcze nasycone (g)
3.05
6.80
Tłuszcze nienasycone (g)
8.01
17.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.59
12.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.42
5.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
63.13
140.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(223g)
Witamina A (µg (mcg))
24.92
55.56
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.70
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.85
55.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.09
13.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.88
73.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.73
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(223g)
Sód (mg)
166.76
371.87
Potas (mg)
254.06
566.54
Wapń (mg)
76.68
170.99
Fosfor (mg)
186.84
416.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.19
53.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.30
2.91
Cynk (mg)
0.98
2.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dewolajów z pieczarkami i serem 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dewolajów z pieczarkami i serem

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Ser żółty
60 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Koszt składników
47.00