Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na gulasz z papryką i pieczarkami krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.

Gdy się przyrumieni, dodaj do niej pokrojone w dużą kostkę mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość smaż 15 minut.

Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, obraną i pokrojoną w talarki marchewkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki.

Całość podsmaż przez 5 minut. Następnie zalej całość bulionem.

Do gulaszu dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw wszystko solą, kminkiem, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.

Zamieszaj porządnie i gotuj przez 60 minut, aż do miękkości mięsa i warzyw.

Gulasz z papryką i pieczarkami podany w misce z łyżką.
Gulasz z papryką i pieczarkami - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - gulasz z papryką i pieczarkami

W skrócie
Kalorii w porcji
429 kcal
Wielkość
jednej porcji
365 g
Indeks glikemiczny
56

Wartości odżywcze gulaszu z papryką i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin, ale również dość dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto więc zadbać, by nie pojawiała się w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
117.57
429.13
Białko (g)
6.85
24.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
3.06
11.16
Węglowodany przyswajalne (g)
2.35
8.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
2.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
8.72
31.84
Tłuszcze nasycone (g)
3.30
12.05
Tłuszcze nienasycone (g)
5.42
19.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.46
16.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
3.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A (µg (mcg))
67.05
244.72
Witamina B6 (mg)
0.20
0.74
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.97
Witamina C (mg)
18.18
66.35
Witamina D (µg (mcg))
0.61
2.22
Witamina E (mg)
0.62
2.25
Retinol (µg (mcg))
0.71
2.60
Tiamina (mg)
0.30
1.10
Ryboflawina (mg)
0.16
0.58
Niacyna (mg)
1.96
7.15
Foliany (µg (mcg))
11.31
41.27
Beta karoten (µg (mcg))
668.44
2439.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
110.58
403.63
Potas (mg)
220.27
803.97
Wapń (mg)
12.59
45.96
Fosfor (mg)
82.84
302.35
Magnez (mg)
11.43
41.73
Żelazo (mg)
0.62
2.26
Cynk (mg)
1.09
3.99
Miedź (mg)
0.08
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z papryką i pieczarkami 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z papryką i pieczarkami

Lista alergenów dla gulaszu z papryką i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Więcej informacji na temat gulaszu z papryką i pieczarkami

Gulasz z papryką i pieczarkami to wspaniały pomysł na odżywczy i rozgrzewający posiłek. Mięso wieprzowe połączone z dużą ilością warzyw i przyprawami nie zawodzi. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować go najprościej.

Przepis na gulasz z papryką i pieczarkami to doskonały pomysł na obiad. Możesz podawać go z kaszą, ziemniakami lub kluskami. Ten sos idealnie smakuje z papryką czerwoną w dużej ilości. Choć to danie mięsne, jest niezwykle fit pomysłem na przekąskę. To ze względu na bardzo duży udział warzyw, które oprócz mięsa są bazą tego dania. Dodatek pysznej papryki sprawia, że całość jest bogatsza w witaminę C i beta-karoten. Cebula i czosnek są znane ze swojego antybakteryjnego działania, więc dobrze, by pojawiały się jak najczęściej w diecie. Dodatek marchewki sprawia, że całość dostarcza również witaminy A. Ten gulasz będzie dobrym wyborem dla wszystkich osób poszukujących inspiracji na zbilansowany posiłek. To pomysł na szybki, ale dobry obiad. Gulasz z dużą ilością warzyw jest naprawdę pyszny, więc na pewno posmakuje wszystkim członkom rodziny, nawet tym najmłodszym. To sprawdzony przepis na mięsne danie, które można zrobić w nieco zdrowszej odsłonie. Ten smaczny i szybki gulasz jest również świetną propozycją na rodzinne spotkania, gdyż pięknie się prezentuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z papryką i pieczarkami, by był smaczny, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. W tym wydaniu mięso staje się niezwykle delikatne i kruche, tak że rozpływa się w ustach. Całość dopełniają pyszne warzywa, które pod wpływem długiej obróbki termicznej wspaniale smakują. To za sprawą dużej ilości przypraw i produktów, które razem tworzą niezwykłą kompozycję smakową. Ten przepis na gulasz z mięsa wieprzowego na pewno zaskoczy wszystkich fanów tego mięsa. Wieprzowina głównie zjadana jest w postaci kotleta. W tym wydaniu staje się znacznie bardziej miękka i smaczna. To ze względu na długą obróbkę termiczną. W towarzystwie gęstego sosu jest po prostu idealna.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z papryką i pieczarkami

Koszt składników
71.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
650 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
15.79
Za 650 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Koszt składników
71.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na gulasz z papryką i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,0% osób